Search

Οι φουφούδες θ΄ανάψουν στην Αγιάσο για την 14η γιορτή καστάνου!

Ήταν Κυριακή 12 Δεκεμβρίου του 2004, όταν για πρώτη φορά ο Δήμος Αγιάσου σε συνεργασία με το δίκτυο των «Εμψυχωτών» Επιχειρηματικότητας της ΤΕΔΚ Λέσβου με την χορηγία της ΕΤΑΛ και διαφόρων φορέων, όπως και την υποστήριξη του ερευνητού κ. Μάκη Αξιώτη διοργάνωσαν την Πρώτη «Γιορτή Κάστανου» της Αγιάσου Λέσβου!

Μια ιδιαίτερα επιτυχής «γιορτή της υπαίθρου» με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες που δίνει πνοή σε μια άλλη διάσταση της υπαίθρου: την συμβολική ύπαιθρο. Αν μη τι άλλο, όπως είπε ένας σπουδαίος Βρετανός ερευνητής της αγροτικής κουλτούρας: «Ζούμε σε μια εποχή όπου η παράδοση των εικόνων και των εννοιών της υπαίθρου έχει φτάσει στην αποκορύφωση του συναισθήματος».

Η μαγεία των μονοπατιών του καστανιώνα, τα πέπλα των κίτρινων φύλλων, οι αχτίδες του ήλιου που έλουζαν το φυσικό τοπίο, ο ατέλειωτος χορός των χρωμάτων του φθινοπώρου και του χειμώνα, ο αγέρας με τις ευωδιές που στοιχειώνουν τις πύλες του χώρου και του χρόνου. Από την ξενάγηση του ερευνητή κ. Μάκη Αξιώτη, ένας νέος κόσμος αναδύθηκε μπροστά μας. Ένας κόσμος τόσο καινούργιος… όσο και παλιός. Αναδρομή στο παρελθόν ή ταξίδι στο μέλλον; Η ύπαιθρος και η αγροτική ζωή πρέπει να αρχίσει να υμνείται, να εξιδανικεύεται και να ρομαντικοποιείται.

Πιο κάτω η πλατεία της Αγιάσου πλημμυρισμένη από επισκέπτες. Από επισκέπτες που ήρθαν Δεκέμβρη μήνα να φωτογραφίσουν τις «φουφούδες», να δουν την έκθεση των εργαλείων επεξεργασίας του κάστανου, το κόσκινο, το καντάρι, το καλμπούρι, τα κοπανέλια, το δίχαλο, τα κοφίνια, κλπ., όπως και τα προϊόντα της καστανιάς, τις τέμπλες, τους πασσάλους, το καστανόχωμα, τις γλάστρες καστανιάς, τα ξυλόγλυπτα από ξύλο καστανιάς.

Να γνωρίσουν τα προϊόντα του Γυναικείου Συνεταιρισμού που ενσωματώνουν το χαρακτήρα του τόπου, να γευτούν κάστανα με μέλι και συνοδεία κρασιού. Να γνωρίσουν την Αγιάσο τον καστανιώνα της, τις γεύσεις, τα αρώματα και τις μουσικές της. Τα καφενεία γέμισαν από άτομα κάθε ηλικίας. Γέμισαν από φοιτητές, από Μυτιληνιούς που αποφάσισαν να αποδράσουν από το άγχος και τους ρυθμούς της πόλης, από φυσιολάτρες, από παιδιά, ακόμα και από Αγιασώτες που δεν βγαίνουν συχνά από τα σπίτια τους. Εικόνες εσωτερικού τουρισμού που μπορεί να ελκύσει η ύπαιθρος ως «καταφύγιο» πολιτισμικών αξιών και ως φυσικό θέλγητρο. Ευκαιρίες και σημάδια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Η αρχή έγινε και στην πράξη. Πάνω από χίλια άτομα στους δρόμους της Αγιάσου…

(φωτό: Γιώργος Καζάζης)

 

Φέτος, οι προετοιμασίες της Οργανωτικής Επιτροπής για τη διοργάνωση της φετινής 14ης Γιορτής Κάστανου στην Αγιάσο ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και όπως όλα δείχνουν την Κυριακή θα γιορτάσουμε μία ακόμη επιτυχημένη καστανογιορτή.

 Από το πρωί θα ανάψουν στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού οι φωτιές στις παραδοσιακές φουφούδες και στα καζάνια για το βράσιμο και το ψήσιμο των κάστανων, που θα προφέρονται στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί. Το μεσημέρι από την πλατεία του δημαρχείου θα ξεκινήσουν δυο ομάδες περιπατητών που θα κάνουν δυο διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές στα λιθόστρωτα μονοπάτια του καστανιώνα.Στην πλατεία της αγοράς και στα γραφικά καλντερίμια του χωριού θα πουλιούνται εκλεκτά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα ενώ στα ταβερνάκια περιμένουν τους επισκέπτες σπάνιες λιχουδιές και γαστριμαργικές απολαύσεις. «Ελάτε να χαρείτε τις ομορφιές της πανέμορφης φθινοπωρινής φύσης!» τονίζουν οι διοργανωτές. Τη φετινή γιορτή του κάστανου οργανώνουν ο Γυμναστικός Σύλλογος «Όλυμπος» Αγιάσου με τη Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου, το Σύλλογο Εμπόρων – Επαγγελματοβιοτεχνών «Ο Ερμής» Αγιάσου, το Αναγνωστήριο «Η ανάπτυξη» Αγιάσου και ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος.