Search

“Δεν χωράνε κομματικές ταυτότητες στο ψηφοδέλτιο μας”

Σπύρος Γαληνός :Υποψήφιος Δήμαρχος

Σε επτά θεματικούς άξονες θα βασιστεί το πρόγραμμα του Υποψήφιου Δημάρχου κου Σπύρου Γαληνού στοχεύοντας στη διοικητική αποκέντρωση που θα δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα του Δήμου –τέρας, όπως ο ίδιος τον αποκαλεί. Χωρίς να αναφέρεται σε ονόματα που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του, κάνει σαφές ότι όποιος δεχτεί  να τον στηρίξει θα πρέπει να αφήσει πίσω του κομματικές ταυτότητες και προσωπικά  οφέλη. Μιλώντας στην εφημερίδα «Πολιτικά», αναλύει τόσο τις θέσεις του, όσο και τους στόχους του για την ανάπτυξη του νησιού  χωρίς να υπόσχεται τίποτα…..

 

 Όπως όλοι γνωρίζαμε και ακούγαμε για καιρό, γίνονταν έντονες συζητήσεις και υπήρχαν πολλά σενάρια σχετικά με τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Κόντρα λοιπόν σε αυτά τα ενδεχόμενα, εσείς από την πλευρά σας δεν μπήκατε σε μια τέτοια διαδικασία σκέψης, τα αγνοήσατε όλα αυτά και δηλώσατε ευθαρσώς από την αρχή την κάθοδό σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τώρα που τελικά οριστικοποιήθηκε η μη διάσπαση του Δήμου, θεωρείτε ότι δικαιωθήκατε με τη στάση σας απέναντι στον κόσμο της Λέσβου;

Σ. Γ: Στην πολιτική δε μπήκα για τα σενάρια. Μπήκα για τα προβλήματα, για τα πραγματικά προβλήματα. Μπήκα στην πολιτική  και για να τα λύσω αυτά τα προβλήματα. Εμένα δε με ενδιαφέρουν τα σενάρια, με ενδιαφέρει η πραγματικότητα, τα προβλήματα, τα πραγματικά προβλήματα. Είχα την ελπίδα ότι ο Δήμος-Τέρας θα έσπαγε. Δεν έσπασε, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Έχω ένα σχέδιο για το πως θα εξημερώσουμε τον Δήμο-Τέρας. Κοιτάξτε, δεν θα κρυφτώ πίσω από τα προβλήματα. Ό,τι μπορώ να αλλάξω θα το αλλάξω και ως δήμαρχος θα βρίσκω λύσεις στα δύσκολα, στα προβλήματα, θα διεκδικώ όσα μπορούμε να κερδίσουμε και δεν θα κρύβομαι σε μεμψιμοιρία. Προσωπικά θα προτιμούσα να έσπαγε ο Δήμος, πάλεψα για να σπάσει. Νομίζω ότι έχω τον τρόπο να τον εξημερώσω και θα παλέψω για να τον κάνω λειτουργικό.

Εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι ο Δήμος Λέσβου είναι και πληθυσμιακά αλλά και γεωγραφικά ένας τεράστιος δήμος, γνωρίζουμε πως ένα ψηφοδέλτιο απαιτεί πάρα πολλούς υποψηφίους, περίπου 300. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πόσο κοντά είστε στο να οριστικοποιήσετε και να κλείσετε τις επιλογές σας; Έχετε ολοκληρώσει τις επαφές σας με τους πολίτες του νησιού που θα μπουν στο ψηφοδέλτιό σας;

Σ.Γ: Αντιλαμβάνομαι ότι οι άλλοι έχουν μια δυσκολία να βρουν κόσμο. Η δικιά μου δυσκολία είναι το πως να εξηγήσω σε πολλούς και ικανούς ανθρώπους ότι δυστυχώς μπορώ να έχω μόνο 300. Είναι συγκλονιστική η προσφορά του κόσμου, οι άνθρωποι που έχουν αγκαλιάσει το ψηφοδέλτιο. Έχουμε το πρόβλημα του ότι ο ένας είναι ικανότερος από τον άλλο. Ποιον να βρεις, ποιον να αφήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα μείνουν στον αγώνα μας για την αναδημιουργία του Δήμου Λέσβου, στον αγώνα που θα δώσουμε όλοι μαζί.

Είναι γνωστό ότι στη διακήρυξη των αρχών της υποψηφιότητάς σας είχατε πει μεταξύ άλλων, πως καλείτε να σας στηρίξουν «οι καλύτεροι και οι εντιμότεροι». Εξηγήστε μας τι σημαίνει αυτή σας η φράση. Είστε δηλαδή διατεθειμένος να συνεργαστείτε και με υποψηφίους που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη παράταξη ή χώρο (πχ. ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή κλπ.);

