Search

Η Χίος είπε ΌΧΙ στη νέα δομή

Με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε το δημοτικό συμβούλιο Χίου τον σχεδιασμό Μηταράκη – Κάρμαντζη για την δημιουργία νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή Μπαμπακιές του Αίπους, όπως εισηγήθηκε ο δήμαρχος στην συνεδρίαση της Δευτέρας, 15 Φεβρουαρίου 2021.

Υπέρ της πρότασης του δημάρχου ψήφισαν 13 δημοτικοί σύμβουλοι και κατά 29, δηλαδή όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ο ανεξάρτητος κ. Χάρης Μπουρνιάς, ο πρόεδρος της κοινότητας Αναβάτου κ. Γιώργος Φιστές και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ζαννής Ζαννίκος.

Σε μια συνεδρίαση, που διήρκεσε πάνω από 5,5 ώρες, η πρόταση της δημοτικής αρχής προσέκρουσε στην ομόθυμη αντίθεση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τόσο σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη τοποθεσία, όσο και στον τρόπο με τον οποίο εισήλθε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στην απεμπόληση των προηγούμενων ομόφωνων αποφάσεων.

Στην πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε η επιμονή μέχρι σήμερα στην προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για δημιουργία μιας δομής έως 500 ατόμων, μόνον για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταδεικνύει ότι έπεσαν στο κενό οι συστηματικές και αγωνιώδεις προσπάθειες εξαγοράς συνειδήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί πλειοψηφία στην πρόταση που εισηγήθηκε ο κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, επισπεύδοντας ο ίδιος τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

Αν κάτι πρέπει να σημειωθεί για τις απόψεις που εξέφρασε – πέραν της εισήγησης για την περιοχή της Μπαμπακιάς – είναι η ντρίμπλα και η κουτοπονηριά, με την οποία επιχείρησε να εμφανίσει ο κ. Κάρμαντζης την πρότασή του, ισχυριζόμενος ότι στην παρούσα συνεδρίαση τίθεται μόνον ζήτημα χωροθέτησης της προηγούμενης ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για δομή 500 ατόμων! Κι όλα τα άλλα ζητήματα θα συζητηθούν και θα εγκριθούν με νέες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Πρότεινε ακόμα, εναλλακτικά όπως είπε, την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την υπόδειξη σε επόμενο χρόνο χώρο για την δημιουργία της δομής υποδοχής και ταυτοποίησης.

Συνοπτικά, οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων έχουν ως ακολούθως:

Κώστας Τριαντάφυλλος (Συμμαχία Αξιών)

Αυτό που συζητάμε δεν είναι η χωροθέτηση αλλά το μέλλον του νησιού μας. Τι είναι αυτή ην υπερδομή που συζητάμε σήμερα; Πρόκειται για μια υπερδομή 1500 ατόμων και πλέον αυτών αυτοί που κατοικούν σε διαμερίσματα και πλέον αυτών οι ανήλικοι και πλέον αυτών το ΠΡΟΚΕΚΑ και τοποθετείται στο κεντρικό σημείο του νησιού.

Συζητά σήμερα η δημοτική αρχή και φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο μια πρόταση που δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα στη Χίο. Η Χίος είναι υπό τραυματική πίεση όχι μόνο στην ΒΙΑΛ αλλά και στην πόλη στις γειτονιές στην Αγία Ερμιόνη.

Ούτε για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων δεν προχωράνε. Ανέφερε η δημοτική αρχή για ποιον αριθμό θα χωροθετήσει; Ο αριθμός δεν υπάρχει γιατί η ίδια η δημοτική αρχή τον έχει αμφισβητήσει.

Οι Χιώτες και οι Χιώτισσες φάγαμε δακρυγόνα αδικαιολόγητη βία, θα έπρεπε η δημοτική αρχή να ζητήσει την άρση του γεωγραφικού περιορισμού και να γίνεται μόνο η καταγραφή και ταυτοποίηση και το άσυλο στην ενδοχώρα. Σήμερα η δημοτική αρχή δίνοντας λευκή επιταγή στο υπουργείο, λέει το σύνολο των διαδικασιών να γίνεται στην Χίο. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Τόσο οι εισροές όσο και οι επιστροφές δεν εξαρτιόνται από μας αλλά από την Τουρκία.

Εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες έχουμε εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις μας και λέμε εδώ καταγραφή και ταυτοποίηση και δομή μέχρι 500 άτομα όσο είναι το βάρος που μας αναλογεί δεν θα καταδικάσουμε το νησί μας να γίνει αποθήκη ψυχών.

