Search

Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

 

Γράφει ο Γιάννης Ευσταθίου.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης μιας κοινωνίας είναι η ενεργειακή επάρκεια. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, οφείλουν οι εκλεγμένοι, αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες να κινούνται. Σήμερα, που οι πόρτες της χρηματοδότησης έχουν ανοίξει διάπλατα έχουμε όλοι χρέος να συνδράμουμε, ώστε ο στόχος να επιτευχθεί. Και η Λέσβος με τις εναλλακτικές και χαρακτηρισμένες ως πράσινες μορφές ενέργειας βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη πρόκληση. Εχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία την καθιστούν πρωτεύουσα σ΄ αυτό που επιχειρείται μέσω του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο δημοσιοποιεί για πρώτη φορά η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Την παραπάνω ενεργειακή και κοινωνικο-οικονομική συγκυρία αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντάσσοντας τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη στις Περιφέρειες προς υποστήριξη από το ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund Το εν λόγω Ταμείο, από το οποίο η Ελλάδα αναμένεται να απορροφήσει συνολικά περίπου €1,7 δις., αποτελεί τον πυρήνα χρηματοδότησής του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, ο οποίος πέρα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης περιλαμβάνει και συμπληρωματικούς πυλώνες για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων (InvestEU), καθώς και τη διευκόλυνση του δημοσίου τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Το μόνο που μένει εν προκειμένω, είναι κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, να εντείνουν τις προσπάθειες και να ολοκληρώσουν επιτυχώς το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Ο Κώστας Μουσουρούλης, είναι πρόεδρος
της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και ως γνώστης της κατάστασης μπορεί να συνδράμει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων. Η Λέσβος διαθέτει ενεργειακά πεδία, όπως γεωθερμία, (το πεδίο της Αργένου και του Πολιχνίτου) αιολική ενέργεια, παραγωγή ενέργειας από τον κυματισμό και τόσες άλλες μορφές που θα επέτρεπαν όχι μόνο την ολοκληρωτική κάλυψη των αναγκών της Λέσβου, αλλά και της εξαγωγής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα.