Search

Η αδρεναλίνη ανεβαίνει στο Πλωμάρι!

Λίγο πριν την μεγάλη αναρριχητική εξόρμηση που διοργανώνεται τις ημέρες του Πάσχα, επισκεφθήκαμε το Πλωμάρι και δοκιμάσαμε το νέο αναρριχητικό πεδίο της Λέσβου, στην τοποθεσία “Της Κρυφτής Τα Μάρμαρα”. Δειλά, δειλά χωρίς να έχουμε προηγούμενη εμπειρία, φορέσαμε το μποντριέ μας και καταφέραμε με τον κατάλληλο δάσκαλο και τον σωστό εξοπλισμό να ανεβούμε τα πρώτα μας 15 μέτρα!

Η άριστη σήμανση του μονοπατιού αλλά και η ποιότητα του πεδίου, ένας χαρακτηριστικός γκρίζος βράχος με πανοραμική θέα σε όλη τη νότια ακτογραμμή του νησιού, βοήθησε τους πρωτάρηδες να νιώσουν ασφαλείς στην πρώτη τους επαφή με το σπορ της αναρρίχησης, ένα ξεχωριστό και απαιτητικό άθλημα

Η προώθηση πάνω στο βράχο χρησιμοποιώντας μόνο το ανάγλυφο του δηλαδή τις τυχαίες εσοχές και προεξοχές του για την ανάβαση μας (free climbing) δεν είναι πράγμα εύκολο αλλά όχι και τόσο δύσκολο όσο το φαντάζεται κανείς. Πολλοί παρομοιάζουν την αναρρίχηση με έναν ιδιόμορφο χορό σε κάθετο επίπεδο, με πλαστικές εναέριες κινήσεις.

DSCN2086

Από τις 29 Απριλίου  ως τις 3 Μαΐου λάτρεις της περιπέτειας από όλη την Ελλάδα θα περάσουν το Πάσχα στο Πλωμάρι για να νιώσουν την αδρεναλίνη που προσφέρουν οι 26 αναρριχητικές διαδρομές,  αθλητικού χαρακτήρα ποικίλης δυσκολίας που ανοίχτηκαν από τον αναρριχητή και εκπαιδευτή αναρρίχησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) Κώστα Μουγκολιά μετά από συνεργασία του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου και των πολυτελών τουριστικών κατοικιών OuzoVillas στα πλαίσια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Νότια Λέσβο.

DSCN2127

Ο βράχος, που βρίσκεται σε υψόμετρο 200μ, είναι ασβεστόλιθος καλής ποιότητας. Κυριαρχεί το σκαρφάλωμα πλάκας σε βράχο με θετική ως κατακόρυφη κλίση, με τακάκια και τρύπες, ενώ δε λείπουν και οι αρνητικές κλίσεις με τη δυσκολία να ανεβαίνει.

DSCN2052DSCN2056

Οι διαδρομές ξεκινούν πάνω από χαρακτηριστικό πατάρι που προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο το πεδίο προσφέρετε για σκαρφάλωμα όλη μέρα ενώ τους ζεστούς μήνες Ιούλιο κ Αύγουστο ή πολύ νωρίς το πρωί ή το απόγευμα που έχει σκιά. Εμείς φτάσαμε εκεί στις 5 το απόγευμα και ήταν ιδανικά.

Το πεδίο “Κρυφτής τα Μάρμαρα” πήρε το όνομά του από το τοπωνύμιο της περιοχής.  Στο παρελθόν από τη περιοχή αυτή έπαιρναν μάρμαρο. Λίγο πιο χαμηλά από το πεδίο “Κρυφτής τα Μάρμαρα” μέσα στη θάλασσα υπάρχουν βράχια που προσφέρονται για “deep water solo” και boulder. Ιδανικά για άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Τέλος δίπλα στη θάλασσα υπάρχει θερμή πηγή και η δυνατότητα για θερμά λουτρά

DSCN2069
Οι πεζοπορίες θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου σε μονοπάτια που άλλοτε χρησιμοποιούνταν για να ενώνουν τα γύρω χωριά περνώντας από απότομες πλαγιές πάνω από τη θάλασσα με πανοραμική θέα. Η βλάστηση καθώς και τα χρώματα της άνοιξης εναλλάσσονται μεταξύ θάμνων, ελαιώνων με εντυπωσιακές αναβαθμίδες και του πευκώνα στη κορυφή, ενώ η διέλευση από τους εγκαταλελειμμένους αγροτικούς οικισμούς με ερειπωμένα σπίτια και τις λιθοδομές από ντόπιο σχιστόλιθο δίνει την εντύπωση της επίσκεψης σε κάποιο περίεργο είδος υπαίθριου μουσείου.

Για πληροφορίες:

Κώστας Μουγκολιάς

https://www.facebook.com/events/829090890529375/permalink/832119996893131/