Search

Γ. Φλώρος : «Το έργο της Λαγκάδας θα γίνει πάση θυσία!»

 

Νέες εξελίξεις φαίνεται να σηματοδοτούν «απεμπλοκή» του έργου

 

Στην υπογραφή της σύμβασης για το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού της Λαγκάδας, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, προχωρά η ΔΕΥΑΛ, ορίζοντας παράλληλα και το χρονοδιάγραμμα του έργου για τους επόμενους μήνες.

Τέλος του μήνα, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των νέων σημάτων στους δρόμους της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της κυκλοφοριακής μελέτης που θα ρυθμίσει την κυκλοφορία των οχημάτων όσο διάστημα διαρκέσουν τα έργα στην περιοχή (σ.σ. είχε εγκριθεί πριν τρία χρόνια από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης) και την άνοιξη θα ξεκινήσουν κανονικά οι εργασίες.

Πρόθεση της Δημοτικής Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μυτιλήνης, είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες στην περιοχή της Λαγκάδας, για το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του αγωγού ομβρίων, το συντομότερο δυνατό.

Μάλιστα σε δηλώσεις του στα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Γιώργος Φλώρος, έδειξε αποφασισμένος να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς καμιά αναβολή ή ολιγωρία από την πλευρά του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ.

«Το έργο της Λαγκάδας είναι από τα πλέον σημαντικά στην πόλη, από κείνα που ονομάζονται υψίστης σημασίας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Γνωρίζω ότι οι επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, και κατανοώ πλήρως το σκεπτικό και τον προβληματισμό τους.

Σε ό,τι με αφορά πάντως, θα έλεγα πως δεν θα υπάρξει από πλευράς μας καμιά καθυστέρηση, μετά και την υπογραφή της σύμβασης από τον ανάδοχο, αλλά θα προχωρήσουν οι εργασίες όπως έχουν προβλεφθεί.

Προσωπικά, εγώ θα βρίσκομαι δίπλα σε καταστηματάρχες και κατοίκους, επιβλέποντας τις εργασίες με τους έμπειρους υπαλλήλους της επιχείρησης, ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου. Θέλω επίσης να σημειώσω πως οτιδήποτε χρειαστούν, θα με βρουν αρωγό και συμπαραστάτη τους και αυτή είναι η δική μου δέσμευση απέναντί τους», κατέληξε ο κ. Φλώρος.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Η αντικατάσταση των ομβρίων που αφορά στο μεγάλο έργο της Λαγκάδας, εκτίνεται από τα Κεντρικά Λύκεια έως τον «Ποταμό», συμπεριλαμβανομένων των οδών Βουρνάζων, την περιοχή της Αλυσίδας και την Αεροπόρου Γιανναρέλλη.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου και μέχρι σήμερα έχει δημοπρατηθεί δύο φορές Ο πρώτος εργολάβος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη σύμβαση, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης έναρξης των εργασιών.

Όπως έχουμε γράψει σε ρεπορτάζ μας στα «Π», το έργο προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και αναταράξεις στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης, περισσότερο δε στους επιχειρηματίες της περιοχής Αεροπόρου Γιανναρέλλη και της οδού Βουρνάζων, οι οποίοι πολλές φορές έστειλαν επιστολές αναφέροντας τα αιτήματά τους και τους λόγους που αντιδρούν.

Αυτές ακριβώς οι προσφυγές και γενικότερα οι μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες, είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών, που είχε προγραμματιστεί για το Μάρτιο του 2017.

Βλέποντας την αποφασιστικότητα της νέας διοίκησης της ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει το έργο το συντομότερο δυνατόν, τον περασμένο Νοέμβριο σε σύσκεψή τους οι επαγγελματίες της Λαγκάδας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους, προσφεύγοντας αυτή τη φορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, κατά της επικύρωσης του αποτελέσματος του διαγωνισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ.

Ωστόσο, νέες εξελίξεις «συνηγορούν» υπέρ της έναρξης των εργασιών, καθώς πριν από μερικές μέρες η αρμόδια Επιτροπή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, απέρριψε την ένσταση με «συνοπτικές» όπως θα λέγαμε διαδικασίες, κρίνοντας το έργο ζωτικής σημασίας και χωρίς να μπει στη διαδικασία ν’ ανοίξει ξανά το «φάκελο» των αντιρρήσεων των περίοικων της Λαγκάδας, με την απόφαση να αναφέρει ότι : “ στην ουσία είναι αναρμόδια να αποφανθεί για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης και ότι οι πολίτες που κατέθεσαν την ένσταση θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλο όργανο”.

Από την πλευρά του πάντως ο δικηγόρος των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής Παναγιώτης Τσακύρης, κάνει ξεκάθαρα λόγο για κακοδικία, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της απόφασης με το σκεπτικό ότι «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπήκε στην ουσία της ένστασής αλλά παραπέμπει τους κατοίκους σε επιτροπή, στην οποία απευθύνονται συνήθως οι εργολάβοι, προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές που προκύπτουν στους διαγωνισμούς».

Σημειώνουμε ότι για να υποβληθεί ένσταση στο παραπάνω όργανο, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής θα πρέπει να καταβάλλουν ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 0,5% επί του αρχικού προϋπολογισμού του έργου, πόσο που σημαίνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση λόγω του ύψους του.

Είναι πάντως σαφές, παρά τις όποιες εξελίξεις που σηματοδοτούνται στο έργο και την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, οι περίοικοι της Λαγκάδας

προσανατολίζονται στο να προσφύγουν στο Β/θμιο όργανο και αν δεν δικαιωθούν να το φτάσουν ως τα Διοικητικά Δικαστήρια».

Η ένσταση πάντως βάσει της οποίας οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Λαγκάδας, ζητούν την ακύρωση της απόφασης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η επικύρωση του διαγωνισμού έγινε από το προηγούμενο Δ.Σ. της εταιρείας του οποίου η θητεία λήξει αλλά τα μέλη παρέμειναν στις θέσεις τους –εκφράζονται ερωτηματικά γιατί- για καθαρά τυπικούς λόγους.

Όπως και να χει πάντως, η όποι διεκδίκηση από πλευράς των επαγγελματιών της περιοχής, η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο, προκειμένου να εξασφαλίσει το έργο και να μη χαθούν τα χρήματα των πιστώσεων από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου