Search

Επιχορήγηση 50.000 ευρώ από την ΟΛΣΑ σε συλλόγους, Φορείς, Μουσεία και Πινακοθήκες

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), έλαβε ενημέρωση για την πρόσκληση, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και πληροφορεί όλους τους ενδιαφερόμενους, ότι κάθε πρόταση δύναται να επιχορηγηθεί κατά ανώτατο όριο με το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000€).
Η ΟΛΣΑ θα στείλει το έγγραφο της πρόσκλησης και θα είναι στη διάθεση για περισσότερες πληροφορίες σε όλους τους συλλόγους – μέλη της και άλλους φορείς του νησιού στη Λέσβο, στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Πέρασαν περισσότερα από δέκα χρόνια από τον Ιούνιο του 2010, οπότε και έγινε η εγγραφή του πρώτου φορέα και η συμμετοχή των συλλόγων ανά την επικράτεια είναι πολλαπλάσια από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Μητρώου.
Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ είχε γίνει γνωστή σε όλους από την Ομοσπονδία, ήδη από την έναρξη του Μητρώου σχεδόν και ξανά πάλι την 1η Σεπτεμβρίου 2011 όπου τονιζόταν και η δυνατότητα υποστήριξης-επιχορήγησης σε πολιτιστικούς φορείς (προϋπόθεση η εγγραφή στο Μητρώο του υπουργείου) μαζί με την πρόταση για τις αντίστοιχες ενέργειες και στο Μητρώο Πολιτιστικών και Λοιπών Φορέων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τους πολιτιστικούς, αθλητικούς και λοιπούς φορείς. Γράφαμε μάλιστα, ότι παρέχεται η δυνατότητα στους φορείς που αναπτύσσουν δραστηριότητα στο Αιγαίο, να εγγραφούν στο Μητρώο Φορέων, παρέχοντας πληροφορίες για την ταυτότητα και τις δράσεις τους. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στο Μητρώο, οι φορείς θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα επιχορήγησης για επικείμενη δράση τους, μέσα στις προθεσμίες που θα ανακοινώνονται κάθε φορά. Δε γνωρίζουμε βέβαια, δέκα χρόνια μετά τι γίνεται με την ύπαρξη αυτού του Μητρώου.
Όσον αφορά την φετινή προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 22 Φεβρουαρίου 2021, ενώ φορείς μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο, εφόσον δεν έχουν ήδη εγγραφεί, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021. Δικαίωμα υποβολής έχουν φορείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τόσο η εγγραφή στο Μητρώο, όσο και η υποβολή αιτήματος γίνονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση drasis.culture.gr, όπου θα αναρτηθούν οι σχετικές προσκλήσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις αναλυτικά.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης ή και παροχής αιγίδας για δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2021, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης δράσεων ελληνικών πολιτιστικών φορέων.
Φέτος, για πρώτη φορά, οι προσκλήσεις δημοσιεύονται στις αρχές του Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την γενικότερη πολιτική του ΥΠΠΟΑ για επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να εξασφαλίζεται στους φορείς περισσότερος, κατά το δυνατόν, χρόνος προετοιμασίας των δράσεων τους.
Το ΥΠΠΟΑ, υπό τις συνθήκες της πανδημίας, αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω την έρευνα και ειδικότερες δράσεις ψηφιακού πολιτισμού, για παιδιά και εφήβους, για την συμπεριληπτικότητα και προσβασιμότητα των ΑμεΑ στον πολιτισμό, σε συνάρτηση και με το αντίστοιχο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Στο ίδιο πλαίσιο, φέτος επαναφέρει την δυνατότητα υποβολής αιτημάτων επιχορήγησης και για παραγωγές διετούς προγραμματισμού στο θέατρο και τον χορό.
Η αξιολόγηση των αιτημάτων και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις θα γίνουν μέχρι τις 12 Απριλίου 2021, από ειδικές επιτροπές, που θα αποτελούνται από προσωπικότητες κάθε τομέα και τον/την Προϊστάμενο/η της εκάστοτε αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.
Όπως γράφαμε και τότε από την έναρξη του Μητρώου, σας καλούμε να κάνετε χρήση αυτών των δυνατοτήτων ακόμα και τώρα….
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα σε επίπεδο ενίσχυσης και στήριξης της δράσης σας (σύλλογοι, φορείς, κλπ) που κάνετε για τη διάδοση των τόσων σπουδαίων σκοπών σας, πρέπει να γίνει και γνωστό το έργο σας σε όλους και ειδικότερα σ’ εκείνους που προΐστανται των πολιτιστικών πραγμάτων του τόπου μας.
Για να καταλάβουν πολύ περισσότερο ότι υπάρχει και μια Ελλάδα που αντιστέκεται μόνιμα, παράγοντας ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ με ανιδιοτέλεια και φιλότιμο και σε αυτές τις εποχές τις αντικοινωνικές λόγω της πανδημίας, χρειάζονται την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας και τη στήριξή της.
Περισσότερες πληροφορίες στην Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ)
Τηλέφωνο: 6971752663 (Νεκτάριος Βακάλης)