Ένας Μυτιληνιός στα… “17 χωριά” της Νεμέας

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Βρέθηκα ξανά στον τόπο καταγωγής μου, τη Νεμέα, έπειτα από μακρά περίοδο εξαιτίας και της πανδημίας με σκοπό να δω τους γονείς και συγγενείς μου. Λίγο πριν τα τραγικά νέα του πολέμου φτάσουν στα αυτιά μας είχα προλάβει να επισκεφθώ το νέο εστιατόριο του φίλου Μένιου “17 χωριά”,  ένα country restaurant που κάνει την ιδιαίτερη πατρίδα μου ακόμη πιο “ιδιαίτερη” μιας και συμβάλει στη διάδοση του οινοτουρισμού ενώ δημιουργεί έναν “οίκο” για το πολυτιμότερο αγαθό αυτής της περιοχής.

Είχα διαβάσει ήδη στα πολλαπλά αφιερώματα που έχουν ήδη γίνει για τα “17 χωριά” πως συνεργάτης του Μένιου και δημιουργός του εστιατορίου ήταν ο Κώστας Τουλουμτζής (γνωστός από την Enoteca του Χαλανδρίου του 1993 με την κάβα των 7.000 φιαλών). Όμως αυτό που δεν γνώριζα ήταν πως η δική του “ιδιαίτερη καταγωγή” δεν είναι άλλη από τη Μυτιλήνη, τον τόπο που επέλεξα να ζω τα τελευταία χρόνια!

Ο κύριος Κώστας μου μίλησε με αγάπη για την Μυτιλήνη που επισκέπτεται πολύ συχνά τα καλοκαίρια, για τους συγγενείς του στην Επάνω Σκάλα, για τα αγαπημένα του μέρη, τον γραφικό Μόλυβο και την Ερεσό, μιλήσαμε για το Αφεντέλι και την μάχη για την όμορφή παραλία, για το Ούζο και τις ποτοποιίες του νησιού αλλά και για το κρασί της Λέσβου με τον πρωτοστάτη “Οινοφόρο” της Οικογένειας Πατερέλλη αλλά και τη νέα προσπάθεια της Ανεμώτιας.

Κυρίως όμως είπαμε για το νέο εγχείρημα που χρειαζόταν η μεγαλύτερη αμπελοοινική ζώνη της χώρας .

Το οινικό εστιατόριο “17 Χωριά” σας προτείνει πάνω από 120 επιλογές κρασιών από τη Νεμέα και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, με δυσεύρετες εσοδείες. 

“Η ονομασία που επιλέξαμε με τον Μένιο , παραπέμπει στα δεκαεπτά χωριά που περιλαμβάνει η αμπελουργική ζώνη της ΠΟΠ Νεμέα» λέει ο Κώστας Τουλουμτζής, ιδρυτής της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων.  “Το κρασί εδώ θα έχει την πρωτοκαθεδρία, το φαγητό έπεται” μου εξηγεί ο Μένιος για την κουζίνα του εστιατορίου που έχουν αναλάβει δύο νεμεάτισες μαγείρισσες οι οποίες εκπαιδεύονται και από τον Κώστα, ώστε οι γεύσεις να κουμπώνουν με την άποψη που έχει για το πώς και με τι συνοδεύεις το κρασί. Ο κ. Τουλουμτζής επιμένει διαχρονικά:  “Πρώτα διαλέγουμε το κρασί της βραδιάς μας και μετά το συνοδεύουμε με κάτι νόστιμο, συνεχίζοντας με το ίδιο κρασί, παρακολουθώντας το να εξελίσσεται στα ποτήρια μας, συζητώντας, διασκεδάζοντας, μακρυά από τα αγχωτικά πολύπλοκα ταιριάσματα που έχουν απομακρύνει τον κόσμο από την ουσία του κρασιού”.

Η αρχή για να γίνει η Νεμέα και γαστρονομικός, εκτός από οινικός προορισμός είναι εδώ. Βρίσκεται στο 12 της γραφικής οδού Δερβενακίων στο κέντρο της Νεμέας, στο πρώην Αντίκα

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Η προσφυγιά δεν κάνει διακρίσεις-Έχει παντού το ίδιο χρώμα, το χρώμα του θανάτου

Επομενο αρθρο

Η Λέσβος των παιδικών μου χρόνων…