Ένα καλοκαιρινό πιάτο που μοσχοβολά Αιγαίο, φτιαγμένο με απλά υλικά και αγάπη
Γεμάτος ο μπαξές μας! Κι όταν είναι γεμάτος, γεμίζουμε κι εμείς. Όχι μόνο με αρώματα και χρώματα αλλά και με γεύσεις που μας ταξιδεύουν κατευθείαν στο τραπέζι της γιαγιάς. Στη Μυτιλήνη, οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί είναι κάτι παραπάνω από φαγητό – είναι τελετουργία, είναι καλοκαίρι στο πιάτο.
Η διαδικασία θέλει αγάπη και λίγο χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα σε ανταμείβει. Με ρύζι, δυόσμο, ντοματούλα και λεσβιακό ελαιόλαδο, η συνταγή που ακολουθεί είναι απλή, νηστίσιμη και τόσο νόστιμη, που θες να βουτήξεις το ψωμί σου στο ζουμάκι από την κατσαρόλα.
Υλικά (για 4 άτομα):
- 20-30 μεγάλους κολοκυθοανθούς
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι για πιλάφι
- ½ φλιτζάνι ρύζι για σούπα
- 1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
- ½ φλιτζάνι τσαγιού λεσβιακό ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- μπόλικο φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλο μυρωδικό αγαπάτε
Εκτέλεση:
Αρχικά πλένουμε καλά τους κολοκυθοανθούς και αφαιρούμε προσεκτικά τους στήμονες από το εσωτερικό τους. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ρύζι, τη ντομάτα, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι – όχι το νερό. Ανακατεύουμε τη γέμιση, τον λεγόμενο “γόμο”, όπως λέμε στη Λέσβο.
Γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς έναν-έναν, φροντίζοντας να μην τους παραγεμίσουμε γιατί θα φουσκώσει το ρύζι. Κλείνουμε στρίβοντας ελαφρώς την άκρη τους και τους τοποθετούμε προσεκτικά στην κατσαρόλα, τον έναν δίπλα στον άλλον.
Περιχύνουμε με τα 2 φλιτζάνια νερό, λίγη ντομάτα και ελάχιστο ακόμη λαδάκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει το ρύζι – περίπου 30 λεπτά.
Tip από τη Λέσβο:
Για πιο λεμονάτη εκδοχή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού στο τέλος. Αν τους θέλετε πιο μελωμένους, σβήστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα σκεπασμένη να σταθεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα.