Search

Γιατί “είναι ωραίο να ‘σαι ΑΙΟ;”

Από τότε που ήρθα στη Λέσβο μένω κοντά στο Γήπεδο, μια όμορφη γειτονιά κοντά στο κέντρο και τη μαρίνα Μυτιλήνης, στην οποία φυσικά δεσπόζει ο Ταρλάς, το Δημοτικό Στάδιο της Μυτιλήνης που είναι επίσης έδρα του Αιολικού. Χρόνια λοιπόν τώρα ακούω το συνθημα “Είναι Ωραίο να σαι Άιο” και επειδή σε αυτή τη ζωή είναι κρίμα να μένεις με αναπάντητα ερωτήματα αποφάσισα να το λύσω. Ρώτησα λοίπόν τον κύριο τον πρόεδρο του Συνδέσμου των φιλάθλών του Αιολικού, Κώστα Παπτσά ο οποίος μας παραχώρησε και το φωτογραφικό υλικό,  “γιατί;” Γιατί είναι Ωραίο να σαι Αίο?

 

“Για τις αναμνήσεις που μας έχει χαρίσει. Αναμνήσεις από τις εποχές που τα ματς του Αιολικού ήταν γιορτή για όχι μόνο την Μυτιλήνη αλλά και ολόκληρο το Νησί. Την εποχή που οι πατεράδες μας πήραν από το χέρι και μας  πήγαν στο γήπεδο να δούμε το καμάρι της πόλης μας, που ήμασταν ball boys και βλέπαμε από κοντά τους ήρωες μας, που στα εφηβικά μας χρόνια κάναμε κοπανά από το σχολειό για να πάμε στο ματς σε μεγάλες παρέες, που μετά πηγαίναμε στην καφετερία η στην ταβέρνα παρέες και θέμα συζήτησης ήταν μόνο το παιχνίδι  και η  ομάδα, από τότε που όλα στο ποδόσφαιρο  ήταν πιο ρομαντικά.

Για την αγάπη για τον ομαδικό αθλητισμό αλλά και γενικά για τον αθλητισμό.

Για το “Γήπεδο” .Η ανάγκη που πηγάζει από την αγάπη μας αυτή είναι να πηγαίνουμε στο γήπεδο να βλέπουμε την αγαπημένη μας ομάδα με αμεσότητα αφού μπορούμε να δούμε την ομάδα μας να παίζει ζωντανά κάθε Κυριακή με 10 ευρώ και όχι μέσα από την τηλεόραση και ούτε με πολυδάπανα ταξίδια (Αν και βεβαία έχουμε κάνει εκδρομές με την ομάδα και κάθε εκδρομή έχει και μία ωραία ,αστεία, σοβαρή ιστορία που συχνά πυκνά αναπολούμε . Την αίσθηση του γηπέδου να μιλήσεις με κάποιον που σε ενώνει η ομάδα.

Για τη διαφορετικότητα. Στηρίζουμε την ομάδα της πόλης, του Νησιού μας κ όχι άλλες ομάδες που δεν μας ενώνει τίποτα. Σε μια ποδοσφαιρική κουλτούρα που τείνει να εξαλειφθεί,  η αγάπη για την τοπική ομάδα είναι σημαντική. Σαφώς παρακολουθούμε άλλες ομάδες αλλά δεν είναι η ιδία αίσθησ

Για το ίδιο το νησί και την πόλη. Κάθε φορά που ο Αιολικός παίζει σε όλη την Ελλάδα είναι μια διαφήμιση για το Νησί. Από μία απλή αναφορά των Αντιπάλων ως και ένα μικρό αφιέρωμα για την ομάδα και τον τόπο μας.

Για τη διατήρηση της Ιστορία της ομάδας. Η ιστορία της ομάδας είναι συνυφασμένη με την ιστορία του νησιού. Το όνομα της ομάδας προέρχεται από τους Αιολείς που το 1110 -1000 π.χ. ενώθηκαν με τον παλιό πληθυσμό του νησιού της Λέσβου και του έδωσαν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.  Από τους Αιολείς μέχρι την Μικρά Ασία. Από την Τουρκοκρατία μέχρι τους Παγκοσμίους Πολέμους.  Όπως και να έχει το πράγμα η λέξη ΑΙΟΛΙΚΟΣ είναι μια λέξη που απηχεί στο συναίσθημα του ΝΗΣΙΟΥ μας. Είναι μια λέξη που περιέχει τις λέξεις ΑΙΓΑΙΟ , ΜΙΚΡΑΣΙΑ , ΛΕΣΒΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Για τα Ιδανικά. Τα ιδανικά που πρεσβεύει η ομάδα που συμβαδίζουν με την ιστορία της ομάδας. ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ,ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Για την ΠΑΡΕΑ.ΦΙΛΙΑ.ΑΛΛΗΒΟΗΘΕΙΑ. Μέσα από την αγάπη για τον Αιολικό δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί ανά τα χρόνια μεταξύ πολλών φίλων του Αιολικού. Μέσα από τις διαφωνίες, τα πειράγματα την ΠΟΛΥ κουβέντα για την ομάδα. Οι όποιοι αυτοί δεσμοί δεν έμειναν μόνο στα πλαίσια του Αιολικού αλλά εξελιχτήκαν σε ισχυρές φίλιες. Σε δύσκολες στιγμές  για οποιοδήποτε φίλο τις ομάδας από στόμα σε στόμα και  με την λέξη Αιολικός να μας ενώνει γινομαστε μια γροθια και με οση δυναμη εχουμε στεκομαστε διπλα στον γνωστο στον φιλο μας που είναι δίπλα στη κερκίδα μαζί μας ακόμα και σε αυτόν που διαφωνήσαμε για την εξέλιξη της ομάδας και τις επιλογές αλλά αυτή η διαφωνία έκανε την σχέση μας πιο δυνατή.

