Επιμελητήριο Λέσβου: Κοινός ακτοπλοϊκός σχεδιασμός Λέσβου – Χίου λόγω της αναστολής λειτουργίας του αεροδρομίου της Χίου

Την άμεση ένταξη της Λέσβου στον έκτακτο συγκοινωνιακό σχεδιασμό, λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας του αεροδρομίου της Χίου, ζητά το Επιμελητήριο Λέσβου με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Η παρέμβαση του Επιμελητηρίου πραγματοποιείται ενόψει της ευρείας σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026 στην Αθήνα, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων που αναμένεται να προκύψουν από την αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου της Χίου.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, προτείνεται η δημιουργία ενός κοινού ακτοπλοϊκού άξονα Λέσβου – Χίου – Πειραιά, με τη Μυτιλήνη να λειτουργεί ως ενδιάμεσος συγκοινωνιακός κόμβος. Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοικοι της Χίου θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω του αεροδρομίου της Λέσβου, με κατάλληλα συντονισμένες ακτοπλοϊκές και αεροπορικές ανταποκρίσεις.

Ειδικότερα, το Επιμελητήριο ζητά την άμεση ένταξη της γραμμής Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς και αντίστροφα στον έκτακτο συγκοινωνιακό σχεδιασμό, με επαρκή και τακτικά δρομολόγια, καθώς και την πύκνωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων για την καθημερινή εξυπηρέτηση επιβατών και εμπορευματικών μεταφορών.

Παράλληλα, προτείνει τον συντονισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων με τις πτήσεις από και προς την Αθήνα μέσω του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, προκειμένου να περιοριστούν οι πολύωρες αναμονές και οι αναγκαστικές διανυκτερεύσεις των ταξιδιωτών από τη Χίο. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η δρομολόγηση ταχύτερων πλοίων, όπου αυτό είναι εφικτό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται ακόμη στην απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς, στην κάλυψη επειγουσών μεταφορικών αναγκών, αλλά και στη διασφάλιση της δυνατότητας αεροδιακομιδών ασθενών.

Το Επιμελητήριο Λέσβου επισημαίνει ότι τα δύο νησιά πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ενιαίο συγκοινωνιακό σύνολο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος συγκοινωνιακής απομόνωσης και να διασφαλιστεί η ομαλή εξυπηρέτηση κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών.

Με την επιστολή του ζητά οι συγκεκριμένες προτάσεις να ενταχθούν άμεσα στην ημερήσια διάταξη της σύσκεψης της 4ης Νοεμβρίου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στις μετακινήσεις και τις μεταφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