Δόθηκε χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο στον δήμο για να επισπεύσει

Έρχεται χωρίς κανένα όρο να ζητήσει χωροθέτηση στις Μπαμπακιές. Ο δήμαρχος αν είχε ζητήσει έστω μια φορά την άρση του γεωγραφικού περιορισμού θα είχε κάνει αυτό που λέει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Εφόσον δεν έχει κάνει αυτό ποτέ, θα ήταν σημαντικό να μάθουμε ποια είναι η λογική στην οποία πάει να κάνει τη χωροθέτηση από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για καταγραφή και ταυτοποίηση και δεν θα οδηγήσει η χωροθέτηση σε μια υπερδομή

Για μας μια είναι η λύση, να αποσυμφορηθεί εδώ και τώρα το νησί, να μπορέσουν να πέσουν οι αριθμοί των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στη Χίο, η λύση είναι να κλείσει η ΒΙΑΛ και όχι η μετεγκατάστασή της. Λέμε ότι δεν θέλουμε νέα ΒΙΑΛ στη Χίο, είμαστε μαζί με τους κατοίκους των Καμποχώρων, η ΒΙΑΛ θα έπρεπε να είχε κλείσει αν γινόταν η αποσυμφόρηση. Τις τελευταίες 10 μέρες το υπουργείο έκανε αποσυμφόρηση εν όψει του συμβουλίου μεγαλύτερη από ό,τι έκανε τους τελευταίους 10 μήνες. Πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση, πρέπει ο τόπος να μην   υφίσταται αυτή τη διαδικασία.

Εφόσον προχωρήσει η αποσυμφόρηση του νησιού, εφόσον κλείσει η ΒΙΑΛ και να αρθεί η γεωγραφικός περιορισμός είμαστε εδώ για να πούμε ότι ναι τότε το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να χωροθετηθεί δομή 500 ατόμων. Κάθε άλλη προσπάθεια να προκληθεί σύγχυση πέφτει στο κενό.

Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι το μόνο βιώσιμο και ρεαλιστικό αν η χώρα μας αδυνατεί να κάνει αυτό στην ενδοχώρα, αυτό δεν μπορεί να το πληρώσει ο Χιώτης και η Χιώτισσα, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι που θα καταδικάσει το νησί στην υποβάθμιση.

Οι χωρίς προϋποθέσεις όχι με λευκές επιταγές όχι βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, η πρόταση είναι ελλιπής, χωρίς εγγυήσεις, είναι μια λευκή επιταγή. Για μας το νησί είναι ενιαίο και αδιαίρετο ο κάθε Χιώτης και Χιώτισσα έχει την ευθύνη του και σήμερα ο βράδυ η ευθύνη πέφτει σε μας να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Μανώλης Βουρνούς (Πρωτοβουλία για τη Χίο)

Έχουμε αντιληφθεί ότι στο προσφυγικό υπάρχουν δυο προϋποθέσεις συνολικός σχεδιασμός και κοινωνική συναίνεση. Όταν ο σχεδιασμός αστοχούσε χάθηκε η συναίνεση.

Χωρίς την κοινωνική συνοχή δεν μπορείς να πας ακόμη και στις καλύτερες ενέργειες. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλους. Καθήκον της κάθε δημοτικής αρχής να παίρνει πρωτοβουλίες δεν μπορώ να την ψέξω γι αυτό.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει η χωροθέτηση. Δεν έχει εκτεθεί στον κόσμο ο συνολικός σχεδιασμός για να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Δεν γνωρίζει ο κόσμος, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών.

Όχι στην χωροθέτηση οποιαδήποτε δομής στο Θόλος, όχι στις Μπαμπακιές, έτσι όπως έρχεται με προχειρότητα.

Η αποσυμφόρηση γίνεται και θα γίνει αυτό που λείπει είναι η πρόνοια για να μην εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στα νησιά. Ρεαλιστικός τρόπος σε επόμενη συνεδρίαση.

Γιάννης Καραβασίλης (Χίος Μπροστά)

Στη Μυτιλήνη υπογράφτηκε μεταναστευτικό μνημόνιο Μηταράκη – Ε.Ε., που προβλέπει μεταναστευτικό κέντρο 5.000 που θα μπορεί αν ξεχειλώνει σε περιόδους κρίσεων. Στη Σάμο κατασκευάζεται ήδη ένα 4.000 στη   Κω ένα 3.000 στη Λέρο ένα 2.000. Καταλαβαίνετε ότι ο προγραμματισμός για τη Χίο είναι ό,τι μένει από τη διαφορά των 20.000 θέσεων, άρα τουλάχιστον 5.000.

Λάθος η πολιτική που εφαρμόζεται βασίζει το στήσιμο των δομών στην προϋπόθεση των επιστροφών, δημιουργεί συνθήκες εγκλωβισμού και πολύμηνης παραμονής.

