Ερεσός: Κοσμοσυρροή για τη “Σαπφώ”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Γράφει η Φανή Γαληνού

Με ενθουσιασμό και συγκίνηση έκλεισε η εκδήλωση «ο Ερωτικός Λόγος στην Ποίηση της Σαπφούς» που διοργάνωσε η Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου μαζί με τον Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού στις 5 Αυγούστου στον ειδυλλιακό προαύλιο χώρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Ερεσού αφιερωμένη στην μεγάλη μας λυρική ποιήτρια στον τόπο της καταγωγής της.
Η αθρόα προσέλευση και η προσμονή του κοινού προμήνυε από νωρίς ότι κάτι σπουδαίο θα εξελισσόταν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του Δρ. Π. Τριανταφυλλίδη, προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Αφού προηγήθηκε σύντομη περίληψη στα αγγλικά και γερμανικά εξήγγειλε την έκδοση νέου δίγλωσσου έντυπου αποκλειστικά για την Σαπφώ. Στην εισήγηση του ο σπουδαίος αυτός αρχαιολόγος και ερευνητής, ξεδίπλωσε το μεγαλείο της Ερέσιας Σαπφούς, που ήταν η σπουδαιότερη εκφραστής της λυρικής αιολικής ποίησης, και του έντονου και βαθύτατου ερωτικού λόγου που διανθίζεται στα αποσπασματικά ποιήματά της.

Άλλωστε η ποίηση της, όπως μας είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, φαίνεται ότι έχει τις απαρχές της έμμεσα στην αρχαϊστική γραμματολογία που διανθίζεται σε παιάνες, ύμνους και διθυράμβους, σχόλια και λίνους των ομηρικών επών. Με την προφορική παράδοση η αρχαϊκή αιολική ποίηση πλαισιώθηκε από τους αρχαϊκούς ήχους και τους άγνωστους σε εμάς μουσικούς τόνους μιας ιστορικής περιόδου. 


Αφού έπεσε η νύχτα και η «σελάνα» φώτιζε στην μικρή αυλή τα πρόσωπα των θεατών, η μικτή Χορωδία Ερεσού «Μελίρρυτος» μας μετέφερε σε χρόνους και τόπους αρχαίους μέσα από τους στίχους της Σαπφούς. Το δε τραγούδι «Μαγική Ερεσός», σε στίχους του Ερεσιώτη ποιητή και συγγραφέα Γιώργου Καρτέρη, μας έκανε να θυμηθούμε τους έρωτες της νιότης μας. Αφού είχαμε ήδη πλημμυρίσει συναισθήματα, δυο εξαιρετικοί, κατά γενική ομολογία, μουσικοί, η σοπράνο Μαρία Γαλάνη και ο πιανίστας Άρης Γραικούσης, συνέχισαν το μουσικό ταξίδι μας με τις καταπληκτικές ερμηνείες τους σε τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών. Σαμάρας, Αττικ, Γιαννίδης, Χατζηαποστόλου Χατζιδάκις! Ένα ρεπερτόριο, ποιοτικό, αν και λίγο σπάνιο για καλοκαιρινά βράδια, που το κοινό της Ερεσού και των επισκεπτών της, αγκάλιασε με την ενστικτώδη καλλιέργεια που το διακρίνει.
Στο τέλος αυτής της πολύ αξιόλογης βραδιάς, η κ. Βάλια Ασημακοπούλου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού, ευχαρίστησε το κοινό και τους συντελεστές και προσέφερε αναμνηστικά δώρα στην κ Μαρία Γαλάνη, στην μαέστρο της Χορωδίας «Μελίρρυτος» κ. Γωγώ Φιλίππου, στον κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και στον κ. Άρη Γραικούση.
Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η εκδήλωση, το φυλακτικό προσωπικό της αρχαιολογικής συλλογής Δέσποινα Παλόγου και Μυρσίνη Βαξεβάνη, τον Μιχάλη Μπάκα για την φωτογραφική κάλυψη. Επιφυλάσσουμε ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες στον Κλεομένη Τζαννέτο για το ατμοσφαιρικό σκηνικό που δημιούργησε.

 

Προηγουμενο αρθρο

I. R 8 Gallery: Κάλεσμα για Λέσβιους εικαστικούς

Επομενο αρθρο

Το “Σώμα” της Σύγχρονης Τέχνης από την K Gold στον Μόλυβο