Search

Γιατί λέμε ΟΧΙ στη Βάστρια

Ακόμη και τώρα ακόμη και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις όπου το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης γνωμοδότησε αρνητικά στη μελέτη, παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης είναι υπέρ της δομής, απόφαση που αποστέλλεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ομως  ΔΕΝ μπορεί να ανακόψει την κατασκευή της δομής στη Βάστρια, έχουμε λόγους να δούμε ξανά γιατί λέμε όχι στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στη Βάστρια.

 

του Μιχάλη Μπάκα *

Μετά από αίτημα συμβούλων της αντιπολίτευσης  του Δημοτικού Συμβουλίου της Μυτιλήνης, έρχεται σήμερα να συζητηθεί το θέμα των περιβαλλοντικών όρων της δομής στη Βάστρια, που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης για την έγκρισή τους.

Το έργο άλλαξε κατηγορία, ενώ αρχικά είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση του μέχρι 5000 ανθρώπους, τελικά ζητείται η αδεοδότηση για 5001. Εύλογα θα πει κανείς έχει κάποια σημασία ένας άνθρωπος διαφορά;

Φυσικά και έχει γιατί, και παρόλες τις αλλαγές στη νομοθεσία που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για να μπορέσει να περάσει την κατασκευή αυτής της υπερδομής στην καρδιά του δάσους της Λέσβου, η προσθήκη ενός ανθρώπου, δίνει δικαίωμα αύριο με συνοπτικές διαδικασίες να αυξηθεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ από 5 σε 7 ή 10 χιλιάδες ανθρώπους, κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει αυτό το νούμερο. Μην ξεχνάμε ότι το ΚΥΤ της Μόριας άνοιξε από την κυβέρνηση της ΝΔ με χωρητικότητα 150 ανθρώπων και έφτασε να έχει δυνατότητα να φιλοξενεί 2,5 – 3,000, και όλοι θυμόμαστε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 «φιλοξενούσε» περίπου 25,000 ανθρώπους.

Περιμένουμε σήμερα την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων που είχαν ψηφίσει θετικά στη χωροθέτηση του ΚΥΤ, επειδή όπως έλεγαν θα είναι μικρό, μέχρι 3000. Τι θα πουν σήμερα;

Περιμένουμε σήμερα την τοποθέτηση της δημοτικής αρχής που θέλοντας να αποφύγει την ψήφο του εκλεγμένου τοπικού συμβουλίου, υποστήριζε ότι ήταν θετική σε νέο ΚΥΤ χωρίς όμως να το χωροθετεί συγκεκριμένα. Δεκάδες χάρτες στη μελέτη θα δουν σήμερα, ακόμα δεν ξέρουν που είναι;

Λέμε όχι στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στη Βάστρια. Όχι για τον άνθρωπο, όχι και για το περιβάλλον.

Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς το περιβάλλον.

Ότι και να λέει ο Δήμαρχος και τα ψηφίσματα της παράταξης του, το ΚΥΤ δεν μπορεί να είναι απόλυτα απόλυτα κλειστό, αυτό είναι αντίθετο με τη νομοθεσία, ως εκ τούτου  χιλιάδες άνθρωποι θα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά έξω από  το ΚΥΤ με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει μια φωτιά μέσα στο καλοκαίρι, είτε από αμέλεια, είτε από εμπρησμό. Ειδικά με τους βοριάδες που επικρατούν τα καλοκαίρια στο νησί μας όλοι ξέρουμε ότι ένας άνεμος 6-7 μποφόρ είναι συνηθισμένος, δημιουργώντας σε ένα πυκνό πευκοδάσος, συνθήκες επέκτασης της φωτιάς, η οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Εάν η φωτιά επεκταθεί μπορεί να κάψει όλο το πευκοδάσος της κεντρικής Λέσβου, του μεγαλύτερου δάσους του Αιγαίου, με τραγικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον του νησιού, ενώ είναι πιθανό να κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές, όπως έχουμε δει σε πολλές πυρκαγιές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Και βέβαια μια τέτοια φωτιά σε ένα τόσο δύσκολο σημείο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους χιλιάδες ανθρώπους που διαμένουν εκεί.

