Search

Γιάννης Ζαφειρίου: “O συλλογικός και ο οργανωμένος αγώνας, μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα|”

 

Ο Γιάννης Ζαφειρίου είναι 38 ετών, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ και πρόεδρος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το φθινόπωρο του 2005 και μετέπειτα έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Και δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, μιας και η οικογένεια του είναι άρρηκτα δεμένη με το ΚΚΕ.

Από μικρή ηλικία του άρεσε να ακούει ιστορίες.

Ιστορίες που του έλεγε ο παππούς του, για την ΕΠΟΝ, για την Εθνική Αντίσταση, για το ηρωικό «GO BACK», για την Χούντα.

«Οι ιστορίες αυτές έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Πολλές φορές αναρωτιέμαι, τι δύναμη ψυχής είχαν αυτοί οι άνθρωποι και τα έβαλαν με θεούς και δαίμονες. Και τα κατάφεραν. Βγήκαν νικητές. Οπότε από μικρή ηλικία κατάλαβα, πως ο συλλογικός και ο οργανωμένος αγώνας, μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα».

Με καταγωγή από την Παναγιούδα και την Θερμή, τέλειωσε το Δημοτικό στη Θερμή, το Γυμνάσιο στα Πάμφιλα και μετά πήγε στον ΟΑΕΔ και τα ΕΠΑΛ.

Για πολλά χρόνια ιδιωτικός υπάλληλος, ενώ τον τελευταίο χρόνο δουλεύει στον κλάδο του επισιτισμού, και είναι σερβιτόρος σε ψητοπωλείο στη Μυτιλήνη.

Ακόμη, θεωρεί μεγάλη τιμή, που το Κόμμα τον πρότεινε να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 21ης Μάη, όπως είχε κάνει το 2015 και το 2019.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπουμε πως όλοι οι υποψήφιοι του ΚΚΕ «οργώνουν» το νησί με περιοδείες, με συσκέψεις και ομιλίες. Τι σας λέει ο κόσμος;

Παρόλο που η προεκλογική περίοδος κράτησε αρκετούς μήνες, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, δεν καταλαβαίνουν από κούραση. Και φυσικά το ΚΚΕ δεν περιμένει τις εκλογές για να πραγματοποιήσει περιοδείες και συσκέψεις, όπως κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Είμαστε όλο τον χρόνο στα χωριά, στις γειτονιές της Μυτιλήνης, σε εργασιακούς χώρους, Αυτό είναι κάτι που μας το αναγνωρίζει ο κόσμος και μας το λέει.

Οι κάτοικοι του νησιού μας, είναι απογοητευμένοι από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει την χώρα, και βλέπουν πως η κάθε νέα κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Βλέπουν τις δομές υγείας του νησιού μας να είναι σμπαραλιασμένες, και πως με γιατροσόφια, η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι κάτι κάνει. Είναι όμως τεράστιές οι ευθύνες όλων τους, γιατί χρόνο με τον χρόνο, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά σε προσωπικό, σε τεχνικό εξοπλισμό κ.α. τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας του νησιού μας.

Επίσης, ένα μεγάλο ζήτημα που λέει ο κόσμος, είναι, οι ακτοπλοϊκές και οι αεροπορικές συγκοινωνίες. Ούτε συχνά είναι τα δρομολόγια, ούτε και φθηνά είναι τα εισιτήρια. Και λύση, δεν είναι μόνο το μεταφορικό ισοδύναμο (που και αυτό έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό δρομολογών), όπως λένε τα υπόλοιπα κόμματα και μαλώνουν με το ποιος τα έδωσε πιο γρήγορα και πόσα έδωσε κ.α. Οι κάτοικοι του νησιού μας, αλλά και όλης της χώρας, απαιτούν ασφαλή και συχνά δρομολόγια, φθηνά εισιτήρια, σύγχρονα πλοία και όχι γερασμένα.

Και αυτό είναι εφικτό να γίνει, διότι, οι εφοπλιστές μπουκώνονται με ζεστό χρήμα από τις κυβερνήσεις, και με τις φοροαπαλλαγές που έχουν και με το αφορολόγητο πετρέλαιο που έχουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχουμε και την ακρίβεια φυσικά, η οποία δεν λέει να σταματήσει.

Και δεν λέει να σταματήσει, και κανένα μέτρο δεν παίρνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών. Και όσα μέτρα πάρθηκαν, όπως τα καλάθια και τα pass, είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Γιατί δεν έδωσαν ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις;

Γιατί δεν κατήργησαν τον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης;

Αλλά τώρα, τάζουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, πως μόλις γίνουν κυβέρνηση θα τα υλοποιήσουν; Γιατί δεν τα υλοποίησαν όταν τους τα κατέθετε το ΚΚΕ αλλά τα απέρριπταν μαζί με το ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλες τροπολογίες που θα ανακούφιζαν τον ελληνικό λαό;

Διότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Τα έχουν υπογράψει και οι τρεις τους, όταν ψήφιζαν μαζί το 3ο μνημόνιο. Και ο λαός μας δεν θα πρέπει να τους έχει καμία εμπιστοσύνη. Καλά θα κάνει ο λαός μας να κρατά μικρό καλάθι, για τις προεκλογικές υποσχέσεις που δίνουν. Είναι δεσμευμένοι απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Και ότι δώσουν, θα είναι κάτω από την πίεση που θα ασκήσει το ΚΚΕ, τα σωματεία και οι σύλλογοι, το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπουμε το ΚΚΕ να είναι τελευταία πιο «σύγχρονο».

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις του, οι οποίες επεξεργάζονται και εξελίσσονται, ήταν πάντα σύγχρονες και μοντέρνες. Άλλο αν αυτές, μια μεγάλη μάζα κόσμου, τις ακούει και τις αφουγκράζεται σήμερα σε μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Για παράδειγμα, για το ΚΚΕ, σύγχρονο είναι, να υπάρχει ένα Μουσικό Σχολείο στη Μυτιλήνη, σε δικό του κτίριο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για να σπουδάσουν οι μαθητές.

Για τα υπόλοιπα κόμματα, όπως έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια, σύγχρονο είναι, να στεγάζεται το Μουσικό Σχολείο, όπου υπάρχουν άδειες αίθουσες, να πέφτουν σοβάδες μέσα στη τάξη κ.α.

Ακόμη, για το ΚΚΕ, σύγχρονο είναι, να προστατευτούν τα σπίτια του κόσμου που αδυνατεί να πληρώσει το δάνειο που είχε πάρει πριν χρόνια, λόγο οικονομικών δυσκολιών. Για τα υπόλοιπα κόμματα, μάλλον σύγχρονο είναι, να μπαίνουν τα κοράκια μέσα στα σπίτια και αν τους πετάνε απ’ έξω.

Οι θέσεις αλλά και τα έργα των άλλων κομμάτων, είναι οπισθοδρομικές, που θέλουν να γυρίσουν πίσω στον Μεσαίωνα, να δουλεύουμε με συνθήκες γαλέρας, να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί να ψηφίσουν ΚΚΕ στις 21 Μάη, οι κάτοικοι των νησιών μας;

Καλούμε, τον Λεσβιακό λαό, τον Λημνιακό λαό, τους κατοίκους του Αη-Στράτη, να ψηφίσουν ΚΚΕ, να εκλέξουμε Κομμουνιστή βουλευτή, για να έχουμε έναν δικό μας άνθρωπο μέσα στη Βουλή, που θα αγωνίζεται για εμάς, και θα θέτει στην προτεραιότητα του τις ανάγκες των νέων, των εργατών, των αγροτών, των γυναικών.

Οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, τα αφεντικά, θα έχουν δικούς τους βουλευτές από τα νησιά μας. Δεν έχουμε ανάγκη από ακόμη έναν, όπως του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα χαρίσει την βουλευτική έδρα είτε στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κομμουνιστής βουλευτής, την επόμενη μέρα των εκλογών, θα είναι μπροστά στους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας και όχι απέναντι μας.