Για να χουν χρώμα οι Κυριακές μας για τις χαρές που μας δίνει. Αλλά και για τις λύπες. Για τα βραδεία που δε κοιμόμαστε όταν έχουμε χάσει Για τις ατέλειωτες  κουβέντες που κάνουμε για σένα. Για τα γήπεδα που σ ακολουθούμε σε κάθε γωνία της Ελλάδας.  Γιατί  έτσι  μάθαμε από παιδιά

Για  τα όνειρα που κάνουμε να σε ξαναδούμε ψηλά

Λίγη ιστορία 

O ΑΙΟΛΙΚΟΣ γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1975. Προήλθε από την ένωση των τοπικών ομάδων ΑΤΛΑΝΤΑ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.

Σαν ποδοσφαιρική ομάδα, το όνομα ΑΙΟΛΙΚΟΣ πρωτοεμφανίστηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από τη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Σμύρνη, γύρω στα 1890, τότε που μια ομάδα Ελλήνων με το όνομα ΑΙΟΛΙΚΟΣ έδινε ποδοσφαιρικούς αγώνες με ομάδες Άγγλων ναυτών…

O AIOΛΙΚΟΣ είχε την πρώτη του παρουσία στο τοπικό πρωτάθλημα Λέσβου την περίοδο 1976, ενώ το 1978 συμμετέχει για πρώτη φορά στην Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία.

 

Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία και πρωταθλητής! Εκείνη τη περίοδο ο ΑΙΟΛΙΚΟΣ είχε απέναντι του τον ΑΘΗΝΑΙΚΟ… έδωσε μια απίστευτη μάχη σε όλη τη σεζόν η οπαία κρίθηκε ουσιαστικά στο θρυλικό ματς τις 2 Μαΐου 1982… ένα από τα σημαντικότερα ματς στην ιστορία του λεσβιακού ποδοσφαίρου! Ο ΑΙΟΛΙΚΟΣ κερδίζει πέναλτι στο 85΄ σε ανατροπή του Μανούσου… το γήπεδο έχει πάρει φωτιά από 12.000 κόσμο που έχει κατακλύσει το “Νταρλά” 3 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα!!!…κανένας παίχτης δεν έχει το κουράγιο να αναλάβει την εκτέλεση αυτού του πέναλτι, που θα έστελνε τον ΑΙΟΛΙΚΟ στη Β΄ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του… Ο Λάκης ο Μέγας με «κρύο αίμα» στέκετε απέναντι από τον Κωνσταντίνου, ο οποίος θα μείνει απλά να κοιτάει την μπάλα να κυλάει απίστευτα αργά και βασανιστικά προς την αριστερή γωνία, να ξύνει κυριολεκτικά το κάθετο δοκάρι και… αυτό που έγινε τότε ίσως δεν ξανασυμβεί ποτέ σ΄ αυτό το γήπεδο!… Το 1-0 είναι γεγονός και επί 5΄ λεπτά το γήπεδο είχε καλυφθεί από ένα απέραντο άσπρο σύννεφο αποτέλεσμα των τουλάχιστον 20 βεγγαλικών και καπνογόνων που είχαν πέσει στον αγωνιστικό χώρο!!!… Ο αγώνας δεν θα λήξει ποτέ… μια απίστευτη φάση στη περιοχή του ΑΙΟΛΙΚΟΥ, στις καθυστερήσεις του αγώνα, αποτέλεσε την αιτία ο αγώνας να κριθεί στα χαρτιά… ποτέ κανένας δεν θα πει με σιγουριά αν η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή μετά από κόρνερ του ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ και το ασταθές μπλοκάρισμα από το Γαλήτη ή είχε προηγηθεί φάουλ στον τερματοφύλακα του ΑΙΟΛΙΚΟΥ… Ο επόπτης γραμμών Πατσιαούρας θα τρέξει προς τη σέντρα και ο διαιτητής Νικάκης επηρεαζόμενος από το βοηθό του θα κατακυρώσει το γκολ του ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ… το γήπεδο έχει μετατραπεί σε αρένα… ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί… όλος ο ΑΙΟΛΙΚΟΣ έχει πέσει πάνω στο Νικάκη, ο οποίος μαζί με τους δύο επόπτες θα φύγει για τα αποδυτήρια… το φύλλο αγώνα θα στείλει την ομάδα της Μυτιλήνης στη Β΄ Εθνική! Το γκολ του ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, δεν θα μετρήσει ποτέ… ΑΙΟΛΙΚΟΣ- ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-0!