Search

Για το κλείσιμο του Δημοτικού Καρατεπέ

 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ .Ν.Μηταράκης ανακοίνωσε το κλείσιμο στις 30 Απριλίου του δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ και την απόδοσή του στον δήμο για να το αξιοποιήσει όπως αυτός νομίζει.

 

Η απόφαση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες, διαβιούν σε σκηνές στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ, σε ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

 

Θυμίζουμε ότι ο δημοτικός Καρά Τεπές είναι έργο εκατοντάδων εθελοντών. Κατασκευάστηκε σταδιακά χάρη σε δωρεές χωρίς να επιβαρύνει το δημόσιο ή τον δήμο .Έχει σημαντική ενεργειακή αυτονομία και δυναμικότητα φιλοξενίας 1200 ατόμων. Λειτούργησε με την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χωρίς να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην περιοχή ή την πόλη. Και για όσους δεν έχουν ασθενή μνήμη, όταν πρωτοεγκαταστάθηκαν εκεί μετανάστες, ο χώρος δεν ήταν πια πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής αλλά χώρος εγκαταλειμμένος, λεηλατημένος, χορταριασμένος.

 

Η ” ανταπόκριση” του υπουργού Μετανάστευσης στο επίμονο αίτημα του δημάρχου Μυτιλήνης να κλείσει ο δημοτικός Καρά Τεπές, το καλύτερο Κέντρο Φιλοξενίας στην Ελλάδα, είναι ντροπή και μαύρη σελίδα στην ιστορία της Λέσβου. Καταστρέφουν ένα κέντρο λογικού μεγέθους για να κατασκευάσουν ένα καινούριο πολλών χιλιάδων που θα χαρακτηρίζει την Λέσβο ως τόπο φυλακής. Τη στιγμή που θα μπορούσε να είναι το μοναδικό κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης των εισερχομένων προσφύγων που θα αναχωρούν στη συνέχεια από το νησί. Η καλλιέργεια της ξενοφοβίας για ψηφοθηρικούς λόγους, η συστηματική ερωτοτροπία με τον ρατσισμό που διαχέουν εγχώριοι εξτρεμιστικοί κύκλοι, τίποτα καλό δεν επιφυλάσσει για την τοπική κοινωνία. Όταν είσαι απάνθρωπος για τον ξένο, τον διαφορετικό, σύντομα θα γίνεις απάνθρωπος και για τους ντόπιους. Η ιστορία το έχει αποδείξει επανειλημμένα. Το επιχείρημα ότι ο χώρος θα “αξιοποιηθεί” προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ακριβώς δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης, είναι προκλητικό και εξωφρενικό.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι δημοτικοί παράγοντες αρνήθηκαν πρόσφατα να επιτρέψουν στη Συνύπαρξη την διανομή δωροκαρτών ( προσφορά του Ιδρύματος του γερμανικού περιοδικού Στέρν) σε διαμένοντες στο Κέντρο, στους οποίους είχε διακοπεί η παροχή κάθε οικονομικού βοηθήματος. Η μισανθρωπία υπονομεύει την ηθική υγεία συνολικά της κοινωνίας.

 

 

Αμφιβάλλουμε αν ακόμα μία έκκληση να αναθεωρηθεί η απόφαση για το κλείσιμο μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Τα λογικά επιχειρήματα έχουν εξαντληθεί. Το κλείσιμο του δημοτικού Καρά Τεπέ είναι ένα ακόμη βήμα στη λάθος κατεύθυνση. Η καταστροφή του μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση του προσφυγικού χωρίς να ωφελεί σε τίποτα την τοπική κοινωνία.

 

Στη φωτό:  Συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής οργανωμένη από τη Συνύπαρξη, με ντόπιους μουσικούς, στο Δημοτικό Καρατεπέ