Γαλλικός κινηματογράφος και γαστρονομία: Όταν η τέχνη συναντά την τροφή

25–27 Ιουλίου 2025 | Άναξος, Λέσβος

Η Λέσβος υποδέχεται ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός με άξονα τη γαστρονομία, το σινεμά και τη βιώσιμη παράδοση. Από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου 2025, η Άναξος της Λέσβου μετατρέπεται σε σταυροδρόμι πολιτισμικής ανταλλαγής με φόντο το Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου και πυρήνα τον πολιτισμό της διατροφής.

Πρόκειται για μια τριήμερη πολιτιστική εμπειρία που συνδέει δύο κουλτούρες – τη γαλλική και τη λεσβιακή – μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου και τη γαστρονομική κληρονομιά. Το φαγητό προσεγγίζεται ως πολιτισμικό αφήγημα, ενώ το σινεμά γίνεται το μέσο που αφηγείται ιστορίες γεύσης, ταυτότητας και μνήμης.

Κινηματογράφος και Γαστρονομία: Όταν η τέχνη συναντά την τροφή

Στην καρδιά της εκδήλωσης βρίσκονται δύο γαλλικές ταινίες-σταθμοί που αναδεικνύουν τη διατροφή ως πολιτισμική εμπειρία. Όπως επισημαίνει η Δρ. Ελένη Μαλούπα, κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης,

«Η τροφή λειτουργεί ως φορέας διαγενεακής συνέχειας, ηθικών αξιών και αισθητικής νοημοσύνης. Ό,τι ισχύει στη γαλλική κουλτούρα, βρίσκει αντίκρισμα στην παράδοση της Λέσβου».

Γεύσεις εμπνευσμένες από τη Γαλλία με βάση τη Λέσβο

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν πιάτα εμπνευσμένα από τη γαλλική γαστρονομία, μαγειρεμένα με λεσβιακά βότανα και ελαιόλαδο.
Κάθε πιάτο αφηγείται μια ιστορία. Κάθε άρωμα συνδέει παρελθόν, παρόν και μέλλον, σε μια γιορτή αισθήσεων και πολιτισμικής βιωματικότητας.

Η υλοποίηση της εκδήλωσης έγινε δυνατή χάρη στη συμβολή μιας δυνατής ομάδας επιστημόνων, καλλιτεχνών και θεσμικών προσώπων:

  • Δρ. Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη, επίτιμη πρόξενος Γαλλίας σε Λέσβο & Λήμνο
  • Δρ. Ελένη Μαλούπα, επιμελήτρια Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου
  • Δρ. Αναστασία Ζήση, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Κα Φωτεινή Τιρπιντήρη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος»
  • Κος Ιγνάτης Χαλκιώτης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κουρσάρος», Άναξος
  • Κα Ζαχαρώ Ιωακείμ, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Λέσβου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