Search

Το επικίνδυνο “σόου” με τα κοντέινερ στο λιμάνι και η κόντρα στις πλάτες των νησιωτών

Το σίριαλ με τα κοντέινερ στο εμπορικό λιμάνι συνεχίζεται και σήμερα με έναν νέο “αποκλεισμό” της μπουκαπόρτας του πλοιαρίου Αγ. Αντώνιος από απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα του Δήμου μετά από εντολή του “απασφαλισμένου” Δημάρχου.  Η κόντρα του Δήμου με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα κοντέινερ που ειρήσθω εν παρόδω, προορίζονται για τη στέγαση ανήλικων κοριτσιών ασυνόδευτων προσφύγων και παιδιών προσφύγων ηλικίας κάτω των 12 ετών σε μια «ζώνη προστασίας» που δημιουργείται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα όταν κατέφθασε στη Μυτιλήνη η πρώτη φουρνιά των κοντέινερ. Τότε, σε σχετική ανακοίνωση του ο Σπύρος Γαληνός δήλωνε ότι «κατηγορηματικά ότι ο Δήμος Λέσβου δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημέρωση για μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», ενώ επανέλαβε  «αυτό που αποφασίστηκε από το σύνολο του λεσβιακού λαού στη μεγάλη συγκέντρωση της 20ης Νοεμβρίου, ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας στη Λέσβο και στην πολιτική που μετατρέπει το νησί μας σε νησί – φυλακή».

Όμως παρότι το θέμα, αν και καθυστερημένα αποσαφηνίστηκε, καθώς τα κοντέινερ μεταφέρθηκαν στη Μόρια και όχι σε κάποια νέα δομή ο Δήμος Λέσβου επιμένει να ρίχνει λάδι στη φωτιά υιοθετώντας μια νέα αδιάλλακτη στρατηγική που λανσαρίστηκε στη συγκέντρωση της 20ης Νοεμβρίου.  Η “γιαλαντζί”, όπως σχολιάστηκε την ίδια ώρα στα social media αντίδραση του Δήμου, συνοδεύτηκε από αναρτήσεις πολιτών που καλούσαν τους κατοίκους της Μόριας να κατέβουν στο λιμάνι παίρνοντας το Νόμο στα χέρια τους. Είναι παραπάνω από προφανές λοιπόν, πως τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα και δεν απαντούν ουσιαστικά στην απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους νησιώτες, αλλά υποβοηθούν τη δημιουργία ενός κλίματος διχασμού, μιας εμφυλιακής ατμόσφαιρας στο νησί που έχει ως αποτέλεσμα να καλλιεργείται ολοένα και περισσότερο ο ρατσιστικός λόγος ενώ ο φόβος μιας βίαιης αντίδρασης από μερίδα “αγανακτισμένων” πολιτών μεγαλώνει.  

Την ίδια ώρα δεν μπορούν να αγνοηθούν οι κυνικές και προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα που σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel είπε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι νεκροί πρόσφυγες ενώ μίλησε και για φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία και πλοία, επιρρίπτοντας ευθύνες στον δήμαρχο Λέσβου.

Με νέα απαντητική επιστολή του ο Δήμος Λέσβου επικρίνει την στάση του Υπουργού να επιρρίπτει της ευθύνες στον Δήμο λέγοντας χαρακτηριστικά:  “Ο Δήμος Λέσβου και ο Δήμαρχος Λέσβου στάθηκαν με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια τόσο έναντι στους πολίτες όσο και στους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από το νησί. Αντίθετα ο κ. Υπουργός, τη μοναδική φορά μετά από πολλούς μήνες που μπήκε στη διαδικασία να δώσει απαντήσεις παρουσιάζει τη μισή αλήθεια και συνεχίζει τη μετάθεση ευθυνών. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ενδεικτικά ότι από τις 9/10 μέχρι τις 27/11 έχουν μεταφερθεί από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά 3.515 ωφελούμενοι, επιλέγοντας να αποκρύψει ότι το ίδιο διάστημα οι αφίξεις μόνο στη Λέσβο το μήνα Οκτώβρη ήταν 2260 και για το μήνα Νοέμβρη 1983. Συνεπώς όχι μόνο αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας δεν έγινε αλλά αυξήθηκε στο σύνολό του ο πληθυσμός”.

Ανεξάρτητα ωστόσο από την κόντρα της Κυβέρνησης με τον Δήμο για τη σημερινή κατάσταση, το “σόου” με τα κοντέινερ δεν ωφελεί παρά μόνο πολιτικούς σκοπούς και ουδεμία σχέση έχει με το πραγματικό πρόβλημα ενώ δημιουργεί αναταράξεις και ρήγμα στην κοινωνική συνοχή με τους πολίτες της Λέσβου να διχάζονται ακόμη μια φορά.

Όλοι μας θέλουμε να αποσυμφορηθεί η Μοριά, ο καθένας για τους λόγους του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πρέπει να παλέψουμε ταυτόχρονα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης όσων βρίσκονται εδώ. Όσοι εναντιώνονται σε αυτό, όσοι επιλέγουν το σόου του αποκλεισμού των κοντέινερ στο Λιμάνι ας απαντήσουν ξεκάθαρα αν επιλέγουν το να αφήσουν ανθρώπους και πολλά παιδιά να ζουν κάτω από σκηνές και μέσα στις λάσπες. Είμαστε τυχεροί, που ο πραγματικός χειμώνας άργησε να έρθει φέτος.

Και μια σημείωση: ας ελπίσουμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα γκρινιάζουν για τα κοντέινερ δεν θα είναι εκείνοι που θα γκρινιάζουν κι όταν ο Διεθνής Τύπος θα αναφέρεται σε απευκταία δυσάρεστα γεγονότα τους επόμενους μήνες.