Σ.Γ: Θα σας παραπέμψω στην αρχική ομιλία μου, για την παρουσίαση της ιδρυτικής μας διακήρυξης. Ο Μακρυγιάννης έλεγε : «Τούτη την πατρίδα, όλοι μαζί την έχουμε, και τα προβλήματά της όλοι μαζί τα έχουμε και όλοι μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε». Το έχω τονίσει, είμαστε μαζί για τη Λέσβο και μόνο για τη Λέσβο. Μαζί μας, μπορεί να έρθει όποιος αγαπάει το νησί μας, όποιος θέλει να προσφέρει. Όσοι θα είναι μαζί μας, θα είναι χωρίς την κομματική τους ταυτότητα. Αν κάποιος έρθει με την κομματική του ταυτότητα, δεν χωράει για να μπει. Κανείς δεν θα είναι μαζί μας για να εκπροσωπήσει και να στηρίξει το κόμμα του. Θα είναι μόνο για τη Λέσβο. Η μόνη ταυτότητά μας είναι η αγάπη μας για τη Λέσβο, η καθαρότητα και η εντιμότητα των προθέσεών μας, για να προσφέρουμε στον τόπο μας. Επίσης, θα ζητήσω από όσους θα εκλεγούν στο δημοτικό συμβούλιο από άλλους συνδυασμούς, να βγάλουν το κομματικό τους νιτερέσο, να βγάλουν το κομματικό συμφέρον και να εστιάσουν στη Λέσβο, με αγάπη για τη Λέσβο. Αγαπάμε τον τόπο μας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και με αυτή την αγάπη θα προσφέρουμε. Η αγάπη αυτή θα μας βοηθήσει  να ξεπεράσουμε όλες τις διαιρετικές τομές και να προσφέρουμε. Εγώ δεν κατεβαίνω υποψήφιος για την Αθήνα όπως κάνουν άλλοι. Με ενδιαφέρει η Λέσβος και μόνο η Λέσβος. Για εμένα η προσφορά στη Λέσβο είναι αυτοσκοπός, όχι εργαλείο για να πετύχω πολιτικούς και  κομματικούς στόχους.

 

Μιλήστε μας λίγο για την επόμενη μέρα. Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους επικεντρώνεστε και ποια θέματα θεωρείτε ως πρωτεύοντα για να ασχοληθείτε μόλις εκλεγείτε Δήμαρχος; Ποιο είναι το πλάνο βάσει του οποίου σκέπτεστε να κινηθείτε;

Σ. Γ: Θα ασχοληθούμε ταυτόχρονα με πολλά ζητήματα.  Υπάρχουν επτά άξονες, επτά θεματικές προτεραιότητες. Θα εστιάσουμε στην διοικητική αποκέντρωση, για να ζωντανέψουν τα χωριά μας, στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου ώστε να καταστεί λειτουργικός, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στη στήριξη των υποδομών της υγείας, στη στρατηγική ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, της προσέλκυσης επενδύσεων, της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, της προώθησης και ανάδειξης του τουρισμού, στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της ομορφιάς του νησιού μας, στην ενίσχυση των υποδομών της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Δεν θα χάσουμε ούτε ένα  λεπτό. Δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα, κάθε συγκριτικό μας πλεονέκτημα, για να αναγεννηθεί ξανά το νησί μας.

 

Πρόσφατα κάνατε μία παρουσίαση για τη Διαδικτυακή Λέσβο. Η πρωτοβουλία αυτή τι στόχευση έχει;

Σ.Γ: Η «Διαδικτυακή Λέσβο», αποτελεί μία πρωτοβουλία που περιλαμβάνει 3 βασικούς άξονες, τοπικό, τουριστικό, επιχειρηματικό-επενδυτικό .Ένα δείγμα της προσπάθειας αυτής, παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες. Ο διαδραστικός χάρτης που έχουμε δημιουργήσει θα συμβάλλει στον να μπορεί ο κάθε Λέσβιος, από κάθε περιοχή του νησιού, από κάθε περιοχή του κόσμου, να παρεμβαίνει, να προτείνει λύσεις, να προτείνει πρωτοβουλίες. Θέλουμε διαφάνεια και άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Επειδή πιστεύουμε βαθιά στην άμεση δημοκρατία, θεωρούμε ότι ο πολίτης, δεν πρέπει να νιώθει ότι μονάχα αυτός ελέγχεται, πρέπει να μπορεί να μας ελέγχει. Αυτό θέλουμε, αυτό ζητάμε, αυτό θα κάνουμε. Για τη Λέσβο που αγαπάμε. Για τη Λέσβο που αξίζουμε.

Υπάρχει από την πλευρά σας κάποιου είδους συνεργασία ή αλληλοστήριξη με οποιονδήποτε περιφερειακό υποψήφιο;

Σ.Γ: Πιστεύω ότι οι εκλογές για την περιφέρεια και για το δήμο είναι διακριτές εκλογές και θέλω να παραμείνουν διακριτές. Εγώ βέβαια σαν Σπύρος Γαληνός, έχω μία προσωπική άποψη για το ποιος θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος και αυτόν θα ψηφίσω, αλλά αυτό δεν αφορά την εκστρατεία. Εμάς δεν μας αφορά το ποιος θα βγει. Μας αφορά με αυτόν που θα εκλεγεί, να μπορούμε να έχουμε την αποτελεσματικότερη και λειτουργικότερη δυνατή σχέση, προς όφελος της Λέσβου.