Γιώργος Παττές, o βιρτουόζος του ξύλου: «Με μεράκι και καλαισθησία κάθε ξύλινο αντικείμενο αποκτά ζωή»

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Από μικρό παιδί αποφασίζει να μυηθεί στην τέχνη του ξύλου. Σημαντικότατη επιρροή, ο πατέρας του Παναγιώτης, που μαθήτευσε δίπλα στον σημαντικότερο ξυλογλύπτη της Ελλάδας Νικόλαο Δομένικο, σπούδασε σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Σχολή και στη συνέχεια άνοιξε το 1960 το δικό του εργαστήρι, ακολουθώντας την παράδοση της λεσβιακής ξυλογλυπτικής αλλά και τις ευρωπαϊκές επιδράσεις.

Ο Γιώργος Παττές, δεν είναι ένας συνηθισμένος ξυλογλύπτης. Είναι καλλιτέχνης του ξύλου σε όλες τις μορφές του. Δημιουργεί από έπιπλα μέχρι ντελικάτα, ονειρεμένα λιλιπούτεια τσαντάκια που αποτελούν το όνειρο κάθε γυναίκας και εύχεται η όρεξη για δημιουργία να μη «σβήσει» ποτέ!

Τον συναντήσαμε στο εργαστήρι του, να σκαλίζει με εξαιρετική λεπτοδουλειά μια κορνίζα καθρέφτη, απόλυτα αφοσιωμένο στο έργο του, στην τέχνη και την απίστευτη δεξιοτεχνία του.

-Αλήθεια τι είναι για σας η δημιουργία με ξύλο; Με ό,τι κι αν καταπιάνεστε, τα έργα σας αποπνέουν αισθητική, έχουν την προσωπική σας σφραγίδα και «μιλούν» στο θεατή;

Το ξύλο είναι ουσιαστικά ένας ζωντανός οργανισμός και αυτό που προσπαθώ είναι να του δώσω έκφραση.

Προσωπικά, πιστεύω πως μια ξύλινη δημιουργία αποκτά ζωή, μέσα από την προσπάθεια και την ενέργεια που αφιερώνει κανείς για τα δώσει τελικά ζωή σε μια ακατέργαστη μάζα. Θα έλεγα ότι στις δημιουργίες βάζω τη δική μου σφραγίδα μιας και αυτό που κάνω είναι να κατασκευάζω από το Α ως το Ω το κάθε αντικείμενο. Συνδυάζοντας μεράκι και καλαισθησία, προσπαθώ τα έργα μου να μιλήσουν στον θεατή και είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν αυτός το εισπράττει!

-Ποιες τεχνικές και ρεύματα θεωρείτε ότι σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Σίγουρα τα ευρωπαϊκά μοτίβα, όπως μπαρόκ, αναγεννησιακό, ροκοκό αλλά δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τη λεσβιακή παράδοση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το νησί μας έχει το δικό ιδιαίτερο στυλ και εξαιρετικά σχέδια βγαλμένα από την παράδοση μας.

Είστε ένας νέος άνθρωπος που συνειδητά επέλεξε να ασχοληθεί με την ξυλογλυπτική. Δε θα σκεφτόσασταν ποτέ άλλον επαγγελματικό προσανατολισμό, έστω και παράλληλο;

Η τέχνη του ξυλογλύπτη είναι ολοκληρωτική ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προσπαθούμε συνέχεια να εξερευνήσουμε και καθημερινά να παίρνουμε μαθήματα από την ίδια την τέχνη μας. Όμως απαιτεί ολοκληρωτική αφοσίωση, δεν γίνεται διαφορετικά!

«Η λεπτομέρεια δημιουργεί μοναδικότητα. Η έμπνευση αριστουργήματα»

Που διαφέρει ως προς την τεχνική και το χειρισμό κάθε αντικείμενο που δημιουργείτε;

Αυτό έχει να κάνει με το προϊόν με το οποίο καταπιάνεται κανείς. Υπάρχουν αντικείμενα, όπως π.χ. ένα ξύλινο ρολόι χειρός το οποίο απαιτεί πολύ λεπτό χειρισμό και μεγάλη συγκέντρωση και αντικείμενα που απαιτούν υπομονή, προσθέτοντας καθημερινά ένα λιθαράκι.

Σίγουρο είναι πως ό,τι φτιάχνουμε η λεπτομέρεια είναι αυτή που μας καθορίζει, επειδή ως γνωστό είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

Από πού εμπνέεστε; Υπάρχει κάτι που σας ωθεί στο να φτιάξετε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο κάθε φορά;

Εμπνέομαι κυρίως από τη φύση αλλά και από κάθε τι που μου κάνει «κλικ» εκείνη τη στιγμή. Την ώθηση προσωπικά την παίρνω από τη θετική ενέργεια. Ο καθένας μας αν έχει θετική σκέψη μπορεί να μεγαλουργήσει.

