Search

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στη Λέσβο: Είμαστε εκεί που μας λέει το μυαλό και η καρδιά μας

 

“Ποτέ δεν είχα πολιτική ατζέντα σε ό,τι αφορά τη στήριξη σε ανθρώπους ξεριζωμένους, αδικημένους ή απροστάτευτους”, λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς στο tvxs.

“Αυτοί που φεύγουν απ’ τη γη τους χτυπημένοι από παιχνίδια που δεν ελέγχουν, προστατευμένοι ή απροστάτευτοι από τις διεθνείς συνθήκες, είναι οι παππούδες μου και -σε μια εκδοχή που ούτε θέλω να σκέφτομαι- τα εγγόνια μου.

Συγκλονισμένος κοιτάζω τους ανθρώπους από την Ουκρανία που μέσα σε λίγες ώρες έγιναν έρμαια μιας παράφρονος στρατηγικής. Εξίσου όμως συγκλονισμένος κοίταζα πάντα και τους ανθρώπους -τους ενήλικες και τα παιδάκια- που έρχονταν από χώρες απροστάτευτες από τη γεωπολιτική συγκυρία.

Πρέπει το μυαλό μας αλλά και η καρδιά μας να καθοδηγούν την πολιτική ατζέντα και τις στρατηγικές. Κι αυτό που λένε το μυαλό και η καρδιά πολλών από μας είναι ότι επόμενη μέρα στον πλανήτη με τεχνητούς διαχωρισμούς, με ρατσισμό, με άνιση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια δεν γίνεται να υπάρξει.

Δεν τα λέω αυτά ιδεαλιστικά. Οι κατακτήσεις του ανθρώπου μες στους αιώνες δεν ήταν μόνο τεχνολογικές. Αφορούσαν και την ισονομία και τις ατομικές ελευθερίες. Τα πρόσφατα γεγονότα ας είναι αφορμή να το θυμηθούμε.  Όσο για μένα και τους φίλους που συμμετέχουμε στη συναυλία στη Λέσβο, ήμασταν και είμαστε πάντα εκεί που μας λέει το ένστικτό μας. Εκεί που μας λένε το μυαλό και η καρδιά μας”.

 

Στη Λέσβο θα βρίσκεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μαζί με ακόμη 4 ευρωβουλευτές της Αριστεράς, θα βρεθούν στην Λέσβο από την Τετάρτη 16 έως και τη Παρασκευή 18 Μαρτίου, προκειμένου να παραστούν στην δίκη των Ακίφ Ραζούλι και Αμίρ Ζαχίρι, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου.

Πρόκειται για δύο Αφγανούς νέους που έχουν καταδικαστεί, πρωτόδικα, για διακίνηση μεταναστών, κι οι ποινές τους ανέρχονται στα 50 έτη φυλάκισης για τον καθένα. Η παρουσία των ευρωβουλευτών στην δίκη σε δεύτερο βαθμό εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της διεθνούς πρωτοβουλίας του Στ. Κούλογλου «μια δίκαιη δίκη για τον Μοχαμάντ», που σκοπό έχει να αναδείξει τις υποθέσεις των ανθρώπων αυτών, που βρίσκονται καταδικασμένοι σε εξοντωτικές ποινές, συχνά χωρίς να γνωρίζουν καν γιατί. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο μέλη της πρωτοβουλίας συνάντησαν στις φυλακές της Χίου τους δυο, όπως και τον Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, που έχει καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλακή, παρότι έσωσε 33 ζωές από τη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Λέσβο, οι πέντε ευρωβουλευτές, θα επισκεφθούν το ΚΥΤ του νησιού, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συναυλία συμπαράστασης προς τους δύο κατηγορουμένους από αλληλέγγυους καλλιτέχνες, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 20:30, στο καφέ Πανελλήνιο. Συγκεκριμένα, θα εμφανιστούν με αλφαβητική σειρά οι: Γραμμένος Σπύρος, Δεληβοριας Φοίβος, Μητσοτάκης Δημήτρης, Μυστακίδης Δημήτρης, Παπαγεωργίου Μαρία, Σιώτας Φώτης, Φασουλή  Νεφέλη, Φριτζήλα Μάρθα, SaLia Balia Band και Πλατανιάς Κωνσταντίνος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώνεται συγκέντρωση συσκευασμένων τροφίμων μακράς διαρκείας σε συνεργασία με το ΚΟΙΝΣΕΠ «Κανένας Μόνος».

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 11:00 το πρωί οι ευρωβουλευτές θα δώσουν συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Λέσβιον.