«Η Αγροζωή, είναι η ζωή μας» – Ο Χρήστος Κουλουδής μιλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της εταιρείας

Η ιστορία της Αγροζωής Α.Ε. ξεκινά το 1999, όταν η Ελένη Κοκκινέλλη και ο Γιάννης Κουλουδής ίδρυσαν μια μικρή επιχείρηση εμπορίας ζωοτροφών στη Μυτιλήνη. Η πρώτη τους αποθήκη χωρούσε μόλις 500 τόνους, όμως από την αρχή έθεσαν ως στόχο όχι τη γρήγορη, αλλά τη σταθερή και ποιοτική ανάπτυξη. Με ταπεινότητα και συνέπεια, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κτηνοτρόφους του νησιού, η επιχείρηση μεγάλωσε βήμα–βήμα, χωρίς υπερβολές και θορύβους. «Ποτέ δεν επιδιώξαμε τα μεγάλα λόγια. Το μότο μας ήταν πάντα να προχωράμε σταθερά, με σεβασμό στη δουλειά μας και στους συνεργάτες μας», σημειώνει ο Χρήστος Κουλουδής, Πρόεδρος της Αγροζωής Α.Ε.

Με τη μετατροπή της Αγροζωής σε Ανώνυμη Εταιρεία το 2017, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο. Η εταιρεία εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις της, πρόσθεσε νέα μηχανήματα παραγωγής και αύξησε το δυναμικό της σε 5.000 τόνους αποθηκευτικού χώρου και 80 τόνους παραγωγής ημερησίως. Από το 2020 έως σήμερα, οι επενδύσεις σε νέες κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις και η πλήρης αυτοματοποίηση της παραγωγής μετέτρεψαν την Αγροζωή από βιοτεχνία σε πρότυπη βιομηχανία ζωοτροφών, μια από τις πιο οργανωμένες στο Βόρειο Αιγαίο.

Η νέα γενιά

Η είσοδος του Χρήστου Κουλουδή στην εταιρεία έφερε πνοή ανανέωσης. Απόφοιτος της Σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στη διατροφή παραγωγικών ζώων, είχε δραστηριοποιηθεί ως VP of finance του Παγκόσμιου Οργανισμού IAAS Greece, εμπειρία που όπως λέει ο ίδιος, του έδωσε τα εργαλεία να οργανώσει στρατηγικά την Αγροζωή. «Η θέση αυτή με δίδαξε πειθαρχία, προγραμματισμό και κυρίως τη σημασία της τεκμηριωμένης απόφασης. Αυτά τα εφόδια τα έφερα μαζί μου στη Λέσβο και τα ενσωμάτωσα στην Αγροζωή. Ο συνδυασμός της επιστημονικής γνώσης με την οργάνωση και τη σωστή διοίκηση ήταν καθοριστικός για την ανάπτυξη της εταιρείας». Ο ίδιος δεν σταμάτησε να ταξιδεύει και να συνεργάζεται με κορυφαία ερευνητικά κέντρα στην Κίνα, την Αφρική, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελβετία, φέρνοντας πίσω στη Λέσβο γνώσεις και πρακτικές που άλλαξαν την τοπική κτηνοτροφία. Πριν μερικά χρόνια εγκαινίασε συνεργασία με τον καθηγητή Γεώργιο Ζέρβα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που άνοιξε τον δρόμο για καινοτόμες λύσεις στη διατροφή των ζώων και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Τα άμεσα σχέδια

Η πιο πρόσφατη κίνηση της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου παραληπτηρίου γάλακτος σε ιδιόκτητο χώρο στην Αγία Παρασκευή, που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για επένδυση που θα ενισχύσει έμπρακτα τους τοπικούς παραγωγούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαθέτουν το γάλα τους με καλύτερους όρους και διασφαλίζοντας υψηλά ποιοτικά στάνταρ.«Θέλουμε να είμαστε δίπλα στον κτηνοτρόφο, όχι απέναντί του. Το παραληπτήριο στην Αγία Παρασκευή είναι μια απόδειξη ότι ακούμε τις ανάγκες του τόπου και επενδύουμε σε αυτές», τονίζει ο Χρήστος Κουλουδής.

Σήμερα, η εταιρεία απολαμβάνει την εμπιστοσύνη χιλιάδων κτηνοτρόφων στη Λέσβο και έχει εδραιώσει τη θέση της στον χώρο της παραγωγής μειγμάτων ενώ συνεχίσει να καινοτομεί, προσφέροντας λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις. Στόχος είναι η ευζωία των ζώων και η παραγωγή τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα ενισχύσουν τους παραγωγούς και θα προσφέρουν ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές.  «Η τεχνολογία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε τροφές πιστοποιημένες, ποιοτικές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε κτηνοτρόφου. Με τις σωστές τροφές μπορούμε να διπλασιάσουμε την παραγωγή. Αυτό δεν είναι θεωρία, είναι πράξη», σημειώνει ο ίδιος. Παρά τις επενδύσεις και τις διακρίσεις, η οικογένεια Κουλουδή παραμένει ταπεινή. «Δεν πιστεύω ότι φτάσαμε κάπου. Πιστεύω ότι είμαστε ακόμη στην αρχή. Το μόνο μας μέλημα είναι να υπηρετούμε με συνέπεια και ποιότητα τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται».

Ο ρόλος της οικογένειας

Ο Χρήστος δεν ξεχνά τις ρίζες του:
«Θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί, να μένουμε στον πάνω όροφο της μικρής βιοτεχνίας και να δουλεύουμε όλοι μαζί μέρα και νύχτα. Σαββατοκύριακα δεν υπήρχαν. Όλοι νομίζουν ότι ήμουν πάντα όπως με βλέπουν σήμερα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η διαδρομή έγινε βήμα–βήμα, με κόπο, θυσίες και ξεκάθαρο προγραμματισμό».

Η οικογένεια συνεχίζει να παραμένει ενωμένη και στις μικρές χαρές: «Μαζεύουμε μαζί τα σταφύλια από τα αμπέλια μας, φτιάχνουμε κρασί, βγάζουμε το λάδι μας και μια φορά το χρόνο ταξιδεύουμε όλοι μαζί για να συνδεθούμε ακόμη περισσότερο και να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε ότι μας απασχολεί. Η δουλειά μας μπορεί να είναι απαιτητική, αλλά η ζωή είναι για να τη μοιράζεσαι. Αυτό προσπαθώ να περάσω και στους συνεργάτες μου». Ο ίδιος μπορεί να είναι νέος, όμως επαγγελματικά είναι ένας ώριμος άνθρωπος που μπήκε στο εργασιακό κομμάτι από πολύ μικρός και τονίζει χαρακτηριστικά κάτι πολύ σοφό για τις νεότερες γενιές:
«Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να φύγεις και να αναζητήσεις αλλού ευκαιρίες. Αλλά η πραγματική πρόκληση είναι να μείνεις ή να επιστρέψεις και να χτίσεις κάτι εδώ. Ναι, έχει δυσκολίες, αλλά έχει και αξία. Γιατί όταν επενδύεις στον τόπο σου, δεν επενδύεις μόνο για σένα, επενδύεις για όλη την κοινωνία»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
Best Cleaning Service in Dubai