Η δημοκρατία που εκνευρίζει, η δημοκρατία που ενοχλεί

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Στη δημοκρατία του Τάκη Θεοδωρόπουλου οι πρόσφυγες δεν πρέπει να χουν φωνή, δεν πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους και ειδικά στις τοπικές εφημερίδες των νησιών των Βορειανατολικού Αιγαίου που ως γνωστόν…ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Ο λόγος για το πρόσφατο δημοσίευμα της “Καθημερινής” στο οποίο ο γνωστός αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος ψέγει τα Πολιτικά, άκουσον-άκουσον, επειδή τόλμησαν κι έδωσαν “φωνή” σε μια ομάδα γυναικών προσφύγων που κάνει τα πρώτα της βήματα στη δημοσιογραφία. Σε αυτό το πλαίσιο οι γυναίκες από τη Συρία, το Καμερούν, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, μελέτησαν ξένες εφημερίδες, ενημερώθηκαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές και τελικά μας παρέδωσαν το  άρθρο που μπορείτε να δείτε ολόκληρο παρακάτω, το οποίο δημοσιεύσαμε με χαρά στο φύλλο της 7ης Ιουλίου.

Ωστόσο η άποψη αυτή των κοριτσιών, δεν άρεσε μάλλον στον κύριο Τάκη που σε άρθρο του με τίτλο “Η ψήφος των προσφύγων” το οποίο δημοσιεύθηκε ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Καθημερινή, γράφει ανάμεσα σε άλλα ότι οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας δεν πρέπει …να έχουν άποψη και πόσο μάλλον να την εκφράζουν σε ιστορικές τοπικές εφημερίδες! “Απ’ την ανίκανη κ. Χριστοδουλοπούλου –ευτυχώς την ξεχάσαμε– έως τον τελευταίο «αλληλέγγυο» που επαγγέλλεται τον ανθρωπιστή, η νοοτροπία είναι κοινή. Οι μετανάστες έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν ανάμεσά μας και αυτό τους δίνει το δικαίωμα να έχουν και άποψη για τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Μπορούν να καταλαμβάνουν σιδηροδρομικές γραμμές, πλατείες, και τώρα ορισμένοι εξ ημών θεωρούν πως μπορούν να έχουν και άποψη για τη δημοκρατία”.

Το οξύμωρο, ή τραγικό όπως θέλετε πάρτε το, είναι πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μας στα γραφεία της εφημερίδας μας με τις γυναίκες της ομάδας, μία εξ αυτών δήλωσε τη χαρά της που μπορεί να γράψει ελεύθερα την άποψη της καθώς στη χώρα της όλες οι εφημερίδες ελέγχονται από την Κυβέρνηση. Ίσως μια τέτοια “δημοκρατία” επιθυμεί ο κύριος Τάκης, αυτή στην οποία λόγο θα έχουν μόνο εκείνος και οι όμοιοί του.

Το άρθρο που…εξόργισε τον κύριο Τάκη:

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΛΛΗΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

“Το κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα (Νέα Δημοκρατία) κατάφερε να αποσπάσει περισσότερες έδρες στην διαδικασία των Ευρωεκλογών, η οποία έλαβε χώρα στις 26 Μαίου 2019, ασκώντας πίεση στο κυβερνών κόμμα και οδηγώντας στην προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με δημοσιευμένες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της αντιπολίτευσης φαίνεται να προηγείται κατά πολύ ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, στις 7 Ιουλίου 2019.

Οι πρόσφυγες βρίσκονται σε δίλημμα καθώς αναρωτιούνται για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που το κόμμα της αντιπολίτεσης κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Η πολιτική γραμμή που θα ακολουθηθεί θα είναι ευνοική ή όχι για τους πρόσφυγες;

Κόμματα από τον χώρο της Δεξιάς, τα οποία προτείνουν σκληρά μέτρα για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος κερδίζουν έδαφος και δημοτικότητα στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνομένου και της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα το κόμμα της Χρυσής Αυγής υιοθετεί ανοιχτά θέσεις κατά των μεταναστών και ασκεί πίεση για αλλαγή των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα. Τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν ασκήσει σθεναρή κριτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα έχει διαχειριστεί την οικονομική κρίση και τις αυξημένες ροές των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια. Μέλη πολιτικών κομμάτων αποδίδουν την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας στον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που διαμένει στην Ελλάδα.

Παρακολουθώντας αυτές τις πολιτικές εξελίξεις οι πρόσφυγες αναρωτιούνται ποιο θα είναι το μέλλον τους και τι θα πρέπει να αναμένουν. Θα πρέπει να εύχονται την επανεκλογή της παρούσας κυβέρνησης ή να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για την βελτίωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται μέσω διαφορετικών πολιτικών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;”

Σχόλιο του Ευάγγελου Γκιγκιλίνη

“Είναι φανερό και θλιβερό συνάμα, ότι η νέα Δεξιά του κ.Μητσοτάκη, επιχειρεί (αντιγράφοντας την αριστερά) να δημιουργήσει μια στρατιά, στρατευμένων στον ίδιο (και στα συμφέροντα που εξυπηρετεί) λογοτεχνών και καλλιτεχνών, που στον βωμό και στον σκοπό (που αγιάζει τα μέσα) αυτής της στράτευσης, χάνουν (ανεπιστρεπτί) την διαφορετικότητα και την ελευθερία του καλλιτεχνικού τους χαρακτήρα….
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ήταν πάντα ένας αιρετικός, καυστικός και ιδιαίτερος λογοτέχνης αλλά και δημοσιογράφος, όπως ιδιαίτεροι καλλιτέχνες ήταν και ο Αρκάς, αλλά και ο Λαζόπουλος και με στενοχωρεί το γεγονός, ότι στα πλαίσια του νέου του αυτού ρόλου, έχει χάσει το χιούμορ και την ελεύθερη σκέψη του, καθόσον δυσκολεύεται πλέον να αποδεχτεί την ύπαρξη του διαφορετικού, αν δεν συμφωνεί, δεν του αρέσει, η δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του, το οποίο και καθυβρίζει με «απρεπείς» επιθεωρησιακούς χαρακτηρισμούς, που μειώνουν τον ίδιο και την ιστορία του «… Οι μελό Ρεντγκρέιβ και Αντζελίνα Τζολί…..ο πιθηκόμορφος Κινέζος performer Ai Weiwei, ….όπως έλεγε ο Κόντογλου, όταν μάλλον του είχε σαλέψει… η Libération μοιάζει περισσότερο με πασιέντζα για να περνούν οι συνταξιούχοι του Μάη του ’68 τα γεράματά τους……» όπως και ο χαρακτηρισμός σε πρόσφατο άρθρο του, ότι είναι αφελές και απελπιστικό (!!!) μια τοπική εφημερίδα να θεωρεί ότι μπορεί να δημοσιεύει (????) απόψεις μεταναστών (!!!!) για τις εθνικές εκλογές…….
Βέβαια για όλα αυτά, μπορεί να έχει σχέση και ο παιδικός του ρόλος ως Πενθέας, που πολέμησε τη λατρεία του Διονύσου και τον έφαγαν ζωντανό οι Βάκχες…”

Δυστυχώς για τον κύριο Τάκη η εφημερίδα μας θα συνεχίσει να φιλοξενεί τις όλες απόψεις, ντόπιων και προσφύγων που δεν προσβάλουν τη δημοκρατία…στο όνομα της δημοκρατίας.

Προηγουμενο αρθρο

500 Ιστιοπλόοι στο Πλωμάρι

Επομενο αρθρο

Υποστήριξη τοπικών πρωτοβουλιών από τον Αστερία