Εριφύλλη Χιωτέλλη: ” Ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ένας κατεξοχήν χώρος δημιουργικών συνεργασιών “

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Εριφύλλη Χιωτέλλη:

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Μπροστά” : Με τον Παναγιώτη Χριστόφα 

 

Γιατί με τον κ. Χριστόφα;

“Με τον Παναγιώτη Χριστόφα ξεκινήσαμε να κουβεντιάζουμε περίπου πριν ενάμισι χρόνο. Εκείνο που ήταν πολύ σημαντικό για εμένα ήταν η διαπίστωση πως μοιραζόμασταν κοινές απόψεις για πολλά θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πιστεύαμε και οι δυο πως ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ένας κατεξοχήν χώρος δημιουργικών συνεργασιών. Ένας χώρος που συναντιούνται άνθρωποι που έχουν το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με τα κοινά γιατί πιστεύουν πως το παρόν μας και το μέλλον μας το φτιάχνουμε εμείς και αν δεν μας αρέσει, δική μας δουλειά είναι να το αλλάξουμε, με την ενεργή συμμετοχή μας και όχι με τη στείρα κριτική και την αποχή.

Επίσης για εμένα ήταν επίσης πολύ σημαντικό πως και για τους δυο μας ήταν απολύτως αποκρουστικό ως φαινόμενο, η χρησιμοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για κομματική ανέλιξη, καθώς και η πρόσδεσή της πίσω από κάθε λογής κομματάρχες, που θέλουν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και να χρησιμοποιούν το χώρο της αυτοδιοίκησης για να αυξάνουν τις «μετοχές» τους στην κεντρική πολιτική εξουσία.

Επιπλέον ο Παναγιώτης Χριστόφας είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο συμφωνούμε στην αγάπη για τον άνθρωπο, έχουμε κοινές αγωνίες για την βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων του τόπου μας, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες για τα δικαιώματα των ανθρώπων, για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για διαφάνεια και ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών , μακριά από ρουσφέτια και «εξυπηρετήσεις»

Τέλος ο Παναγιώτης Χριστόφας και λόγω των σπουδών του είναι σε θέση να κατανοήσει απόλυτα ζητήματα πολύ σοβαρά για ένα Δήμο, όπως ο προγραμματισμός των έργων, ο έλεγχος της εξέλιξής τους, οι διαδικασίες χρηματοδότησή τους και πιστέψτε με αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Τί αλλαγές πρέπει να γίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση; 

Τι προτείνετε-ποιες είναι οι θέσεις σας; 

 

“Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει αυτό που λέει η ίδια ξ λέξη. Δηλαδή ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ! Ο όρος εμπεριέχει με πολύ έμφαση τη ανεξαρτησία ως βασικό συστατικό αυτού του βαθμού διοίκησης. Και σε απλά ελληνικά σε όλους όσους ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι καθαρό πως πρωταρχικός σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε το συμφέρον του τόπου μας και όχι να προσδέσουμε αυτό το συμφέρον στην υπηρέτηση των επιδιώξεων της κάθε κυβέρνησης πόσο μάλλον όταν πολλές φορές οι κυβερνητικές επιλογές είναι ενάντια στο συμφέρον του τόπου μας π.χ. Βάστρια!.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι μαχητική. Να διεκδικεί και να ανοίγει δρόμους, να λύνει προβλήματα και όχι να τα περιγράφει. Να δίνει λύσεις και όχι να μας ενημερώνει απλά για το ότι αδυνατεί να κάνει κάτι. Δεν γίνεται 4 χρόνια να μην έχουμε προσωπικό και η απάντηση να είναι «ε, τι να κάνουμε, ζητάμε και δεν μας δίνουν) Η Τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο για να θέτει ερωτήματα αλλά κυρίως για να δίνει απαντήσεις.

Η κάθε Δημοτική αρχή πρέπει να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, για να υπηρετήσει το όραμά της για τον τόπο. Αυτό το σχεδιασμό πρέπει να υπηρετεί πάντα με πυξίδα όλους τους πολίτες, παίρνοντας πάντα υπόψη τους συνανθρώπους μας που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη στήριξης.

Μια Δημοτική αρχή που θέλει να υπηρετεί σωστά τους κατοίκους του τόπου μας πρέπει να νοιάζεται για την καθημερινότητά τους (καθαρές γειτονιές, παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου και κοινωνικοποίησής σε κάθε γειτονιά, εξυπηρετικές αστικές συγκοινωνίες, σχεδιασμός σχολικής στέγης, παιδικοί σταθμοί, εύκολη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στα δημόσια κτήρια και ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.)