Ποιον θα κατηγορήσουμε μετά από μια τέτοια καταστροφή; Μπορούμε να αναλογιστούμε τις συνέπειες;

Λέμε όχι για το περιβάλλον. Η περιοχή είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής, περιβάλλεται από ένα τεράστιο δάσος, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ορνιθοπανίδα. Ήδη υπάρχουν νομικά προβλήματα για το δρόμο που θέλουν να κάνουν και χρειάζεται να κόψουν εκατοντάδες δέντρα. Ενδεικτικό είναι η περιοχή είναι σημαντικός αναπαραγωγικός τόπος εξαιρετικά σπάνιων πουλιών του Μαυροπελαργού (Ciconia nigra) και του Πευκοτσοπανάκου (Sitta Krueperi). Η Λέσβος αποτελεί το μοναδικό νησί του Αιγαίου στο οποίο φωλιάζει και αναπαράγεται ο μαυροπελαργός και τουλάχιστον 1 από τα 8 ζευγάρια που υπάρχουν στο νησί φωλιάζει στην περιοχή. Χιλιάδες παρατηρητές της φύσης έρχονται στο νησί μας για να δουν και αυτά τα πουλιά.

Λέμε όχι στη Βάστρια.

Γιατί η νέα υπερδομή θα έχει δομημένη έκταση 41 στρεμμάτων σε μια έκταση 240 στρεμμάτων. Μια πόλη στην καρδιά του δάσους. Για να δοθεί μια εικόνα στην πυκνότητα δόμησης, εάν κάποιος είχε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου πόλεως και ήθελε να κτίσει, θα μπορούσε να κτίσει μέχρι 186 τμ. Αναλογικά δηλαδή σε 60 τέτοια οικόπεδα συνολικά 240 στρεμμάτων θα έκτιζαν 11,1 στρέμματα και όχι 41, και βέβαια  όχι στην καρδιά του δάσους όλα αυτά.

Λέμε όχι για τον άνθρωπο.

Γιατί η νέα δομή θα είναι μια φυλακή για ανθρώπους που κάνουν αίτημα ασύλου, διωκόμενοι από τη χώρα τους. Μια φυλακή μακριά από βασικές υποδομές. Μια φυλακή μακριά από νοσοκομείο που όλοι ξέρουμε πόσο κρίσιμο είναι αυτό το ζήτημα. Μια φυλακή μακριά από κάθε σχολείο. Το καλοκαίρι η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιτυχία του νεαρού Κουρός από το ΙΡΑΝ που αρίστευσε στις πανελλήνιες και πέρασε στο ΕΜΠ. Τον δέχτηκε μάλιστα ο κ Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα μπορούσε να δώσει εξετάσεις ο Κουρός εάν η οικογένεια του ήταν στη Βάστρια; Όχι προφανώς.

Λέμε όχι για τον άνθρωπο.

Γιατί εμείς οι Λέσβιοι δεν θέλουμε το νησί μας να γίνει αποθήκη ψυχών. Η πολιτική της κυβέρνησης και έμμεσα της ΕΕ είναι να καταστήσει τα νησιά μας ανοικτές – κλειστές φυλακές για όσους πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, έτσι ώστε αν τους κάνουν το βίο αβίωτο και να μην θέλουν να έρθουν. Με αυτή τη λογική ήδη η Μεγ Βρετανία θέλει να κάνει κέντρα κράτησης μεταναστών στη Ρουάντα στην Αφρική, η ΕΕ χρηματοδοτεί κέντρα στη Λιβύη και κάτι αντίστοιχο συζητιέται έντονα στη Δανία.

Έτσι μας υπολογίζουν. Είμαστε η Ρουάντα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όχι λοιπόν. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις.

ΟΧΙ

 

*ο Μιχάλης Μπάκας είναι υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