Search

Με το Σπύρο Γαληνό και ο Πάνος Πίτσιος

Ως ιδρυτικό μέλος της «Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», η οποία είχε δημιουργηθεί πριν από 4 χρόνια από μια ομάδα δημοτών της Μυτιλήνης με τα ίδια αυτοδιοικητικά «πιστεύω» και είχε προσυπογραφεί από 300 πολίτες της Λέσβου, δηλώνω την πλήρη στήριξή μου στον υποψήφιο Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, για τους εξής λόγους:    Είμαι πεπεισμένος ότι ο Σπύρος Γαληνός θα είναι πραγματικά και όχι εικονικά ένας πλήρως αδέσμευτος από κομματικούς και βουλευτικούς εναγκαλισμούς, Δήμαρχος Λέσβου. Βάσει του πρώτου άρθρου της Διακήρυξης Αρχών της  Πρωτοβουλίας μας, οι κομματικές παρεμβάσεις στα δημοτικά τεκταινόμενα, αποτελούν «θεσμική εκτροπή» και πρέπει να καταγγέλλονται. Υπενθυμίζω το πρώτο άρθρο της: «…Τα κόμματα οφείλουν να επικεντρώνονται, στον καθεαυτό θεσμικό τους και αναγνωρισμένο από το Σύνταγμα ρόλο και η οποιαδήποτε μορφή “στήριξης” απ’ αυτά, δεν είναι αποδεκτή, αφού παραβιάζεται η αρχή της κομματικής ουδετερότητας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η μέχρι σήμερα πρακτική όλων ανεξαιρέτως των ”σχηματισμών”, να διακηρύττουν την ανεξαρτησία τους, όταν ταυτόχρονα επιζητούν την προεκλογική “στήριξη” των Κομμάτων, είναι τουλάχιστον πεπαλαιωμένη και αναχρονιστική, ενώ δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης και συναλλαγής, με τα κόμματα που την παρέχουν. Έχουν “ωριμάσει” πλέον οι συνθήκες, ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες συγκυρίες στη χώρα, να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και η αποκαλούμενη “ανεξαρτησία”, να αποκτήσει πραγματική και όχι εικονική υπόσταση». 

 

  1. Έχει αποδείξει επί της ουσίας, ότι είναι αδέσμευτος και ως πολιτική προσωπικότητα – οντότητα, χωρίς να υπολογίζει οιοδήποτε πολιτικό κόστος, ενώ με βάση το αξίωμα “αρχή άνδρα δείκνυσι” είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν αποτελεί κομματικό ή βουλευτικό “ενεργούμενο”. Η προ διετίας ενέργειά του να παραδώσει ουσιαστικά τη σίγουρη έδρα του, υπερασπιζόμενος τις πολιτικές του θέσεις (ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του), καθώς και η προηγηθείσα αποποίηση της βουλευτικής ασυλίας και των άλλων βουλευτικών προνομίων, καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν υπολογίζει το προσωπικό του όφελος και αποδεικνύει περίτρανα το πολιτικό ανάστημα και το ήθος του ανδρός.

 

  1. Έχει εργαστεί επί δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζει το “επιχειρείν” και προπάντων γνωρίζει “πώς, μέσα από τις επιτυχίες & τις αποτυχίες βγαίνει το ψωμί”. Έχει καταξιωθεί στην κοινωνία της Λέσβου μέσα από τις δράσεις του και τη δουλειά του, ενώ ο ίδιος έχει πλήρη γνώση του τόπου που θα κληθεί να υπηρετήσει. Υπάρχει η απαραίτητη αμφίδρομη σχέση, που είναι βασικό συστατικό επιτυχίας στα “κοινά”, να γνωρίζουν δηλαδή οι πολίτες με ποιόν έχουν να κάνουν και ο ίδιος να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν. Οι αυτόκλητοι “μεσσίες”, που κάποιοι κομματικοί μηχανισμοί ανασύρουν ξαφνικά μέσα από “διάφορες γυάλες”, δεν είναι η καλύτερη συνταγή για την προκοπή του τόπου.

 

  1. Έχει, και με το παραπάνω, την τόσο απαραίτητη αυτοδιοικητική εμπειρία, που αποτελεί βασικότατη προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποιος σοβαρά το δημαρχιακό θώκο. Όπως σε οποιοδήποτε εργασιακό χώρο, δεν μπορεί να αναλάβει κάποιος ξαφνικά τα ανώτατα ιεραρχικά αξιώματα, δίχως να γνωρίζει το αντικείμενο και να έχει εντρυφήσει σ’ αυτό, το ίδιο ισχύει και με τα δημοτικά πράγματα. Έχοντας διατελέσει επί 12 χρόνια δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης, 6 χρόνια αντινομάρχης Λέσβου και 3 χρόνια βουλευτής Λέσβου, γνωρίζει εκ των έσω και από πρώτο χέρι πώς διοικείται ένας αυτοδιοικητικός οργανισμός.  Επιπλέον, έχει εκθέσει τις απόψεις και τα οράματά του στον απλό ψηφοφόρο, κατά τρόπο σαφή, χωρίς γενικόλογα και αόριστα συνθήματα, που παραπέμπουν σε αποφυγή ουσιαστικών δεσμεύσεων.

 

  1. Μελετώντας πολύ προσεκτικά το υπό κατάρτιση ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του “Μόνο για τη Λέσβο”, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότιέχει επιλέξει τα, κατά γενική ομολογία, ικανότερα στελέχη που χαίρουν καθολικής εκτίμησης από το λαό της Λέσβου, είτε από την προγενέστερη θητεία τους στα “κοινά”, είτε από τη γενικότερη επαγγελματική και κοινωνική τους παρουσία. Πόσο μάλλον όταν τα στελέχη αυτά έχουν επιλεγεί με βάση αμιγώς αυτοδιοικητικά και επαγγελματικά κριτήρια και όχι από κομματικούς μηχανισμούς, όπως κατά κόρον συμβαίνει σε άλλους συνδυασμούς.

Οφείλω να τονίσω ότι γενικώς όλοι οι υποψήφιοι, τυγχάνουν της προσωπικής μου εκτίμησης. Λαμβάνοντας όμως υπόψη, τις 5 παραπάνω βασικές προϋποθέσεις, που κατά τη γνώμη μου απαιτούνται για να είναι κάποιος επιτυχημένος Δήμαρχος, πιστεύω ακράδαντα ότι ο μοναδικός που τις πληρεί όλες στο ακέραιο, είναι ο Σπύρος Γαληνός.