Η αποικιοκρατία ποτέ δεν τελείωσε…

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Του Γιώργου Τυρίκου-Εργά

Οχι. Δε θα ανοίξουν ποτέ ασφαλείς οδούς προς τη Δύση. Γιατί οι ελίτ της Δύσης (και οι εντολοδόχοι τους ανά τον κόσμο και ο απλός κοσμάκης που τρώει σανό και ψίχουλα από το τραπέζι τους) βγάζουν τρελό χρήμα από μια ρημαγμένη Μέση Ανατολή, από μια φτωχή Αφρική, από μια ρημαγμένη Νότια Αμερική και πάει λέγοντας. Το βγάζουν πουλώντας όπλα, φτιάχνοντας πολέμους, αρπάζοντας πρώτες ύλες, πουλώντας πίσω σκουπίδια και φτηνή φιλανθρωπία, τα βγάζουν με χίλιους τρόπους σε μια αποικιοκρατία που ποτέ δεν τέλειωσε.

Δε θα αφήσουν ποτέ τους φτωχούς του κόσμου να πάρουν κεφάλι, δε θα τους αφήσουν ποτέ εύκολα να μετακινηθούν, αυτοί που στήνουν το παιχνίδι και κρατούν τα καλά χαρτιά από πριν δε θα αφήσουν ποτέ τη μερίδα του λέοντος από το αδηφάγο τους στόμα. Ήταν και είναι μόνο στο δικό μας χέρι πρώτα να δούμε το πως η δική μας ζωή ελέγχεται από τον κάθε έμπορο ιδεών και πραγμάτων και στο δικό μας χέρι να στεκόμαστε και να λέμε την αλήθεια και να τους βγάλουμε από τη ζωή μας όσο γίνεται, γιατί δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο.

Και να τείνουμε το χέρι στους άτυχους αυτής της ζωής που κάποτε δεν τους έμεινε τίποτα από το να βάλουν το παιδί τους σε μια βάρκα του πνιγμού. Αυτό το τελευταίο είναι το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε άμα θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι”.

 

Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού

Προηγουμενο αρθρο

Ο θλιβερός απολογισμός. Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν πίσω…

Επομενο αρθρο

Δακοκτονία: Στις 20 Ιουνίου η έναρξη, με απευθείας ανάθεση, αν τα «βρουν» οι εργολάβοι