-Πόσο χρόνο απαιτεί μια κατασκευή;

Όσον αφορά στο χρόνο που θα απαιτηθεί, θα έλεγα ότι αυτό είναι κάτι απόλυτα σχετικό, μιας και είναι το ίδιο το αντικείμενο που θα το καθορίσει. Κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους για να γίνουν, ώστε να μην γίνονται «εκπτώσεις» και το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που οραματίστηκε αρχικά ο δημιουργός.

– Τα έπιπλα και τα διακοσμητικά ήταν οι πρώτες σας κατασκευές. Κατά κάποιο τρόπο ήταν –ίσως- και η πρώιμη «μαθητεία» σας δίπλα στον πατέρα σας. Το κεφάλαιο αυτό, που αποτέλεσε και το «βάπτισμα» του πυρός παρότι το φυλάξατε ως «κόρην οφθαλμού», το εξελίξατε πολύ παραπέρα, δίνοντας το δικό σας έντονο στίγμα.

Προσπαθώ να παντρέψω το κλασικό με το σύγχρονο. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει κανείς πολλαπλά ερεθίσματα, επομένως είναι φυσικό να επηρεαζόμαστε από τις σύγχρονες τάσεις. Στη δουλειά μας δεν υπάρχουν περιορισμοί, η έμπνευση μπορεί να προέλθει οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Λέτε ότι η τέχνη εξαρτάται από την αισθητική και την τεχνική ικανότητα του ξυλογλύπτη. Νομίζω, πως σε σας ταιριάζει επιπλέον να προστεθεί η ευαισθησία στο χειρισμό και η απίστευτη λεπτότητα, που διακρίνεται κυριότερα στα πιο μικρά αντικείμενα. Θα έλεγα ότι αυτά είναι που προδίδουν το μεγαλείο ψυχής του δημιουργού.

Θεωρώ πως ναι. Μάλιστα, έχω την πεποίθηση πως η διαχρονικότητα στο αντικείμενο είναι αυτή, που στο πέρασμα του χρόνου κάνει το αντικείμενο να θεωρείται πλέον κλασικό και να καθιερώνεται ως τέτοιο.

«Κάθε τσάντα είναι μοναδική όπως και κάθε γυναίκα»

Πως αποφασίσατε να φτιάξετε γυναικείες τσάντες;

Η τσάντα, σύμβολο και προέκταση της γυναικείας προσωπικότητας με ένα και μόνο αντικείμενο, είναι πολύ δύσκολο μονοπάτι για να το ακολουθήσει κανείς και να κατανοήσει τον ψυχισμό της γυναικείας φύσης.

Εξερευνώντας πιο σύγχρονες τάσεις, η ξύλινη τσάντα θεώρησα ότι ήταν κάτι στο οποίο θα μπορούσα να δώσω μια ιδιαιτερότητα και καλαισθησία, που να προσδίδει στη γυναίκα γούστο και φινέτσα.

Έτσι με γνώμονα τη λεπτομέρεια, καταφέραμε η ξύλινη τσάντα να είναι πλέον τάση και να κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε γυναίκας. Επιπλέον, της προσδίδει και μια αυτοπεποίθηση, καθώς η κάθε τσάντα είναι μοναδική όπως και η ίδια και δε θα τη συναντήσετε πουθενά αλλού.

-Τα υλικά που χρησιμοποιείτε είναι όχι μόνο αρίστης ποιότητας αλλά αποπνέουν και μια αίσθηση πολυτέλειας, που κολακεύει ακόμη και το πιο απαιτητικό γούστο.

Τα υλικά μας είναι προσεγμένα ένα προς ένα, επιλεγμένα από εμένα προσωπικά. Επιλέγω πάντα το ξύλο να είναι καλής ποιότητας, ελαφρύ και το τελικό φινίρισμα να μένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν γίνεται κανένας συμβιβασμός!

-Κάθε τσάντα είναι μοναδική. Κάθε σχέδιο πρωτότυπο, έχεις την αίσθηση ότι απευθύνεται σε συγκεκριμένο τύπο γυναίκας. Αλήθεια, αυτός είναι και ο στόχος; Να νοιώθει δηλαδή κάθε γυναίκα ξεχωριστή, κρατώντας μια τσάντα δικής σας δημιουργίας;

Η γκάμα μας είναι αρκετά μεγάλη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καλύπτουμε όλα τα γούστα, όσο απαιτητικά κι αν είναι. Στόχος είναι να προσεγγίσουμε το γυναικείο πληθυσμό με τη μοναδικότητα κάθε ξύλινης τσάντας, ώστε να γίνει μέσο έκφρασης της θηλυκότητας κάθε γυναίκας.

