Φόβος για τα “παιχνίδια” στο Αιγαίο: Η νέα επιθετική στάση της Τουρκίας, οι ροές και τα pushbacks

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις, αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα στα ελληνοτουρκικά και σπέρνουν την ανησυχία στους νησιώτες που ακόμη μια φορά αισθάνονται ευάλωτοι.

Σε συνέντευξή του στη Μιλιέτ, ο Φουάτ Οκτάι φέρεται να προειδοποίησε πως είτε θα αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά η Ελλάδα είτε η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους «κι όπου πάει». 

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ και τον Μανώλη Κωστίδη, ο ίδιος ανέφερε πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά και πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Καστελόριζο, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης σημείωσε πως η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά «κάτω από τη μύτη μας αυτό και αυτό είναι απειλητικό για εμάς, δεν θα το ανεχθούμε και δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην απαντήσει».

Υπενθυμίζεται πως χθες, σύμφωνα με πληροφορίες που διακίνησαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι τουρκικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας συνέλαβαν Έλληνα πολίτη για τον οποίο είχαν υποψίες ότι συγκέντρωνε, για λογαριασμό της Ελλάδας, πληροφορίες για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα σύνορα των δύο χωρών.

Όπως αναφέρθηκε, ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα που φέρεται να επικαλέστηκε επιχειρηματική δραστηριότητα, ανακρίνεται από τις τουρκικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Η εξαφάνιση τού Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα είχε δηλωθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα τουρκικών μέσων που δυναμιτίζουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στα ελληνοτουρκικά.

Έκτοτε, η ελληνική πρεσβεία είχε επανειλλημένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Αλέξανδρου Διακόπουλου  (ειδικός σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ, αντιναύαρχος ε.α., επίτιμος διοικητής Σχολής Εθνικής Αμύνης και του Νίκου Στουρνάρα (βοηθός ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ)-Ελληνικό Ίδρυμα ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) η Τουρκία είναι πλέον μια ανοιχτά αναθεωρητική χώρα, που επιδιώκει να εξελιχθεί σε διαπεριφερειακή δύναμη και να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία από τη Δύση. Η Αγκυρα επιδιώκει μια ριζική αναθεώρηση του περιφερειακού status quo προβάλλοντας την ισχύ της με αυξανόμενη επιθετικότητα και καταπατώντας τη διεθνή νομιμότητα. Σταδιακά, στο πλαίσιο των επιδιώξεών της αυτών, η Τουρκία στράφηκε από μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στην ασφάλεια σε μια βασισμένη στην ισχύ, καταφεύγοντας στη χρήση «σκληρής ισχύος» για να διεκδικήσει την περιφερειακή ηγεμονία. Εχει επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική και τον Καύκασο έως την Κεντρική Ασία. Θεωρεί τον εαυτό της μια διαπεριφερειακή δύναμη που θα προβάλει ισχύ σε τρεις ηπείρους, θα ηγεμονεύει στον περίγυρό της και θα συναλλάσσεται ως ίσος προς ίσον με την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Πεκίνο και τις Βρυξέλλες. Στόχος της είναι να διεκδικήσει τον «ιστορικό» της ρόλο ως ρυθμιστικός παράγοντας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνεργαζόμενη κατά περίπτωση με όποιον μπορεί να της προσφέρει τα περισσότερα.[…]

Τοποθετώντας τη «Γαλάζια Πατρίδα» στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής, γίνεται αντιληπτό το γιατί η Αγκυρα παραμένει αδιάλλακτα επιθετική στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κυριότερο εμπόδιο σε αυτό της το σχέδιο είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι’ αυτό και μας θεωρεί δομικούς αντιπάλους, εμμένοντας στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Με τα λόγια του Ράιαν Γκινγκέρας, ειδικού σε θέματα Τουρκίας στο Τμήμα Υποθέσεων Εθνικής Ασφάλειας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, «οι αναθεωρητικές τάσεις του Ερντογάν καταδεικνύονται καλύτερα από την υποστήριξή του στη δημιουργία μιας μεγάλης “Γαλάζιας Πατρίδας” στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν γινόταν το δικό του, η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών και των θαλάσσιων διαμετακομιστικών οδών της περιοχής, σχεδόν θα εκμηδενιστεί».

