Search

Γ. Μπουρνούς: Ο κ. Μηταράκης έχει 87,5 εκατομμύρια λόγους να επιμένει για τη Βάστρια. Θα μας βρει απέναντι του.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Μηταράκης οδηγούν για δεύτερη φορά, με την προκλητική τους εμμονή, σε ανάφλεξη της κατάστασης στη Λέσβο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια, τώρα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, για να συμπεριληφθεί σε αυτό ρητά η υποχρεωτική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με άλλα λόγια η υποχρεωτική και αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε εθελόδουλα για τη χώρα μας τον μόνιμο ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιώνοντας έτσι τις ακροδεξιές κυβερνήσεις των χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία κ.α.), που φέρουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στα νησιά μας, αφού σε όλη την περίοδο της προσφυγικής κρίσης έχουν αρνηθεί να δεχτούν έστω κι έναν πρόσφυγα, παραβιάζοντας έτσι τις ευρωπαϊκές συμφωνίες μετεγκατάστασης και αφήνοντας όλο το βάρος στις χώρες εισόδου.

Όλα αυτά δεν γίνονται με το αζημίωτο: Μόνο για το νέο φαραωνικό ΚΥΤ στη Βάστρια, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 87,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο το Υπουργείο Μετανάστευσης λειτουργεί ως βιομηχανία σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων!

 

Για να χρυσώσει το χάπι της κατασκευής των νέων ΚΥΤ και να εξασφαλίσει τη συναίνεση των συντηρητικών ψηφοφόρων της, η κυβέρνηση της ΝΔ εφηύρε τον όρο «Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή». Μόνο που, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές, γιατί, ορθώς, απαγορεύεται ρητά ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των αιτούντων άσυλο που αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Και η νέα δομή στη Βάστρια υποχρεωτικά θα έχει ελεγχόμενη, ελεύθερη είσοδο και έξοδο, όπως συμβαίνει και σήμερα με τη δομή στον Καρά Τεπέ.

 

Στο πλάι της η κυβέρνηση έχει τον – επί ΣΥΡΙΖΑ – σφοδρό πολέμιο της ύπαρξης δομών, κύριο Αθανασίου, που τώρα που το κόμμα του κυβερνά, επικαλείται δήθεν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, για να συνηγορήσει δημόσια πλέον στην κατασκευή της υπερδομής στη Βάστρια. Αλλά και τη Δημοτική Αρχή Κύτελη, που ενέκρινε ψήφισμα υπέρ μιας (μη προσδιοριζόμενης) νέα δομής με πραξικοπηματικό τρόπο.

 

Τα ψέματα τελείωσαν. Μπορεί ο κ. Μηταράκης και οι ντόπιοι απολογητές της κυβέρνησης Μητσοτάκη να έχουν…87,5 εκατομμύρια λόγους να επιμένουν με νύχια και με δόντια στην κατασκευή της νέας υπερδομής 5000 ανθρώπων, αλλά εμείς έχουμε έναν σημαντικότερο λόγο να ξαναβρεθούμε απέναντί τους, όπως τον Φεβρουάριο του 2020 στην Καράβα και το Διαβολόρεμα: Την γνώση ότι η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε μόνιμη μετατροπή τους σε αποθήκες ψυχών της Ευρώπης, με μοναδικό «αναπτυξιακό εργαλείο» τα «αντισταθμιστικά» κονδύλια που οι Ευρωπαίοι θα δίνουν στην Ελλάδα για να διαχειρίζεται μόνη της το πρόβλημα.

 

Δεν αξίζει αυτό το μέλλον στα νησιά μας. Ο εμπαιγμός των Λέσβιων πρέπει να σταματήσει τώρα, με πρώτο βήμα την άρση της απόφασης για την κατασκευή της υπερδομής στη Βάστρια.