Ένας έρωτας αγνός σαν το άρωμα του ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ: Γυρίσματα στη Λέσβο για τη νέα σειρά του ΣΚΑΙ

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Φωτογραφίες: Ηλίας Μάρκου

Ένας έρωτας αγνός, σαν ένα άρωμα παλιό που σου ξυπνάει μνήμες μιας άλλης εποχής είναι ο έρωτας της Ραζάν και του Στρατή στη νέα σειρά του ΣΚΑΙ «Γλυκάνισος». Με γυρίσματα στον παραδοσιακό και κοσμοπολίτικο Μόλυβο, στο γραφικό λιμάνι του Πλωμαρίου και την ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτου όπου παράγεται το φημισμένο ούζο αλλά και στην ιδιαίτερη πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη, η νέα παραγωγή της Tanweer ετοιμάζεται να μας μεταφέρει στη μεθυστική ατμόσφαιρα του «Γλυκάνισου». Μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, το σενάριο της οποίας υπογράφει ο Γιώργος Κυρίτσης, ξεδιπλώνεται ένα σύγχρονο ζήτημα που όμως έχει τις ρίζες του στα πιο παλιά και κι αγνά συναισθήματα, στην αγάπη και την ανθρωπιά.

«Αυτή η ιστορία όπως την «διηγήθηκε» ο Γιώργος Κυρίτσης μέσα από το σενάριο ήταν για εμένα και η κινητήριος δύναμη ώστε να θέλω να υποδυθώ έναν τέτοιο ήρωα που προσπαθεί να σπάσει κάποια ταμπού ενώ ταυτόχρονα μέσα από τη μυθοπλασία και μια ερωτική ιστορία, να πει πράγματα σημαντικά» λέει ο Γιώργος Παπαγεωργίου που υποδύεται τον Στρατή, τον εύπορο γιο μιας γνωστής οικογένειας του νησιού που σύμφωνα με το σενάριο που βασίστηκε σε μια ιδέα της Ρόζυ Ρήγα, θα έρθει μέσα από ένα παιχνίδι της μοίρας κοντά Ραζάν (Έλενα Πιερίδου), πρόσφυγα από τη Συρία που ζει τα τελευταία χρόνια στη Μυτιλήνη και δουλεύει σε μία ταβέρνα.

«Δύο αταίριαστοι φαινομενικά κόσμοι έρχονται κοντά, αλλά στ’ αλήθεια αυτό γίνεται με μεγάλη τρυφερότητα και είναι κάτι που εμένα τουλάχιστον μου θυμίζει, αν θέλεις, τις ιστορίες που μας έλεγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας για το πως γνωρίστηκαν! Όλο αυτό γίνεται την σύγχρονη Ελλάδα σε μια ιστορική και κομβική στιγμή που βρέθηκε και βρίσκεται η Μυτιλήνη. Η προσωπική μου ελπίδα είναι να ξεπηδήσει η ανθρωπιά που κάπως ένιωσα ότι χάθηκε μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα το προσφυγικού ζητήματος που έχει σίγουρα πολλές περισσότερες προεκτάσεις. Εγώ είμαι μισός Πόντιος, η ιστορία της προσφυγιάς σε αυτή τη χώρα είναι κάτι που έρχεται συχνά στη επιφάνεια. Κάθε φορά που επιστρέφω στα χωριά μας στη Δράμα το ξανασυναντώ. Το νησί της Λέσβου μπήκε σε πολύ μεγάλη δοκιμασία δεν πρέπει να το ξεχνάμε κι αξίζει μεγάλος σεβασμός στους νησιώτες. Δεν μπορείς όταν βρίσκεσαι την Αθήνα να μιλάς εκ του ασφαλούς. Προσπαθώ να αφουγκραστώ όλα όσα έγιναν τότε και τι γίνεται τώρα όσο είμαι εδώ. Όμως με έχει συνεπάρει και η ομορφιά του νησιού! Το νησί είναι πανέμορφο είναι μεθυστικό όπως και το ούζο. Εδώ πρέπει να εξομολογηθώ ότι δεν είμαι τόσο φίλος του ούζου αλλά πιο πολύ μου αρέσει το τσίπουρο. Ωστόσο αν και οι περισσότεροι το θεωρούν ιεροσυλία εγώ πίνω το τσίπουρο …με Γλυκάνισο!»