Λαμβάνοντας υπόψη τη συναλλακτική νοοτροπία της Αγκυρας, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα συνεπαγόταν μεγάλους κινδύνους για τη Δύση. Αρχικά, όλες οι δίοδοι διέλευσης ενέργειας προς την Ευρώπη θα τελούσαν υπό ρωσικό και τουρκικό έλεγχο. Με περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης να μεταφέρεται μέσω της Μεσογείου κάθε χρόνο, οι συνθήκες θα ήταν ιδανικές για μια ενεργειακή ομηρία της Ευρώπης. Δεύτερον, επιδιώκοντας τον έλεγχο του Ανατολικού Αιγαίου (και απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών), η Τουρκία θα είναι σε θέση να ελέγξει μόνη της τις κινήσεις του ρωσικού στόλου από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Ανατολική Μεσόγειο και αντίστροφα. Αυτό θα αύξανε την τουρκική επιρροή τόσο προς τη Δύση όσο και προς τη Ρωσία. Τέλος, η Τουρκία θα είχε τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη από την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, διατηρώντας έτσι τη δυνατότητα άσκησης υβριδικής πίεσης κατά βούληση.

(περισσότερα https://www.kathimerini.gr/politics/561926854/i-toyrkia-se-anazitisi-stratigikis-aytonomias/ )

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας 24 περιστατικά εμποδίστηκαν από το ΛΣ καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης της ροές 

“Είκοσι τέσσερα συνολικά περιστατικά, κατά τα οποία λέμβοι με περίπου χίλιους εκατόν τριάντα (1.130) αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καταγράφηκαν από τις πρωινές ώρες της 24/6 μέχρι τις πρωινές ώρες της 27/6 στις θαλάσσιες περιοχές ν. Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου.

Σημειώνεται ότι, μόνο στη Λέσβο επτακόσιοι σαράντα πέντε (745) αλλοδαποί επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε δεκαέξι (16) περιστατικά.

Σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, πλοία ανοικτής θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και ανέλαβαν την διαχείρισή τους.

Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους, καμία από τις παραπάνω λέμβους δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχοντας ως πρωταρχικό του μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, που αποτελεί την ύψιστη επαγγελματική και ηθική υποχρέωση του Λιμενικού”.

Συνεχίζονται και τα Push backs που… δεν υπάρχουν 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΜΚΟ Aegean Boat Report, των έγκυρων ρεπόρτερ της DW που αποκάλυψαν αρχεία της FRONTEX που δείχνουν επαναπροώθηση αλλά και μέσα από τις κυνικές παραδοχές της Κυβέρνησης κατά καιρούς, η φύλαξη των συνόρων γίνεται με όλους τους τρόπους φτάνοντας σε βαθμό να επαναπροωθούνται άτομα που έχουν φτάσει στις ακτές του νησιού. Την ίδια στιγμή όποιος μιλάει για αυτές τις πρακτικές από όποια θέση, πρακτικές βίαιες και απάνθρωπες που εκθέτουν διεθνώς της χώρα, αυτόματα χαρακτηρίζεται ως μη πατριώτης και κατηγορείται πως εξυπηρετεί την Τουρκική προπαγάνδα! 

Αυτή τη φορά Όπως καταγγέλλει η οργάνωση Aegean Boat Report αφού η λέμβος με τους πρόσφυγες βρισκόταν σε ελληνικά ύδατα, το Λιμενικό, υπό την απειλή όπλων, τους επαναπροώθησε στα τουρκικά ύδατα και τους αφαίρεσε τη μηχανή, αφήνοντας τους αβοήθητους.

Η λέμβος μετέφερε συνολικά 42 άτομα, 15 παιδιά, 17 γυναίκες και 10 άνδρες, όλοι Αφγανοί, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν προς τη Λέσβο από την Τουρκία το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή, φοβόμασταν ότι θα μας σκοτώσουν, οπότε γυρίσαμε τη βάρκα. Όταν η ελληνική αστυνομία μας έφερε κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα, πήρε τη μηχανή και τη βενζίνη από τη βάρκα μας και μας άφησε στο νερό χωρίς καμία βοήθεια. Είχαμε 15 μικρά παιδιά στη βάρκα, κανένα από αυτά δεν μπορούσε να κολυμπήσει», φέρεται να λέει ένας απ’ τους πρόσφυγες.

 

Ακολουθεί νέα επιχείρηση επαναπροώθησης προσφύγων που σύμφωνα με την οργάνωση, καταγγέλλουν Αφγανοί σύμφωνα με την efsyn πώς βασανίστηκαν από κομάντος με σκούρες στολές και με καλυμμένα πρόσωπα, καθώς φορούσαν μπαλακλάβες, ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από τις ελληνικές αρχές στο Φαρμακονήσι.

