Η Καλλιρόη Παρρέν “συναντά” τη Σαπφώ σε μια ονειρεμένη παράσταση

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Η “συνάντηση” της πρώτης Ελληνίδας εκδότριας εφημερίδας, Καλλιρρόης Σιγανού-Παρρέν με την ποιήτρια Σαπφώ και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση του γυναικείου φύλου

Το πρωτότυπο έργο της Έλενας Παλαιολόγου, “Εφημερίς των Κυριών τ’όνειρο” σε σκηνοθεσία Ισμήνης Σακελλαροπούλου και μουσική Αρετής Κοκκίνου, παρουσιάζεται ξανά για τρεις μόνο παραστάσεις μέσα στο Σεπτέμβρη, για όσους δεν κατάφεραν στην προ-covid εποχή να τη δουν. Το έργο πρωτοανέβηκε στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ πριν την έναρξη της πανδημίας φιλοξενήθηκε στο θέατρο Κνωσός, στην Αθήνα, με μεγάλη επιτυχία, το οποίο παρακολούθησαν ο πρόεδρος και μέλη της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και το συστήνουν ανεπιφύλακτα. Το έργο είχε “ανέβει” για μία και μοναδική παράσταση την Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018 στο Κάστρο Μυτιλήνης και υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τις τοπικές αρχές της Λέσβου να επανέλθει το ερχόμενο καλοκαίρι ή και ενδιάμεσα στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης.

Η πρώτη Ελληνίδα εκδότρια εφημερίδας, η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, σαν σε όνειρο συναντιέται με την ποιήτρια Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση του γυναικείου φύλου.
Ημέρες παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο!

🚥Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 21:00 Δήμος Ζωγράφου
Υπαίθριο χώρο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου
(Γ. Ζωγράφου 17, είσοδος από πλ. Ι Ν Αγ. Γεωργίου)

🚥 Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 20:30 Δήμος Ν. Φιλαδελφείας
Π.Π.Ι.Ε.Δ -υπαίθριο θέατρο
(Δεκελείας 152 και Ατταλείας)

🚥Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 19:30 Δήμος Καλλιθέας
Αύλειος χώρος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Ελ.Βενιζέλου 70)

🚦ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Μια ιδιαίτερη παράσταση, αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, όπου σαν σε όνειρο “συναντιέται” με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια και διευθύντρια, όταν το 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.
Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, 70 χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα!

Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.
Για τους αγώνες της η Καλλιρρόη Παρρέν συκοφαντήθηκε από την οπισθοδρομική κοινωνία της εποχής και δέχονταν απειλές και για την ίδια της τη ζωή. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή σκέφτεται να τα παρατήσει απογοητευμένη από τους ανθρώπους. Όμως εκεί παρουσιάζεται σαν σε όραμα η αγαπημένη της ποιήτρια Σαπφώ, της οποίας τα ποιήματα διδάσκονταν μαζί με αυτά του Ομήρου σε όλα τα σχολεία της αρχαίας Ελλάδας. Μέσα από τους διαλόγους τους η Σαπφώ ξεδιπλώνει την δική της ζωή , την φιλοσοφία της και τους αγώνες της και σιγά σιγά πείθει την Παρρέν ότι έχει καθήκον να συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα των γυναικών.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Έλενα Παλαιολόγου με τόπο καταγωγής τη Μυτιλήνη, είναι ποιήτρια και στιχουργός. Γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά μοιράζει τις δραστηριότητές της και στις δύο χώρες. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Το ξέσπασμα της Νηρηίδας» όπου μέσα βρίσκονται πολλά βραβευμένα της ποιήματα. Εμπνέεται από την ”γυναίκα» ως σύμβολο μέσα στους αιώνες και περιγράφει τις πτυχές της στα ποιήματά της. Έγραψε το πρώτο της θεατρικό έργο «Εφημερίς των Κυριών τ ‘όνειρο», συγκινημένη από δύο μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας μας, την ποιήτρια Σαπφώ και την μεγάλη φεμινίστρια και πρώτη εκδότρια εφημερίδας αποκλειστικά για γυναίκες, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.

Συντελεστές

Σκηνοθέτης: Ισμήνη Σακελαροπούλου
Επιμέλεια κειμένων: Μάχη Παπαγιαννάκη

Παίζουν:
Θεοδώρα Σιάρκου
Βίκυ Μαραγκάκη

Πρότυπη μουσική σύνθεση_κιθάρα:
Αρετή Κοκκίνου

Τραγούδι: Μόρφω Τσαϊρέλη

Τσέλο: Ειρήνη Αναστασίου
Χορός: Αλίντα Μπλέτα

Εφημερίς των κυριών -‘Τ όνειρο – promo video

Προηγουμενο αρθρο

Η Γαλακτοκομική Λέσβου βγάζει τυριά που ξεχωρίζεις με κλειστά μάτια!

Επομενο αρθρο

Το λάδι του Πρωτούλη βγαίνει από υπεραιωνόβια λιόδεντρα