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου με την Ελένη Πιερίδου και μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών βρέθηκε στη Λέσβο για την πρώτη σειρά των γυρισμάτων του σήριαλ η υπόθεση του οποίου εξελίσσεται εξ ολοκλήρου στο νησί. Μαζί τους και όλο το crew της σειράς που έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί που δοκιμάστηκε πρόσφατα από τις πυρκαγιές.

Στην ιδιαίτερη σύνδεσή του με τον Γλυκάνισο αναφέρθηκε και ο σκηνοθέτης της σειράς ο Κύπριος, Σταύρος Ποταμάρης που τονίζει την δυνατότητες της Ελλάδας ως κινηματογραφικού προορισμού. «Μέτρησε σίγουρα πολύ η προσέγγιση από τον Διονύση Σαμιώτη μετά η υπογραφή του Γιώργου στο σενάριο στο να έρθω από την Κύπρο να δουλέψω εδώ και σίγουρα η πρόσκληση της Άλκηστης Μαραγκουδάκη με την οποία θέλαμε από καιρό να συνεργαστούμε. Την Λέσβο την ήξερα και αυτό με βοήθησε ώστε να αποτυπώσουμε  τις υφές του νησιού που είναι πολύ διαφορετικές. Άλλη είναι η εικόνα στον Μόλυβο, άλλη στο Πλωμάρι, άλλη στη Μυτιλήνη και αυτό ο πολύς κόσμος δεν το ξέρει! Για εμένα όμως όλη η Ελλάδα είναι ένα φυσικό πλατό!

Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε να το αντιληφθούν τα άτομα που είναι στα κατάλληλα πόστα γιατί η Ελλάδα έχει και ένα καταρτισμένο και άξιο τεχνικό προσωπικό που μπορεί να το στηρίξει. Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο! Μέσα σε αυτό το σκηνικό το υπέροχο με τις παραλίες και τα βουνά και τα κάστρα θέλαμε να αποτυπωθεί η δύναμη που έχει αυτός ο έρωτας και να μπορεί ο θεατής να την νιώσει με όλες του τις αισθήσεις. Όπως η μυρωδιά του ούζου και η γεύση του που είναι μεθυστική!

Κάτι που γνωρίζω καλά μιας και ήμουν 4 χρόνια στα φοιτητικά μου χρόνια εδώ στη Μυτιλήνη και έχω περάσει πολύ καλές στιγμές με συντροφιά καλή παρέα και ούζο! Πέρα από αυτό, έχει και τον συμβολισμό του. Όπως είναι ένα τόσο βασικό συστατικό και παλιό που χάνεται στην ιστορία και φέρνει θύμησες είναι κι αυτό ο έρωτας, αγνός. Αν και νεανικός είναι ένας έρωτας βγαλμένος από μια άλλη εποχή σαν έναν παλιό άρωμα σαν τον γλυκάνισο».

«Μου αρέσει πολύ ο γλυκάνισος σαν συστατικό. Είναι κάτι που χρησιμοποιούμε και στην Κύπρο και στα γλυκά και στα φαγητά, μου είναι κάτι πολύ οικείο. Στα γυρίσματα στο παρασκευαστήριο του ούζου στο εργοστάσιο που παράγεται το περίφημο ούζο Πλωμαρίου δοκιμάσαμε λουκούμια με γλυκάνισο που δεν είχα ξαναφάει! Λέει η Ελένη Πιερίδου που υποδύεται τη Ραζάν, Για την νεαρή ηθοποιό ο ρόλος αυτός ήταν μια μεγάλη πρόκληση:

 

«Το είδα σαν πρόκληση γιατί ήταν κάτι πάρα πολύ διαφορετικό και κάτι πολύ μακριά από εμένα. Ήταν μια ευκαιρία να μάθω περισσότερα πράγματα σε ό,τι αφορά μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα και να κάνω κάτι πολύ κόντρα σε μένα. Κοιτώντας πίσω στον χρόνο και το 2015 όταν οι άνθρωποι από την Συρία κατέφθαναν στο νησί θυμάμαι τη θλίψη στα πρόσωπά τους, μια θλίψη που έχει ο άνθρωπος που αφήνει με βίαιο τρόπο τη χώρα του. Έτσι και η ηρωίδα μου η Ραζάν δεν έχει άλλη επιλογή από τον να έρθει εδώ και να δουλέψει. Πρέπει να προσαρμοστεί, πρέπει να δουλέψει για να επιβιώσει. Έτσι γνωρίζει και τα καλά και τα κακά της κοινωνίας της οποίας αρχίζει να γίνεται κομμάτι της. Είναι πολύ συνειδητοποιημένη και δεν χάνει την ελπίδα της παρότι δέχεται και τον ρατσισμό και την παρενόχληση γιατί έχει δει το καλό πρόσωπο των ανθρώπων στο νησί. Στο πρόσωπο του Στρατή θα βρει έναν σωτήρα και θα τον ερωτευτεί αγνά. Η Ραζάν θα καταλάβει ότι αν πραγματικά θέλεις να είσαι με έναν άνθρωπο μπορείς να ξεπεράσεις πολλά εμπόδια»

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Παπαγεωργίου (Στρατής), Έλενα Πιερίδου (Ραζάν), Κώστας Κόκλας (Φίλιππος), Τάνια Τρύπη (Ερμιόνη), Κώστας Αποστολάκης (Μενέλαος), Ευγενία Δημητροπούλου (Ελεάνα), Αιμιλιανός Σταματάκης (Έκτορας), Εύρη Σωφρωνιάδου (Φατιμέ), Χρήστος Κοντογιώργης (Καρίμ), Ραφίκα Σαουίς (Φάζια), Βασίλης Αθανασόπουλος (Άγγελος), Χάρης Ασημακόπουλος (Ευστρατίου), Αντρέας Κοντόπουλος (Θανάσης), Μαίρη Χήναρη (Σταθούλα), Αντώνης Γιαννακός (Ραφαήλ), Μπίλιω Μαρνέλη (Αλίκη), Αθηνά Αλεξοπούλου (Χρυσάνθη), Νίκος Κασάπης (Μιχάλης), Γιούλη Γεωργακοπούλου (Αναστασία), Βαγγέλης Στρατηγάκος (Νεφζάτ), Φώτης Κάραλης (Νικήτας), Άρτεμις Ιωαννίδη (Ανθή), Δημήτρης Αποστολόπουλος (Πωλ), Κωνσταντίνος Μουταφτσής (Μπίλι), Θαλασσινή Βοσταντζόγλου (Μαργαρίτα), Κώστας Ζωγραφόπουλος (Θόδωρος), Τάσος Καρλής (Χάρης)

Στο ρόλο της Αριάδνης, η Κάρμεν Ρουγγέρη

Σενάριο: Γιώργος Κυρίτσης

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ποταμάρης

Βασισμένο σε μια ιδέα της: Ρόζυ Ρήγα

Σεναριακή ομάδα: Στέλλα Βασιλαντωνάκη, Λίλιαν Δημητρακοπούλου, Μάρω Κακαβέλα, Τατιάνα Γκαραμπετιάν, Αντώνης Λιακόπουλος

Πρωτότυπη μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος

Production Design: Μιχάλης Σαμιώτης

Ενδυματολόγος: Μαρία Κοντοδήμα

Casting Director: Ready2cast, Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξυδιανός

Μοντάζ: Χρήστος Μαρκάκης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σάββας Χρυσοστόμου, Δημήτρης Λογοθέτης

Παραγωγοί: Διονύσης Σαμιώτης, Κατριάννα Παντέλη

Παραγωγή: Tanweer Productions

 

Προηγουμενο αρθρο

Στη δημοσιότητα το πόρισμα-κόλαφος της OLAF για επαναπροωθήσεις και Frontex

Επομενο αρθρο

Ένα “φυσικό” σπίτι για “φυσικούς¨ανθρώπους στη Λέσβο