Search

Free Panoulis: Αλληλεγγύη από τη Μυτιλήνη και την ελεύθερη παραλία της Σκάλας Ερεσού

 

Το τελευταίο, μεγάλο διάστημα στη Λέσβο γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες της παράνομης ενεργοποίησης του ποινικού μηχανισμού εις βάρος προσφύγων και αλληλέγγυων οι οποίοι αντιμετωπίζουν διώξεις για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Ειδικότερα, η συστηματική παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, η μη τήρηση των δικονομικών εγγυήσεων κατά την προδικασία και την ανακριτική διαδικασία, αδικαιολόγητες προφυλακίσεις,  η έλλειψη επαρκούς διερμηνείας, οι παρατυπίες στη συλλογή και αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων, η μη εξασφάλιση της παρουσίας των ουσιωδών μαρτύρων χαρακτηρίζουν τις ταχύρρυθμες και συνοπτικές δίκες στις οποίες καταδικάζονται για σοβαρές πράξεις στις οποίες σπάνια αναγνωρίζονται ελαφρυντικά ακόμα κι αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ενώ σχεδόν ποτέ δεν χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων με αποτέλεσμα όλοι οι φτωχοδιάβολοι να οδηγούνται στη φυλακή, να στιγματίζονται και να αποκλείονται.

Μια σειρά συστηματικών και άνευ νομικού προηγούμενου συστηματικών παραβιάσεων καταδεικνύουν  τη σύγχρονη μετατόπιση της νομιμοποίησης του ποινικού δικαίου από τα θεμέλια της φιλελεύθερης δημοκρατίας  πάνω στην έννοια της «κατάστασης εξαίρεσης» και την ειδικότερη ανάδυση ενός εξαιρετικού «Ποινικού Δικαίου του εχθρού», όπου εχθρός δεν είναι παρά ο Άλλος, ο μετανάστης, o αναρχικός, ο αδύναμος, ο διαφορετικός ή απλά αυτός που βρέθηκε στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή…

Παράλληλα σε όλη την Ελλάδα γινόμαστε θεατές της κρατικής απόπειρας ποινικοποίησης των προσωπικών σχέσεων με την ένταξη προσώπων του φιλικού κύκλου αγωνιστών αναρχικών σε δικογραφίες με βαρύτατες κατηγορίες, όπως στην περίπτωση του Πάνου Καλαϊτζή που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού από τις 11/2 με μοναδικό στοιχείο τη φιλική του σχέση και την παραχώρηση του σπιτιού του σε συνάδελφό του.

Την ίδια στιγμή ο παιδοβιαστής Λιγνάδης πέφτει στα μαλακά με 12 χρόνια καταδικασμένος για δύο βιασμούς ανηλίκων που τελέστηκαν το 2015 και ενώ δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, έλαβε προς έκπληξη όλων για τους δύο αυτούς βιασμούς ποινή 12 ετών μολονότι για κάθε βιασμό ανηλίκου προβλέπεται η ποινή ισόβιας κάθειρξης, προκαλώντας εύλογα το ερώτημα ποια ποινή άραγε θα του είχε επιβληθεί εάν του είχε καταγνωστεί κάποια ελαφρυντική περίσταση; Το ΜΟΔ Αθηνών έκανε επίσης δεκτό, αν και οριακά με ψήφους 4 προς 3, το αίτημα του για χορήγηση ανασταλτικής δύναμης της έφεσης με περιοριστικούς όρους, αυτόν της εμφάνισης σε ΑΤ και καταβολής εγγύησης 30.000 ευρώ, αποφυλακίζοντάς τον.  ,

Το μόνο μας όπλο ενάντια στον μηχανισμό που στέλνει χωρίς στοιχεία ανθρώπους στη φυλακή και κακοποιεί ψυχικά όποιον βρίσκει απέναντί του είναι η αλληλεγγύη. Η Μυτιλήνη και η Ελεύθερη παραλία της Ερεσού ενώνει τη φωνή της με τους φίλους, την κοπέλα και την οικογένεια του Πάνου που μετά από 6 μήνες εγκλεισμού τις φυλακές Κορυδαλλού και με τη δικογραφία να έχει κλείσει χωρίς κανένα στοιχείο ενάντιων του περιμένουν να δικαιωθούν.

Πριν από λίγο καιρό ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης αναρτήθηκαν αφίσες στην Μυτιλήνη και τη Σκάλα Ερεσού

Σήμερα φιλοξενούμε τη νέα επιστολή του Πάνου και διαδίδουμε το σύνθημα Free Panoulis

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μαθαίνουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω της σελίδας της Πρωτοβουλίας Free Panoulis: https://www.facebook.com/FreePanoulis

«Μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες θα συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο για τη συνέχιση ή μη της προφυλάκισης μου. Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες από τη μέρα που προφυλακίστηκα. Μισός χρόνος στη φυλακή, γιατί κάποιοι αποφάσισαν να χτίσουν τις καριέρες τους στην πλάτη μου. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει όλο αυτό τον καιρό στον έξω κόσμο. Ο πόλεμος στην Ευρώπη καλά κρατεί, η βενζίνη έχει περάσει τα 2 ευρώ το λίτρο, οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, για ακόμα ένα καλοκαίρι τα δάση καίγονται, οι εθνικιστικές κορώνες αυξάνονται εν όψει εκλογών και ο covid-19 τον οποίο έχουμε κερδίσει τουλάχιστον 3 φορές, ξαναέρχεται στο προσκήνιο. Αλλά και στα δικαστικά άλλαξαν πολλά… Ο δολοφόνος του Α. Γρηγορόπουλου αποφυλακίστηκε, ο δολοφόνος του Ζακ βγήκε μετά από 2 μήνες φυλακή, γνωστοί βιαστές και παιδοβιαστές κυκλοφορούν πλέον ελεύθεροι, ενώ την ίδια στιγμή η δικαιοσύνη εξωθεί έναν πολιτικό κρατούμενο στο θάνατο.

Τώρα, για τη δική μου υπόθεση άλλαξαν πολλά, αλλά ουσιαστικά τίποτα. Η δικογραφία έκλεισε, τα αποτελέσματα dna βγήκαν και η αντιτρομοκρατική έκανε φύλλο και φτερό την ζωή μου. Κανένα στοιχείο δεν βρέθηκε, καμία εμπλοκή μου σε τίποτα. Η σκευωρία απέναντι μου, συνεχίζει να πατά στο γεγονός πως οι συγκατηγορούμενοι μου συνελήφθησαν στο διαμέρισμα που νοίκιαζα και πως εκεί βρέθηκαν ευρήματα που συσχετίστηκαν με την οργάνωση “Αναρχική Δράση”. Από την πρώτη στιγμή, δήλωσα πως είχα παραχωρήσει το διαμέρισμα για κάποιες μέρες σε συνάδελφο και φίλο για να κάνει καραντίνα λόγω Covid-19. Το μόνο στοιχείο, λοιπόν, στα χέρια της δικαιοσύνης είναι οι φιλικές και συναδελφικές μου σχέσεις. Αν για κάποιους οι φιλικές σχέσεις αποτελούν τεκμήριο για να λάβουν την εμπιστοσύνη της δικαιοσύνης και να αποφυλακιστούν, για άλλους φαίνεται πως λειτουργούν ως τεκμήριο ενοχής.

Όσο για μένα, μπορεί να βρίσκομαι έγκλειστος μέσα σε 4 τοίχους, όμως παραμένω δυνατός, με το χαμόγελο στα χείλη και τη συνείδηση μου καθαρή, γνωρίζοντας πλέον ξεκάθαρα, ότι σε όλη μου τη ζωή ήμουν από την σωστή πλευρά.

Δύναμη σε όσους αγωνίζονται για το δίκαιο.
Γιάννη κράτα γερά.

Καλαϊτζής Παναγιώτης
Δ’ Πτέρυγα
Φυλακές Κορυδαλλού