Η Λέσβος των γεύσεων και των γεωθαυμάτων

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε τo Διεθνές Σεμινάριο Κατάρτισης Διευθυντών και Στελεχών Γεωπάρκων 2025 με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO : Διαχείριση και Βιωσιμότητα» που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου στη Λέσβo.

Mια σημαντική παράμετρος της επιτυχίας είναι χωρίς αμφιβολία η παρουσίαση στους συμμετέχοντες της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον τόπο, την γεωλογική ιστορία, τα πετρώματα και τα εδάφη, με τα σύγχρονα οικοσυστήματα, τις καλλιέργειές και τα προϊόντα της Λέσβου!

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν οι συμμετέχοντες στην Ανεμώτια όπου επισκέφθηκαν τον βιολογικό αμπελώνα καθώς και το οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις γεύσεις των κρασιών που παράγονται στον κρατήρα του ηφαιστείου.

Γεύσεις και αρώματα της Λεσβιακής γης που αναβλύζουν από τα ιδιαίτερα βιολογικά κρασιά και βρήκαν ταιριαστό συμπλήρωμα από τα εδέσματα που προσφέρθηκαν κατά την διάρκεια της οινογνωσίας από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων!

Εξαιρετικά εδέσματα και τυριά φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές και ποιοτικά τυριά της Λέσβου συνόδεψαν την γαστρονομική εμπειρία.

90 επιστήμονες από 34 χώρες του κόσμου είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια μοναδική γευστική εμπειρία γεμάτη αυθεντικότητα, παράδοση και εξωστρέφεια.

Η εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το οινοποιείο μετατράπηκε σε μια στιγμή συναδέλφωσης και αποτέλεσε μια γιορτή της Λεσβιακής γαστρονομίας, των προϊόντων και των αυθεντικών γεύσεων που αφηγούνται τις ιστορίες του τόπου μας.

Τα προϊόντα του οινοποιείου της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας, με τα ιδιαίτερα Βιολογικά κρασιά του, εντυπωσίασαν όχι μόνο τους ευρωπαίους αλλά και τούς υπόλοιπους συμμετέχοντες από τη Νέα Ζηλανδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Μογγολία, την Ινδονησία, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ μέχρι τον Καναδά, την Βραζιλία, τον Ισημερινό και το Περού.

Μέσα από κάθε φιάλη οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις δυνατότητες της λεσβιακής γης και των γηγενών αμπελώνων∙ έναν τόπο που από την αρχαιότητα γεννά οίνους με χαρακτήρα, βάθος και ταυτότητα.

Το ενδιαφέρον για την προέλευση, τις ποικιλίες και τη φιλοσοφία του οινοποιείου ήταν έντονο, αποδεικνύοντας πως η Λέσβος δικαίως φέρει μοναδικό φορτίο οινικής κληρονομιάς.

Πέρα όμως από τη γευστική εμπειρία, η εκδήλωση εξέπεμψε ένα σαφές μήνυμα εξωστρέφειας και πολιτισμικής υπερηφάνειας· μια γιορτή που τίμησε τη γη μας, τους ανθρώπους της, τις παραδόσεις και τα μοναδικά προϊόντα που παράγει η Λέσβος.

Οι συμμετέχοντες εκφράστηκαν με τα πιο κολακευτικά σχόλια για την ιδιαίτερη εμπειρία και συμφώνησαν οτι η συγκεκριμένη δράση που αντανακλά την φιλοσοφία των Γεωπάρκων της UNESCO, αποτέλεσε ένα ακόμη παράδειγμα του πώς η συνεργασία και οι συνέργειες που στηρίζονται στην ανάδειξη του τοπίου, της φυσικής κληρονομιάς, του πολιτισμού, της γαστρονομίας και της επιχειρηματικότητας μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και τοπικής ενδυνάμωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