Από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου η Άναξος φιλοξενεί μια τριήμερη εμπειρία με γαλλικές ταινίες και λεσβιακές γεύσεις.
Μια ιδιαίτερη πολιτιστική εμπειρία έρχεται στην Άναξο από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου 2025, συνδέοντας τον γαλλικό κινηματογράφο με τη λεσβιακή γαστρονομία, σε έναν τριήμερο δημιουργικό διάλογο με επίκεντρο τον πολιτισμό της διατροφής.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, η Λέσβος γίνεται τόπος συνάντησης δύο πολιτισμών. Οι προβολές δύο γαλλικών ταινιών, με θέμα τη διατροφή ως φορέα πολιτισμικής μνήμης και ταυτότητας, συνοδεύονται από γευσιγνωσίες εμπνευσμένες από τη γαλλική κουζίνα, εμπλουτισμένες με τοπικά προϊόντα του νησιού.
Η εκδήλωση, που ενώνει την παράδοση με τη σύγχρονη ματιά, δίνει έμφαση στη σημασία της τροφής ως στοιχείου που διαμορφώνει τον πολιτισμό, τη συλλογική μνήμη και τη διαγενεακή συνέχεια. Η γαλλική κινηματογραφική τέχνη, γνωστή για τη βαθιά της σύνδεση με τη γαστρονομία, αναδεικνύει την τροφή ως μέσο έκφρασης, αλλά και διαλόγου μεταξύ πολιτισμών.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Δρ. Ελένη Μαλούπα, επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, η οποία θα αναπτύξει τη σχέση τροφής, πολιτισμού και φύσης, δίνοντας έμφαση στη σημασία των τοπικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Λέσβου.
Η λεσβιακή γη συμμετέχει ενεργά σε αυτόν τον διάλογο, με βασικούς «πρεσβευτές» το ελαιόλαδο και τα αρωματικά φυτά του νησιού — ρίγανη, δίκταμο, μελισσόχορτο, κρίταμο, λουΐζα. Κάθε πιάτο που θα παρουσιαστεί «αφηγείται» μια ιστορία που ενώνει γεύσεις, αξίες και παραδόσεις.
Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αναδείξει τη Λέσβο ως τόπο πολιτιστικών ανταλλαγών και να προσελκύσει επισκέπτες που αναζητούν εμπειρίες αυθεντικές, βιωματικές και πολύπλευρες.