«Φαινόταν να το διασκεδάζουν» δηλώνει ένα από τα θύματα. «Δεν είχαμε κάνει τίποτα κακό» είπε και εξήγησε πως πρόκειται για ανθρώπους πως προσπαθούν να ξεφύγουν από βασανιστήρια για να βρουν ασφάλεια αλλά βασανίστηκαν στην Ευρώπη.

Ύστερα από 20 ώρες ομηρίας στο Φαρμακονήσι, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανάγκασε άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σε δύο σωσίβιες σχεδίες και τις εγκατέλειψε, αβοήθητους στο Αιγαίο Πέλαγος μέσα στη νύχτα.

Η ομάδα προσφύγων ζήτησε τα ξημερώματα της Τετάρτης βοήθεια για διάσωση από το Aegean Boat Report με σκοπό να μεταφερθεί σε λιμάνι ασφαλείας και να υποβάλει αίτηση ασύλου στέλνοντας φωτογραφίες, βίντεο και στίγμα της τοποθεσίας.

Η επικοινωνία όμως χάθηκε λίγες ώρες μετά. «Όλα τα τηλέφωνα με τα οποία είχαμε επαφή βγήκαν εκτός σύνδεσης, υποθέσαμε ότι τα είχαν βρει οι στρατιωτικοί στο νησί και τα συνέλαβαν» αναφέρει η οργάνωση.

Τελικά η τουρκική ακτοφυλακή ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ότι εντόπισε δύο σχεδίες σχεδίες Life-raft να παρασύρονται έξω από την Ντάτσα, δέκα μίλια νοτιοανατολικά της Κω, και ότι διασώθηκαν συνολικά 39 άνθρωποι.

Διάσωση που έκανε τον γύρο του κόσμου 

Την περασμένη εβδομάδα εικόνες που γυρνούν τη μνήμη έως και δύο χρόνια πίσω αναβίωσαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Σκάφος του Λιμενικού μετέφερε μέρα μεσημέρι στην προβλήτα και μπροστά στα μάτια πλήθους κόσμου ομάδα προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς του συμπλέγματος Τοκμάκια. Οι πρόσφυγες βέβαια δεν σταμάτησαν ποτέ να έρχονται, όμως το Λιμενικό φροντίζει να τους εξαφανίζει… Αυτή τη φορά όμως υπήρχε λόγος σοβαρός που ούτε το Λιμενικό μπορούσε να αγνοήσει.

Μεταξύ των προσφύγων ήταν και ένα νεογέννητο λίγων ωρών που μια ταλαιπωρημένη γυναίκα είχε φέρει στον κόσμο το πρωί της Τετάρτης, λες και ήταν γραφτό του να δει το πρώτο φως, να πάρει την πρώτη του ανάσα στη βραχονησίδα. Η ομάδα των 29 προσφύγων με καταγωγή από Ερυθραία, προερχόμενη από την Τουρκία, είχε φτάσει με μια φουσκωτή βάρκα στα Τοκμάκια τα ξημερώματα της Τετάρτης και όπως όλα δείχνουν αναγκάστηκαν να βγουν στη βραχονησίδα, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές του Μανταμάδου Λέσβου, όταν η γυναίκα άρχισε να γεννά! Για καλή της τύχη όλα στη γέννα πήγαν κατ’ ευχήν και έτσι το μωρό και εκείνη βγήκαν ζωντανοί από την περιπέτεια.

Ωστόσο οι πρόσφυγες παρέμειναν εγκλωβισμένοι έως και το μεσημέρι της ίδιας μέρας, όταν το λιμενικό σώμα ειδοποιήθηκε για να τους παραλάβει. Εκεί, παρά τις δυσκολίες της επιχείρησης, οι λιμενικοί κατάφεραν να πάρουν τη γυναίκα και το μικρό αγόρι στα χέρια και να τους επιβιβάσουν στο σκάφος με ασφάλεια. Υπενθυμίζοντάς μας, μεταξύ άλλων, και ποια είναι η πραγματική αποστολή του Λιμενικού στη χώρα που επαναπροωθεί χιλιάδες πρόσφυγες. Μητέρα και βρέφος μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο, όπου παρέμειναν για νοσηλεία. Οι υπόλοιποι 27 οδηγήθηκαν αρχικά στο Καρά Τεπέ για καταγραφή και ταυτοποίηση.

 

Προηγουμενο αρθρο

Δεύτερη στάση της Οικογιορτής Λέσβου, στο πάρκο Αγίου Αναργύρων Ασωμάτου

Επομενο αρθρο

Το Μουσικό Κουτί έρχεται για μια παράσταση στην Καλλονή!