Η Aγιάσος του Δημήτρη Ταλιάνη: Ο ορεινός πολιτισμός του νησιού σε χρόνο ενεστώτα

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 24 Ιουλίου 2019, στο Φουαγιέ της αίθουσας του κινηματοθεάτρου του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη και πολλών φιλότεχνων από την Αγιάσο, τον Μόλυβο και όλη τη Λέσβο τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Δημήτρη Ταλιάνη.

Ο πολύ γνωστός Μολυβιάτης, βραβευμένος φωτογράφος και εκλεκτός φίλος του Αναγνωστηρίου, Δημήτρης Ταλιάνης εκθέτει μια σειρά από πανέμορφες φωτογραφίες του, με Λεσβιακά θέματα και γενικό τίτλο «Αναζητώντας στιγμές». Οι φωτογραφίες διατίθενται σε πολύ λογικές τιμές με σκοπό την ενίσχυση του Αναγνωστηρίου.

“Πολλά τα ταξίδια, είκοσι τα θέματα, μία η προσευχή. Το προσκύνημα στη Παναγία, ο καφές στη πλατεία, ο χαλβάς του πανηγυριού, οι μυρωδιές του ξύλου, τα βλέμματα των περαστικών, οι φωνές των παιδιών, ο ήχος από τα σαντούρια, οι κυράδες στις γειτονιές, η γαλήνη της ψυχής, η ομορφιά απλωμένη…
Αγιάσος, ο ορεινός πολιτισμός του νησιού σε χρόνο ενεστώτα!”, γράφει ο φωτογράφος στο προσωπικό του προφίλ. 

 

Θυμίζουμε ότι στο πολυσχιδές, διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του Δημήτρη Ταλιάνη δημοσιεύτηκε εκτενές αφιέρωμα στο «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά. Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Παναγιώτης Σκορδάς, αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου εκθέτει από το αρχείο του όλα τα Λεσβιακά Ημερολόγια που εκδόθηκαν στο νησί μας από το 1912 μέχρι σήμερα. Η έκθεση προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να ξεφυλλίσει μια σειρά από παλιότερους και δυσεύρετους αλλά και νεότερους και σύγχρονους τόμους που μέσα στις σελίδες τους κλείνουν κομμάτια της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας.

Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται δημιουργίες Λεσβίων Εικαστικών και Φίλων του Αναγνωστηρίου, οι οποίοι δώρισαν τα εξαιρετικά έργα τους με σκοπό να εκτεθούν και να πωληθούν για ενίσχυση του δοκιμαζόμενου Αναγνωστηρίου. Πρόκειται για συνέχεια της έκθεσης που γνώρισε μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι του 2018. Εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής, αγιογραφίας, κά. Η επιμέλεια είναι του Δημήτρη Καραπιπέρη.

Οι εκθέσεις θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 30 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας 10:30-14:00 και 19:00-22:0

Προηγουμενο αρθρο

Ιστορική περιήγηση στον Κόλπο Καλλονής από τον Α. Κυριαζή (Παρασκευή 26/7, 7.30μ.μ-Πολιχνίτος)

Επομενο αρθρο

Ένας “Ιστός” πολιτισμού που δένει Έλληνες και Τούρκους στο Αρχοντικό Γεωργιάδη (Σάββατο 27, 9μ.μ.)