Search

Η Καλυψώ Γούλα στη Λέσβο: “Οι πρόσφυγες είναι υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης”

Στη Λέσβο βρέθηκε η ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Καλυψώ Γούλα, κλείνοντας την περιοδεία της με την επίσκεψή της στους προσφυγικούς καταυλισμούς του νησιού.
Το 2010 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» του Γιάννη Μπουτάρη, επανεκλέχτηκε το 2014, διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη ενώ υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Μετά την εμπειρία σας ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής αλλά και έχοντας την εκ των έσω εμπειρία στο θέμα του προσφυγικού, ποιοι είναι οι βασικοί σας άξονες στους οποίους θα κινηθείτε στο θέμα αυτό ως υποψήφια Ευρωβουλευτής;

«Οι πρόσφυγες είναι υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης και κατά κοινή ομολογία, η Ελλάδα σήκωσε πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορούσε δεδομένης και της οικονομικής κρίσης. Η Ε.Ε. πρέπει να αντιληφθεί ότι πέρα από την αναλογικότητα, δηλαδή πόσους πρόσφυγες μπορεί η κάθε χώρα να υποδεχτεί και να ενσωματώσει, θα πρέπει να κατανοήσει ότι η σωστή διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων είναι μέσα στις βασικές αρχές της. Γνωρίζω καλά το θέμα, καθώς το χειρίστηκα ως αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής στο δήμο Θεσσαλονίκης, με γνώμονα την προστασία και την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων. Ρίξαμε όλες μας τις δυνάμεις στο να βρούμε τρόπο και κονδύλια είτε ευρωπαϊκά, είτε από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και δημιουργήσαμε προγράμματα. Αυτό πιστεύω πως είναι το κλειδί. Έτσι, εφόσον εκλεγώ, θα βοηθήσω από την άλλη πλευρά, δηλαδή στη διαμόρφωση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων στην Ευρώπη, τα οποία θα μπορεί η χώρα, οι δήμοι και άλλοι φορείς να τα βρίσκουν έτοιμα και να τα αξιοποιούν».

 

Κατά την επίσκεψή σας στη Λέσβο είδατε από κοντά την προέκταση του προσφυγικού στην τοπική κοινωνία. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το νησί έχει καταστραφεί τουριστικά. Πιστεύετε ότι υπάρχουν τρόποι να αντιστρέψουμε το κλίμα αυτό σε μια περίοδο που το θέμα αυτό έχει ουσιαστικά εδραιωθεί στη Λέσβο;

«Συνομίλησα με πολλούς επαγγελματίες και κατοίκους του νησιού και προφανώς έχουν δίκιο και μεγάλη αγωνία, καθώς σε μεγάλο μέρος η οικονομία του νησιού και των επαγγελματιών στηρίζεται στον τουρισμό. Η αγωνία τους είναι εύλογη, εάν σκεφτεί κανείς ότι οι εικόνες από τους πρόσφυγες στις παραλίες και από τη Μόρια έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Φυσικά υπάρχουν τρόποι αντιστροφής του κλίματος και ανόδου του τουρισμού στη Λέσβο και πρέπει να γίνουν. Άλλωστε, η Λέσβος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά (σπάνιες φυσικές ομορφιές, ιδιαίτερη γαστρονομία) που την καθιστούν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Χρειάζεται, λοιπόν, συστηματική προβολή τους για να αλλάξουμε την εικόνα που έχει περάσει στον κόσμο για το νησί. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα γίνω «πρέσβειρα» ενός νησιού που έδειξε σε όλη την υφήλιο τι σημαίνει ανθρωπιά! Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχυθούν οι επαγγελματίες του τουρισμού και εντέλει όλη η Λέσβος».

 

Στοχεύοντας στην αναπτυξιακή πολιτική της νησιωτικότητας της Ελλάδας πως μπορούν τα τοπικά προϊόντα να γίνουν οι πρεσβευτές αυτής σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Έχετε κάποιο πλάνο ως υποψήφια;

«Έχετε μια σειρά από προϊόντα, διάσημα σε όλο τον κόσμο και συνώνυμα της Ελλάδας, όπως είναι το λάδι, το ούζο, γαλακτοκομικά με ονομασία προέλευσης, όπως το λαδοτύρι. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και σε άλλα νησιά. Πρόκειται για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Έτσι, η ανάδειξη και η επίμονη προβολή τους όχι μόνο μέσα από τις εκθέσεις αλλά και μέσα από εκδηλώσεις γευσιγνωσίας σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι σίγουρα μια στρατηγική που θεωρώ ότι μπορεί να αποδώσει. Αυτό επίσης που πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία είναι να επενδύσουμε στην ποιότητα. Είμαστε μία μικρή –συγκριτικά- χώρα, η οποία δεν έχει μεγάλα περιθώρια μαζικής παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο μεμονωμένοι παραγωγοί να προχωρήσουν σε εξαγωγές. Ωστόσο, λόγω και του κλίματος, τα προϊόντα που παράγει είναι υψηλού επιπέδου. Αυτό κυρίως πρέπει να προβάλουμε και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε την ενίσχυση των συνεταιρισμών, ώστε να είναι μεγαλύτερη η παραγωγή και να ευνοηθούν οι εξαγωγές. Παράλληλα, θα πρέπει να επενδύσουμε και στην τυποποίηση, έτσι ώστε τα προϊόντα να είναι ακόμα πιο ελκυστικά».

 

Τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να προωθηθεί στην Ευρωβουλή, ώστε η Ελλάδα να βρει την αναπτυξιακή ταχύτητα που της αρμόζει;

«Τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας που δείχνουμε κι εμείς οι ίδιοι να τα έχουμε ξεχάσει. Έχουμε μια μακραίωνη ιστορία κι έναν σπάνιο μνημειακό πλούτο, στοιχεία που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναξιοποίητα. Αντιλαμβάνεσθε ότι η σωστή ανάδειξη τους μπορεί να απογειώσει τον τουρισμό μας που μοιραία αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία. Από εκεί και πέρα, αξίζει να προωθηθεί η υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή μας εκπαίδευση που μπορεί έπειτα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, να γίνει πόλος έλξης κι όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπάρχει, επίσης, ένα κομβικό ζήτημα που πρέπει να προβληθεί κι αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Για πολλούς και διάφορους λόγους έχει περάσει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και ανεπαρκείς. Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Οι Έλληνες και κυρίως οι νέοι μας έχουν μεγάλα προσόντα και πολύ καλή κατάρτιση, γι’ αυτό και διαπρέπουν διεθνώς. Ωστόσο, ας μη γελιόμαστε. Για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη πρέπει να γίνουν ουσιαστικές δομικές αλλαγές στο κρατικό μοντέλο, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για επενδύσεις. Γιατί, εάν δεν καταφέρουμε άμεσα να παραγάγουμε νέο πλούτο, θα χάσουμε οριστικά το τρένο της ανάπτυξης και μαζί με αυτό το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό μας»