Στήνοντας εδώ μια φυλακή ΠΡΟΚΕΚΑ θα λειτουργήσει ως μπαλόνι που θα φουσκώνει συνέχεια προς τα πάνω

Είναι σημαντικό να εξετάζεται εκτός των νησιών το άσυλο αυτό είναι που δημιουργεί την πολύμηνη παραμονή και τον εγκλωβισμό των προσφύγων. Αν ήταν αλήθεια οι εξαγγελίες του υπουργού για 4 μήνες ότι εξετάζεται το άσυλο με τις μηδενικές αφίξεις έπρεπε αν είχε κλείσει η ΒΙΑΛ και αυτή έχει όσο είχε όταν ανέλαβε η Ν.Δ. μετά τις εκλογές, δεν έχει γίνει καμιά αποσυμφόρηση.

Η απόφασης του δημοτικού συμβουλίου είναι μόνο για 500 άτομα καταγραφή και πιστοποίηση. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να υπερασπίζουμε την δυνατότητα της Χίου αν έχει όσους πρόσφυγες έχει η υπόλοιπη Ελλάδα και η Ε.Ε.

Άλλα λέει ο κ. Κάρμαντζης και άλλα ο δήμαρχος. Αν είναι σταθερός ή όχι στις απόψεις του, το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι δημότες.

Το Ιανουάριο του 2020 ο δήμαρχος έλεγε για δομή καταγραφής και ταυτοποίησης 500 ατόμων, το Μάιο του 2020 είπε εντάξει 2.000 άτομα θα το δούμε τον Νοέμβριο του 2020 είπε μπορεί αν συμφωνήσουμε σε νέα δομή αν μας έρθουν προληπτικά τον Ιανουάριο είπε ότι δεν παραχωρεί εκτάσεις και τώρα φέρνει πρόταση να παραχωρήσουμε.

Είπε ότι δεν θα είναι ο επισπεύδων σε ένα συμβούλιο για την χωροθέτηση κι όμως έγινε ο επισπεύσαντας.

Ο δήμαρχος δίνει χείρα βοηθείας στη κυβέρνηση, απεμπολεί το δικαίωμα της Χίου να έχει όσους πρόσφυγες έχουν άλλες περιοχές σε σχέση με τον πληθυσμό της, αποδέχεται ότι η Χίος μπορεί να επιβαρύνεται παραπάνω, αποδέχεται ότι στη Χίο μπορεί να γίνει η εξέταση του ασύλου, άρα και να παραμένουν εδώ για μήνες οι πρόσφυγες.

Θέλω να πως στους φίλους από το Χαλκειός ότι ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά τους αλλά θα είμαστε κοντά σε όλη την Χίο, δεν είναι γεωγραφικό το πρόβλημα. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο για χωροθέτηση. Από την επόμενη μέρα που θα έχει θωρακιστεί νομικά το νησί θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να προτείνουμε χωροθέτηση

Μάρκος Σκούφαλος (Λαϊκή Συσπείρωση)

Λευκή επιταγή, γουρούνι στο σακί είναι η εισήγηση του δημάρχου. Υλοποίηση της πολιτικής Μητσοτάκη είναι όσα κάνει ο Μηταράκης. Και σχεδιασμός υπάρχει και προτάσεις υπάρχουν, το θέμα είναι ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται. Ποιών εντολές εκτελούνται στα νησιά, στον Έβρο, σε όλη τη χώρα. Εκτελούνται εντολές της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τα νησιά και ο Έβρος να είναι τόποι εγκλεισμού. Δημιουργείται τομέας οικονομίας κερδοφόρος γι;   Αυτούς, ζημιογόνο για όλους εμάς. Θα φτάσουμε στο σημείο, εμείς σε τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια να τεθεί το ζήτημα να κλείσουν δομές να πέσουν ανάποδα όλοι που δεν θα έχουν συνοριοφύλακες, τροφοδότες κατασκευαστικές κ.λπ.

Ο ρόλος του δήμου να λειτουργεί ως καταλύτης, είναι ένας δρόμος όμως διαστρέβλωσης αποφάσεων. Διαφωνεί κανείς με την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με το άμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ; Διαφωνεί κανείς με την κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού; Κατάργηση εξέτασης ασύλου κ.λπ.;

Αυτές είναι οι προτάσεις που πρέπει να κινηθούμε, όχι στον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, όχι στη μετατροπή μας σε ανθρωποφύλακες σε στρατοπεδάρχες, καμιά δομής υπερδομή…

Εμείς βλέπαμε πού πήγαινε τότε η κατάσταση και βλέπουμε πού πάει και τώρα στο μέλλον ο κορονοϊός θα νικηθεί και θα έχουμε όξυνση του προσφυγικού.

