Γλυκό κάστανο Αγιάσου— γλυκό του κουταλιού με άρωμα χειμώνα

Το κάστανο δεν το τρώμε μόνο από τη φουφού, το δένουμε με σιρόπι, το φυλάμε σε βάζα και το ανοίγουμε στις πιο special στιγμές.

Θέλει υπομονή, θέλει μάτι, και κυρίως θέλει καθαρό κάστανο — γιατί ένα χαλασμένο, μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη παρτίδα.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκα κάστανα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 + 1/3 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Χυμός από μισό λεμόνι (και λίγο ακόμη)

Μυστικό Νο1: Υπολογίστε λίγα παραπάνω κάστανα — κρατάμε μόνο τα «τέλεια».


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κάστανα — ιδανικά με τον εξής τρόπο:
χαράζουμε ελαφρά, τα βάζουμε 7-8 κάθε φορά στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, τα αφήνουμε 10–15΄΄ και ξεφλουδίζονται πανεύκολα, χωρίς να σπάσουν.

Εναλλακτικά: 5 λεπτά βράσιμο ή λίγο ψήσιμο σε φούρνο/τηγάνι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε ζάχαρη + νερό και βράζουμε 10-12 λεπτά.
Ρίχνουμε τα κάστανα, χαμηλώνουμε φωτιά και αφήνουμε 20–25 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι.
Αφαιρούμε τυχόν αφρό — θέλουμε «καθαρό» γλυκό.

Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα και… το αφήνουμε όλη νύχτα.

Την επόμενη μέρα, ελέγχουμε:


αν το σιρόπι είναι πολύ πηχτό — 2-3 κ.σ. νερό.
Προσθέτουμε βανίλια + καρύδια και ξαναβράζουμε 10-20 λεπτά.

Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και μπαίνουμε στη διαδικασία «σφράγισης» στα βάζα (καυτό μέσα – κλείσιμο – αναποδογύρισμα).

Όταν ακούσουμε το χαρακτηριστικό πλοπ — είμαστε ασφαλείς.


Καλή απόλαυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
Best Cleaning Service in Dubai