Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, όπως αναδείχθηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ, Παναγιώτη Κατσαβέλλη, παρουσία επιστημόνων και αρμόδιων φορέων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Μελένιος Γαρδικιώτης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και κτηνίατρος Βασίλης Δελησταμάτης από το Σουφλί, η Ηλιάνα Τσόλιου από τα Ιωάννινα, κτηνίατρος η Βάσω Ζαφειροπούλου, καθώς και ο πρόεδρος των απολυμαντών Ελλάδος Γιώργος Λάμπρου. Παράλληλα, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση προς τον κ. Αθανασίου σχετικά με την πορεία της νόσου και τα πρωτόκολλα που βρίσκονται σε ισχύ.
Όπως τονίστηκε, το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι το μέγεθος της μόλυνσης και η πιθανή διασπορά του ιού, η οποία παραμένει άγνωστη. Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σύνθετη, καθώς το νησί δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπο με αντίστοιχο φαινόμενο εδώ και περίπου 25 χρόνια, γεγονός που ανέδειξε και την έλλειψη προετοιμασίας.
Επισημάνθηκε ότι, παρότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται παραμένουν ουσιαστικά τα ίδια από το 2008, οι συνθήκες σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικά, καθιστώντας τη διαχείριση πιο απαιτητική. Μάλιστα, τονίστηκε ότι σε περίπτωση άφιξης κτηνιάτρων από άλλες περιοχές, θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί για τουλάχιστον έναν μήνα, όπως προβλέπεται.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης και περιορισμού της εξάπλωσης. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε:
- Η τοποθέτηση απολυμαντικών «αψίδων» σε κρίσιμα σημεία, κατόπιν αιτήματος προς το Υπουργείο.
- Ο περιορισμός των κοινωνικών δραστηριοτήτων.
- Η αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας, όπως η αλλαγή ρούχων κατά την είσοδο και έξοδο από τις κτηνοτροφικές μονάδες.
Ο κ. Κατσαβέλλης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να περιορίσουμε τη διασπορά, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα την έκταση του ιού».
Αναφορικά με τη διαχείριση του γάλακτος, διευκρινίστηκε ότι στην ζώνη των 3 χιλιομέτρων το γάλα θα πρέπει να παστεριώνεται και στη συνέχεια να καταστρέφεται, ενώ δυνατότητα τυροκόμησης υπάρχει μόνο στη ζώνη των 10 χιλιομέτρων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η έξαρση της νόσου συμπίπτει με την περίοδο του Πάσχα, όταν αυξάνονται σημαντικά οι ανάγκες της αγοράς, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων.







