Search

H Ερεσός ως “εμπειρία ζωής” από το αγγλόφωνο “Α Greek Αdventure”

“Προσοχή. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μαγευτείς από αυτό το μέρος”. Με αυτόν τον παράδοξο τρόπο ξεκινά το αφιέρωμά του στην Ερεσό , το γνωστό αγγλόφωνο ταξιδιωτικό blog “Α Greek Adventure” που παρουσιάζει τις ομορφιές της χώρας μας με μια άλλη ματιά. Μια εμπειρία “bιgger than life” που καθιστά την Ερεσό ως τον απόλυτο τουριστικό προορισμό με μοναδική ενέργεια και φως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εκτενές αφιέρωμα που κυκλοφορεί στα social media. “Υπάρχουν μερικά μέρη που δείχνουν αληθινά υπέροχα. Αλλά κάποια στιγμή συναντάς έναν άνθρωπο που σε κάνει να δεις το ίδιο μέρος, με έναν τρόπο που τελικά γίνεται μια μαγική εμπειρία”,αναφέρει στον πρόλογό του ο συγγραφέας. Στην περίπτωση του αρθρογράφου αυτό το πρόσωπο ήταν η φωτογράφος Τζέλη Χατζηδημητρίου.

“Κάθε φορά που έρχονται δημοσιογράφοι για οποιοδήποτε λόγο στην Ερεσό, εγώ τους ξεναγώ και τους δείχνω ακόμα και τί ώρα και πού να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο”, μας λέει η φωτογράφος και…πρέσβειρα του τόπου μας  και μας εξηγεί πως συντέλεσε ώστε για άλλη μια φορά οι ομορφιές της Λέσβου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. “Όταν ήρθαν στην Ερεσό ήθελαν να φύγουν αμέσως, τη βρήκαν βαρετή. Ήταν δύο νέα παιδιά που γυρνάνε στην Ελλάδα και μετά γράφουν για τις ομορφιές της.  Στην Ερεσό όλοι έρχονται μετά το μεσημέρι, μετά την επίσκεψη στο Σίγρι και το απολιθωμένο δάσος, οπότε είναι κουρασμένοι. Το μέρος τους φαίνεται απλά σαν ένα ακόμα παραθαλάσσιο θέρετρο με μεγάλη παραλία και μπαράκια πάνω στο κύμα. Όλοι ψάχνουν να τα δούνε όλα σε χρόνο ελάχιστα για να γράψουν και να φωτογραφήσουν διαφορετικά υποτίθεται από τους άλλους.

Αυτά τα παιδιά όμως, ήρθαν με καρδιά ανοιχτή και ήθελαν πραγματικά να δούνε για ποιό λόγο επιμέναμε πως η Ερεσός είναι πολύ ιδιαίτερο μέρος. Πήγαμε λοιπόν μια βόλτα στον κάμπο και στη Μονή Πυθαρίου, με το αυτοκίνητο. όμως σταματούσαμε και τους έδειχνα τα βράχια, τα φαράγγια, τα κρυμμένα ξωκκλήσια, μορφές πάνω στις πέτρες”.Δεν είναι η πρώτη φορά που η  φωτογράφος αναλαμβάνει το ρόλο της ξεναγού: “Στην Ερεσό έχω ξεναγήσει τον διευθυντή της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής στην Αθήνα και τη γυναίκα του, την ποιήτρια Lan lan που θεωρείται η μεγαλύτερη ποιήτρια του Πεκίνου και χαρακτηρίζεται σαν απόγονος της Σαπφούς από τα λογοτεχνικά περιοδικά, λόγω της ποιητικής της έκφρασης  ήταν αυτή που με κάλεσε και για την έκθεση που έκανα το καλοκαίρι. Μετά είναι όλες οι αποστολές που ήρθαν μέσω της Περιφέρειας για να γράψουν για το νησί Επίσης τον σκηνοθέτη Jack Maccines και όλο το συνεργείο του BBC και μετά γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ για τη Σαπφώ και την Bettany Hughes με την οποία κάναμε το πρώτο ντοκιμαντέρ του BBC πάλι για τη Σαπφώ”.

“Κάθε φορά που έρχεται κάποιος είμαι εκεί για να τους δείξω τον τόπο Με τα παιδιά κάναμε μια ωραία πεζοπορία ανάμεσα στα ηφαιστειογενή βράχια στη δυτική πλευρά του κάμπου και πήγαμε στο ξωκκλήσι της Παναγίας που είναι χτισμένο με αρχαία μάρμαρα, εξαιρετικό μυστικιστικό σημείο” καταλήγει η Τζέλη Χατζηδημητρίου που με την επιμονή της κατάφερε να πείσει τους συντάκτες του “A Greek Adventure” για την εμπειρία της Ερεσού.