-Οι τιμές σε σχέση με την ποιότητα των υλικών είναι πολύ προσιτές. Πως το κατορθώνετε αυτό, αν λάβει κανείς υπόψη του το χρόνο που απαιτείται για το κατασκευαστικό κομμάτι μιας τσάντας, την επένδυση, τη λειτουργικότητα, τη διακόσμηση και το τελικό φινίρισμα;

Ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης, οπότε και οι τιμές μας είναι αντίστοιχες της εποχής. Στόχος μας παραμένει να αναδείξουμε το ξύλο σε συνδυασμό με άλλα υλικά, όπως δέρμα και ύφασμα, ώστε να δημιουργήσουμε το τέλειο γυναικείο αξεσουάρ.

-Εκτός από τις τσάντες φτιάχνετε ρολόγια χειρός και παπιγιόν, που αποτέλεσαν τον τελευταίο καιρό-αιφνιδίως- φετίχ για τον αντρικό πληθυσμό.

Θεωρείτε ότι έτσι αντισταθμίζετε και μια τάση επιλογής προς τα βίντατζ αξεσουάρ, ανεξαρτήτου φύλου πια;

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Το ξύλο ως υλικό είναι κλασικό και διαχρονικό. Μπορούμε να το μορφοποιήσουμε ανάλογα με τις τάσεις και τις απαιτήσεις κάθε εποχής και περίστασης, φτιάχνοντας αντικείμενα για κάθε ανάγκη και επιθυμία.

-Χρειάζεται συντήρηση ένα ξύλινο δημιούργημα ; Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι φύλαξης και γενικά τι πρέπει να προσέξει κανείς;

Η συντήρηση είναι το μυστικό για τη διαχρονικότητα κάθε αντικειμένου. Σίγουρα η υγρασία καθώς και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, επηρεάζουν το ξύλο όπως και τα περισσότερα υλικά άλλωστε. Η επιλογή του ξύλου, καθώς και το τελικό βερνίκι ορίζουν την ανθεκτικότητα του αντικειμένου.

-Οι δημιουργίες σας διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία, ωστόσο υπάρχει άμεση επικοινωνία με εσάς στο εργαστήρι και στο on line shop, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και να επιλέξουν τα αντικείμενα που θέλουν να αγοράσουν, με ένα κλικ.

Εκτός από το κατάστημα μας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Παρθεναγωγείο, λειτουργεί και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.pattes.gr, θέλοντας να αναδείξουμε ευρύτερα τις δημιουργίες μας. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει μια μεγάλη γκάμα από αντιπροσωπευτικές δημιουργίες μας, μαζί με αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών τους.

Υπάρχει κάποιος τομέας που θα θέλατε να ασχοληθείτε, υπάρχουν πιθανώς κάποια σχέδια που δεν έχετε θέσει ακόμη σε εφαρμογή, καθώς όλο και με κάτι καινοτομικό και πρωτοποριακό καταπιάνεστε;

Όσο εξελίσσεται η τέχνη, η καθημερινότητα μας επιφυλάσσει ολοένα και περισσότερες, νέες δημιουργίες. Συνεχώς προκύπτουν νέες ιδέες που βάζεις ως στόχο την υλοποίηση τους και είναι πολύ μεγάλη υπόθεση όταν το κατορθώνεις. Θεωρώ πως οι προκλήσεις πάνε την τέχνη μας κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα.

-Τι ονειρεύεστε για το μέλλον; Τι εύχεστε;

Ονειρεύομαι η όρεξη για δημιουργία να μη σβήσει ποτέ και η ευχή μου είναι η κάθε μορφή τέχνης να διαδραματίζει πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Να είστε καλά!

Ο εκθεσιακός χώρος του Γιώργου Παττέ, λειτουργεί στην οδό Χατζηγρηγόρη 1, στο Μπας Φανάρι (τηλ. 2251025488)

Μια βόλτα από εκεί σίγουρα θα σας πείσει ότι καμιά φορά υπάρχουν αντικείμενα που φτιάχνονται και προορίζονται για μοναδικούς ανθρώπους!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προηγουμενο αρθρο

“Δεν έχω λόγια Καρλ”…

Επομενο αρθρο

Αναζητήστε το “Θήτα της Θερμής”: Μια σχολική εφημερίδα για μικρούς και μεγάλους