Search

Επιστροφή στις… ρίζες

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Η οικονομική κρίση δεν μείωσε μόνο το ρεύμα του εσωτερικού τουρισμού που ήθελε τον Έλληνα να ταξιδεύει σε προορισμούς εντός της Ελλάδας, κυρίως στα νησιά, για να ξεκουραστεί  και να αφήσει τον οβολό του στην τοπική κοινωνία την οποία θα επέλεγε, αλλά μείωσε και την γενικότερη εικόνα των τουριστών αυτών που έκοψαν τόσο τη διαμονή σε ξενοδοχεία όσο και το οικονομικό αλισβερίσι σε ότι έχει να κάνει με εστίαση και αναψυχή . Οι τακτικές της τρόικας, του ΔΝΤ και των υπολοίπων  αναγκάζουν  πλέον τους «εγχώριους» τουρίστες της χώρα μας να μην σχεδιάζουν διακοπές, αφού τα οικονομικά δεδομένα, δεν τους αφήνουν τέτοια περιθώρια….


«Κάποτε ο Έλληνας ήταν ο καλύτερος τουρίστας» μας λέει ο Σ. Μ. ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας   σε χωριό της Λέσβου». «Έτρωγε πάντα καλό ψάρι  και δεν τον ένοιαζε αν ο λογαριασμός ξέφευγε λιγάκι. Συνήθως μάλιστα έμεναν και πιάτα  τα οποία δεν τα άγγιζε  καθόλου χωρίς να τον  ενοχλεί που τα πλήρωνε….».

Οι καιροί αυτοί έχουν αλλάξει άρδην, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει μερίδα Ελλήνων, σαφώς μικρότερη από ότι παλαιότερα,  που τα οικονομικά τους τους επιτρέπουν να κάνουν  ακόμα τέτοιου είδους  πολυτέλειες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει κάνει πιο συγκρατημένους τους πάντες, μας λέει η κα Γ. Τ. διευθύντρια ξενοδοχείου στο Μόλυβο. Όλοι πλέον  επιλέγουν διακοπές, δωμάτιο, φαγητό και διασκέδαση όσο πιο οικονομικά γίνεται.

Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια  οι περισσότεροι Έλληνες τουρίστες έρχονται και διαμένουν στα σπίτια των γονιών ή συγγενών τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει στριμωξίδι κι όχι τόσο προσωπική άνεση.

«Παλαιότερα θυμάμαι, ότι  ακόμα και αν κάποιοι είχαν τις οικογένειες τους εδώ επέλεγαν ευρύχωρα δωμάτια για να περάσουν τις διακοπές στο χωριό. Τώρα σαφώς αυτό έχει αλλάξει».

Διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους

Σύμφωνα και με έρευνα του ΙΝΚΑ, πάνω από το 70% εκείνων που θα αποδράσουν τελικά φέτος, έστω και για λίγες ημέρες, δηλώνει ότι θα επιλέξει ως προορισμό κάποιο εξοχικό σπίτι συγγενή ή φίλου.

«Δεν περιμέναμε την έρευνα για να το καταλάβουμε, όμως δυστυχώς μας έδειξε την σκληρή πραγματικότητα» δηλώνει  ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης και συνεχίζει:

«Εκείνο το οποίο αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα, είναι το γεγονός ότι οι προορισμοί του τόπου καταγωγής για το φετινό καλοκαίρι κερδίζουν το μεγαλύτερο έδαφος στις προτιμήσεις του Έλληνα. Και αυτό, επειδή οι οικονομικές συνθήκες της χώρας δημιουργούν συρρίκνωση του προϋπολογισμού, οι Έλληνες για τις φετινές τους διακοπές επιλέγουν τον τόπο καταγωγής, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν τα πολλά έξοδα» καταλήγει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι τυχεροί οι οποίοι διαθέτουν εξοχική κατοικία και στο βουνό αλλά και σε κάποιο νησί και έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουν όλες τις ομορφιές της χώρας μας χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα.

Από την άλλη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι φέτος, αναμένεται να  μείνουν χωρίς διακοπές 7 στους 10 Έλληνες.

Το 69% των πολιτών δηλώνει ότι, λόγω κρίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα να φύγουν ούτε για λίγες ημέρες.

Η βενζίνη, τα έξοδα για φαγητό, αλλά και το ποσό που πρέπει να δαπανήσουν για τη διαμονή τους, τους απαγορεύουν ακόμα και να σκεφτούν τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Στα εξοχικά ή στους φίλους θα τη βγάλουμε και φέτος, αλλά μόνο για κάνα τριήμερο», λένε όλο και περισσότεροι πολίτες, που βλέπουν τα έξοδα να αυξάνουν διαρκώς και τα έσοδα να συρρικνώνονται.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ, το 69% των ερωτηθέντων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές.

Το 21% φοβάται να κανονίσει τις διακοπές του για λόγους οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας.

Μόλις το 10% υποστηρίζει ότι δεν θα φύγει καθόλου το καλοκαίρι λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Οι οικονομικές συνθήκες αναγκάζουν τους περισσότερους πολίτες να εκδράμουν μόλις για 4 ημέρες.

Μόνο το 15% των Ελλήνων θα κατορθώσει φέτος να κάνει διακοπές 2 εβδομάδων.

Το μόνο που μας είχε απομείνει, ήταν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον και αυτό αποδεικνύεται πολυτέλεια για λίγους…