Search

Faisal Khodsuz: Από τη Μόρια υπότροφος σπουδαστής της Βακαλό

Έφτασε στη Λέσβο έχοντας στο σακίδιό του το όνειρό να ζωγραφίσει. Μέσα σε μερικούς μήνες είχε βρει το δρόμο του και με τη βοήθεια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συνέχισε τα μαθήματα του στην Poliana. Σήμερα έργα του παρουσιάζονται στην έκθεση Stranger in A Strange Land project που πραγματοποιέιται στο Σεράφειο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία προτείνοντας στον επισκέπτη μια νέα πολυσύνθετη εμπειρία με κύριο άξονα το διαπολιτισμικό στοιχείο. Το πρότζεκτ είναι η πρώτη δημόσια δράση του Οργανισμού LES ÉCARTÉS και αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών διαφόρων εθνοτήτων (Ελλάδα, Συρία, Ιράν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Κουρδιστάν).

Συμμετέχουν: Basel Alshekh Ali, Έλλη Βέλλιου, Αποστόλης Φιλίππου, Yeganeh Gasemi, Μαργαρίτα Γούκου, Jameel Khan, Faisal Khodsuz, Aref Mohammadiyan, Ιωάννα Μυλοπούλου, Muhamad Nakam, Nasta OftheBeASTs, Φωτεινή Παπαχατζή, Tonia Ainot, Elias Sharifi, Νίκος Σαρλής, Άννα Τσιτσέλη
Επιμέλεια: Ελένη Σαλβαρά, Χριστίνα Παντελάτου, Έφη Αθανασοδημητροπούλου
Την έκθεση θα προλογίσει ο Αντιδήμαρχος Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης (Lefteris Papagiannakis)

 

Οι καλλιτέχνες πραγματεύονται την έννοια του παράξενου ως συνέπεια του ανοίκειου-ξένου. Στην Έξοδο, ο Μωυσής κατέφυγε στη Γη της Μαδιάμ για να διαφύγει από την οργή του Φαραώ, περιγράφοντας τον εαυτό του ως πάροικο εν γή αλλοτρία (ξένο σε ξένη γη). Ο Οιδίποδας ζούσε ως ξένος στο σπίτι του και ως οικείος μεταξύ ξένων. Οι μικρασιάτες φτάνοντας στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, αντιμετωπίστηκαν από τους γηγενείς ως ανεπιθύμητοι, δυο φορές ξένοι.

Οι συμμετέχοντες προερχόμενοι από ποικίλα πολιτισμικά περιβάλλοντα και με αφετηρία τις παραπάνω αναφορές, προτείνουν τη δική τους εκδοχή των εννοιών, παρουσιάζοντας στον επισκέπτη έργα που προέκυψαν από τη μεταξύ τους συνεργασία.

 

Ο Φειζάλ γεννήθηκε το 1998 στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν. Στην Αθήνα ήρθε πριν από δύο χρόνια και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα ως υπότροφος της Σχολής Βακαλό.

Ως εικαστικός πειραματίζεται με διάφορα μέσα, υλικά και τεχνικές αφού θεωρεί ότι κάθε θέμα απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση για να αποδοθεί όπως το οραματίζεται.

Η ζωγραφική, το σχέδιο και η τέχνη της δερματοστιξίας είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του ενώ οι μορφές στα έργα του θυμίζουν υπερήρωες που περιβάλλονται από σουρεαλιστικά περιβάλλοντα, συχνά διαμορφώνοντας αφηγηματικές συνθέσεις.

Η ίδια η διαδικασία διαμόρφωσης του έργου είναι για αυτόν μια εξάρτηση που όμως του δίνει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα. Άλλωστε θεωρεί ότι η δημιουργία ενός έργου μοιάζει με τη χάραξη ενός χάρτη -αν μπορείς να κάνεις αυτόν τον σχεδιασμό μπορείς να βρεις τον δρόμο σου οπουδήποτε.