Γλυκό κυδώνι: το άρωμα του φθινοπώρου σε ένα βάζο

Τα κυδώνια κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή, σκορπώντας στο σπίτι εκείνο το μοναδικό άρωμα που θυμίζει γιαγιά, κουζίνα και Κυριακάτικα τραπέζια. Το γλυκό κυδώνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού — χρυσαφένιο, αρωματικό και γεμάτο παράδοση.

Κάθε κουταλιά του κρύβει μια μικρή ιστορία φροντίδας: καθάρισμα, υπομονή, σωστή φωτιά, αγάπη. Κι αν νομίζετε πως είναι δύσκολο, κάνετε λάθος — το μόνο που ζητά είναι χρόνο και μεράκι.


Υλικά (για περίπου 4 μισόκιλα βάζα)

  • 1 κιλό κυδώνια (10–12 φρούτα περίπου)
  • 1 κιλό ζάχαρη (και λίγη ακόμα, αν το θέλετε πιο δεμένο)
  • 2 μεγάλα ποτήρια του νερού κρύο νερό
  • 1 μικρό ποτηράκι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 2 κλαράκια μπαρμπαρόζα (αρμπαρόριζα)
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 20 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (προαιρετικά αλλά προτείνονται ανεπιφύλακτα)

Εκτέλεση βήμα-βήμα

  1. Πλένουμε καλά τα κυδώνια.
    Τα ξεφλουδίζουμε (όπως τις πατάτες) με αποφλοιωτή ή μικρό μαχαίρι.
  2. Αφαιρούμε κουκούτσια και καθαρίζουμε το φρούτο από τυχόν έντομα ή μαυρίλες.
    Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό — δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αν σκουρύνουν ελαφρά, θα ξανάρθουν στο χρώμα τους μετά.
  3. Χαράζουμε κάθε κυδώνι κάθετα, όπως κόβουμε μήλο, από το κοτσάνι προς τα κάτω, σε απόσταση 1 εκ. η κάθε χαραγή.
  4. Κόβουμε κάθε φρούτο σε μπαστουνάκια, όχι φέτες, για να διατηρήσει το σχήμα του και τη σφιχτή του υφή.
  5. Βάζουμε τα μπαστουνάκια στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το νερό.
  6. Ξεκινάμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά.
    Η κατσαρόλα πρέπει να ακουμπάει ολόκληρη στην εστία για να βράζει ομοιόμορφα το γλυκό. Δεν ανακατεύουμε πολύ, απλώς το παρακολουθούμε.
  7. Στα 30 λεπτά προσθέτουμε την αρμπαρόριζα.
    Στα 40 λεπτά τα αμύγδαλα.
    Στα 50 λεπτά τον μισό χυμό λεμονιού.
  8. Όταν αρχίσει να φουσκώνει και να αφρίζει, ρίχνουμε τις βανίλιες και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
  9. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν το σιρόπι “δένει” — αν το ρίξετε με κουτάλι σε πιάτο, πρέπει να τρέχει σαν λεπτό κορδόνι, όχι σαν νερό.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  11. Μόλις κρυώσει εντελώς, το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα, καθαρά βαζάκια.

Μικρό μυστικό επιτυχίας

Αν θέλετε πιο ρουμπινί χρώμα, αφήστε τα κυδώνια να “κοκκινίσουν” ελαφρά πριν τη βράση. Έτσι το γλυκό αποκτά εκείνη τη βαθιά, ρόδινη απόχρωση που το κάνει να λάμπει μέσα στο βάζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
Best Cleaning Service in Dubai