Ταυτόχρονα πρέπει να έχει ξεκάθαρο σχεδιασμό για το πως αυτός ο τόπος θα βγει από την αφάνεια. Έργα υποδομής, (κολυμβητήριο λιμάνι, νότια παράκαμψη) δεν μπορεί να καθυστερούν και να μεταφέρονται από Δημοτική σε Δημοτική Αρχή. Κάποτε πρέπει να τελειώνουν!

Μελέτη σχεδιασμός και υλοποίηση ενός προγράμματος που θα αναδείξει το ξεχωριστό πολιτιστικό προϊόν της κάθε δημοτικής ενότητας. Είναι η πλούσια κεραμική παράδοση και το δάσος της καστανιάς για την Αγιάσο; Είναι οι θερμές πηγές και οι αρχαιολογικοί χώροι για τη Θερμή; Είναι η παράδοση της καλλιέργειας του σύκου για τον Ευεργέτουλα; Είναι η παραγωγή του ούζου και η τα ορεινά χωριά του Πλωμαρίου; Είναι τα αρχαιολογικά μνημεία της Μυτιλήνης οι ιστορικές της διαδρομές όπου συναντώνται οι πολιτισμοί της ανατολής και της Δύσης, η πλούσιά πνευματική κληρονομιά της; Πρέπει κάποια στιγμή να το αποφασίσουμε και να το αναδείξουμε!

Επιπλέον, αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος του Δήμου Μυτιλήνης. Είπαμε και παλιότερα κατά τη θητεία μας ως αντιπολίτευση στη σημερινή Δημοτική αρχή και θα το ξαναπούμε, σπίτι Βοστάνη, φυλακές Λαγκάδας, σπίτι Νιάνια κλπ καθώς επίσης και άλλα λιγότερα εμβληματικά κτίρια μπορούν και πρέπει να επισκευαστούν και να ενταχθούν στο σχεδιασμό για στέγαση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου. Να γίνουν χώροι όπου οι νέοι άνθρωποι θα μαζεύονται και θα παράγουν πολιτισμό! (μουσικά σχήματα, χορευτικά σχήματα, θεατρικά σχήματα, χορωδίες κλπ) Γιατί το σημαντικό για τον κάθε τόπο είναι να παράγεις πολιτισμό κι όχι μόνο να τον «αγοράζεις».

Τέλος μια Δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή και φροντίδα στο κύτταρο της αυτοδιοίκησης που για μένα είναι τα χωριά μας. Να εξασφαλίσει αξιοπρέπεια και σχετική αυτονομία στα κοινοτικά συμβούλια και τους Προέδρους των χωριών με επαρκή οικονομική στήριξη. Ένας Δήμος με ζωντανά χωριά είναι ένας Δήμος που μπορεί να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία.

Πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να πούμε. ‘Όμως ο χώρος δεν είναι απεριόριστος και πρέπει να τον σεβαστούμε.

Ολοκληρώνοντας θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά. Τέσσερα χρόνια υπηρέτησα τον τόπο μου από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Παρευρέθηκα σε όλα σχεδόν τα Δημοτικά Συμβούλια. Συμμετείχα σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής καθώς και στις συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής. Με πάνω από 200 ερωτήσεις μετέφερα τα προβλήματα των χωριών και των κοινωνικών ομάδων του τόπου μας. Ζήτησα απαντήσεις στα προβλήματά τους. Σήμερα 4 χρόνια μετά μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να ζητήσω ξανά τη ψήφο σας. Αυτή τη φορά να σας ζητήσω να με εκλέξετε Δημοτική Σύμβουλο με το συνδυασμό του Παναγιώτη Χριστόφα. Για να συνεχίσω να κάνω το μόνο που ξέρω και μπορώ. Να συνεχίσω να αγωνίζομαι με πείσμα και επιμονή για όσα ονειρευόμαστε, για όσα μας αξίζουν!”

 

Προηγουμενο αρθρο

Μια άγνωστη φωτογραφία της Μαρίνας Βαλιέρη, ανιψιάς του Κ. Καβάφη

Επομενο αρθρο

Αναστασία Αντωνέλλη: “Έχουμε αποδείξει πως και θέλουμε και μπορούμε να τιμάμε τον όρκο μας”