«Έπεσα για ύπνο νοικοκύρης και ξύπνησα χωρίς να έχω στον ήλιο μοίρα» – Η κραυγή ενός 27χρονου κτηνοτρόφου

Στον απόηχο της κρίσιμης σύσκεψης στην Αθήνα για το κτηνοτροφικό ζήτημα της Λέσβου, μια ανάρτηση νέου ανθρώπου έρχεται να αποτυπώσει με τον πιο ωμό και ανθρώπινο τρόπο την πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί στο νησί.

Ο 27χρονος κτηνοτρόφος Βασίλης Δένδης, μέσα από προσωπική του τοποθέτηση, περιγράφει την αγωνία, την οργή αλλά και την αποφασιστικότητα μιας γενιάς που παλεύει να σταθεί όρθια μέσα στην κρίση.

Η ανάρτησή του:

«ΕΛΛΑΔΑ 2026…
Ονομάζομαι Δένδης Βασίλειος, 27 ετών.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στα ζώα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η ζωή μου ήταν εκεί — δίπλα τους. Δεν είναι απλά ζώα για εμένα. Είναι η οικογένειά μου.
Μπήκα στο πρόγραμμα νέων αγροτών και, με αμέτρητο κόπο, θυσίες και αγάπη, κατάφερα να φτιάξω το δικό μου κοπάδι. Τη δική μου δουλειά. Τη ζωή μου.

Και ξαφνικά…
Έπεσα για ύπνο νοικοκύρης και ξύπνησα χωρίς να έχω στον ήλιο μοίρα.

Γιατί;
Γιατί κάποιοι «υπεύθυνοι» τοπικοί άρχοντες;
Γιατί αυτοί που μας κυβερνούν αποφάσισαν ότι εμείς τελειώσαμε;
Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν να θανατώσουν τις οικογένειές μας;

Για εμάς δεν είναι αριθμοί. Δεν είναι παραγωγή.
Είναι ζωές. Είναι κομμάτι της ψυχής μας. Με αυτά μεγαλώσαμε. Μαζί τους παλέψαμε.

Και τώρα;;; τώρα τιι;;;

Παλεύουμε 150 άνθρωποι σε ένα νησί με 450.000 αιγοπρόβατα δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα.
Οι υπόλοιποι πού είστε;
Τι περιμένετε για να ξυπνήσετε;
Ή μήπως βολευτήκατε;

“Άσε, θα τρέξουν τα κορόιδα και κάτι θα γίνει…”

Λυπάμαι. Πραγματικά λυπάμαι.
Γιατί επέλεξα να μείνω. Να παλέψω. Να συνεχίσω αυτό που έμαθα από παιδί.

Αλλά δεν θα σταματήσω. Δε θα σας κάνω την χάρη εδώ είμαι και αντέχω..

Γιατί για εμένα… δεν είναι απλά δουλειά.
Είναι ζωή…..»

Η φωνή του Βασίλη είναι μία από τις πολλές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο, αποτυπώνοντας το βάθος της κρίσης αλλά και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της παραγωγής να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