Είπαμε όχι με τον χιώτικο λαό πάνω στα βουνά, συμμετέχουμε στην συντονιστική επιτροπή και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Μόνο λύση είναι χώρος καταγραφής και ταυτοποίησης μη μόνιμη παραμονή τους στο νησί κ.λπ.

Μανώλης Στάθης (Δίκτυο Πολιτών)

Στηρίζουμε την ειλημμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αφού ο Μηταράκης μπορεί να πάει 10.000 πρόσφυγες στον Έβρο μπορεί να αποσυμφορήσει και τη Χίο η δομή έχει να κάνει με τον κατασκευαστικό τομέα κι όχι με την επίλυση του προσφυγικού.

Γίνεται πολιτικό παιχνίδι, προτείνω το Θόλος για να πάω στον Ανάβατο σε πολύ μικρό διάστημα θα μας παρουσιάζουν και σχέδια που μόνο το Κόστα Ναβαρίνο θα ωχριά μπροστά τους για να πείσουν τους Χιώτες να γίνει νέα δομή.

Με μηδενικές ροές τόσους μήνες θα έπρεπε η ΒΙΑΛ να έχει κλείσει. Θα ήθελα με το ίδιο ενδιαφέρον που τρέχει ο δήμαρχος για την χωροθέτηση να τρέχει και για τις αποζημιώσεις από την επίθεση των ΜΑΤ στο νησί.

Εργαλειοποιείτε ένα πρόβλημα που υπάρχει και είναι το πρόβλημα της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Χαλκειούς. Δεν είναι κλείνει η ΒΙΑΛ και ανοίγουμε κάτι άλλο, ως πολίτες της Χίου στηρίξαμε όλοι να κλείσει η ΒΙΑΛ και αυτό παραμένει και να γίνεται εδώ ταυτοποίηση και τίποτα άλλο. Μην αφήνετε και μην επιτρέπετε στους διάφορους να χρησιμοποιούν το πρόβλημά σας για να πετύχουν τους δικούς τους στόχους.

Καταψηφίζουμε την πρόταση του δημάρχου νοιώθουμε ότι λειτουργεί ως πολιορκητικός κλοιός και είναι ο δούρειος ίππος στο κοινό μέτωπο του χιώτικου λαού.

Ερμιόνη Φρεζούλη (Χιακή Συμπολιτεία)

Εμείς είμαστε στα σπίτια μας αλλά 2.000 άνθρωποι θα βγάλουν το βράδυ σε σκηνές μέσα στο κρύο και τον χιονιά.

Κανένα άλλο θέμα δεν έχει μονοπωλήσει το δημοτικό συμβούλιο, όσο το προσφυγικό όλα αυτά τα χρόνια. Καμιά νέα δομή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θα λύσουν το πρόβλημα, το λέγαμε από τότε.

Το θέμα δεν είναι αν στο Θόλος, στο Αίπος ή στις Μπαμπακιές υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μνημεία το θέμα είναι ότι θέλουμε στη μέση του πουθενά να φυλακίσουμε ανθρώπους που αναζητούν καλύτερο αύριο.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλουν ανθρώπινες συνθήκες θέλουν εξαθλιωμένους ανθρώπους για να μην έρχονται άλλοι. Ειδικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφαρμόζει την πιο αποκρουστική και απάνθρωπη πολιτική με τις επαναπροωθήσεις.

Παντελής Μπουγδάνος (αντιπεριφερειάρχης Χίου)

Αντιμετωπίζουμε ένα από τα σοβαρότερα θέματα των τελευταίων ετών, που ταλανίζει την κοινωνία μας, ιδιαίτερα τους κατοίκους των Καμποχώρων. Όμως, σε αυτό το πρόβλημα που ζούμε η περιφερειακή αρχή έχει πάρει υπεύθυνη θέση κι έχει κάνει και προτάσεις.

Η τελευταία ανακοίνωσή μας είναι σαφέστατη μιλά για ένα πολύ μικρό κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης σε κοινή συμφωνία των τοπικών κοινωνιών σε συνάρτηση με την αποσυμφόρηση και τη συνεχιζόμενη φύλαξη των συνόρων. Εμείς το επόμενο διάστημα θα πούμε συγκεκριμένη θέση. Δεν μιλάμε για μόνιμες εγκαταστάσεις, μεγάλες δομές και ο,τιδήποτε άλλο, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για υπερδομή είναι εθνικά επιζήμια. Βλέποντας το συμφέρον των νησιών μας. Θα έχουμε την ίδια θέση και πολιτική που είχαμε από την αρχή. Θα δώσουμε εμείς τη λύση για τον χώρο για την μικρή δομή.

Πηγή Astraparis