Ένα σκαθάρι απειλεί τα δάση της Λέσβου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Τραγικές είναι οι εικόνες που δημοσιοποιεί κάθε τόσο το «Σωματείο Εθελοντισμού Άμπελος» του χωριού Αμπελικό Πλωμαρίου, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει όλους τους φορείς και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την ταχεία και επικίνδυνη εξάπλωση του φαινομένου της ξήρανσης του πευκοδάσους του νησιού.
Υπαίτιο ένα ιπτάμενο σκαθάρι (Dendroctonus micans ή Tomicus piniperda) που κάνει κανονική επίθεση σε ζωντανά πεύκα, ζει και πολλαπλασιάζεται μέσα στον φλοιό τους και απομυζεί πολύ γρήγορα τους χυμούς τους μέχρι που τα ξεραίνει.
Θεωρείται ένα από τα πιο απειλητικά παράσιτα σε όλη την Ευρώπη, και πριν λίγο καιρό εισήχθη και στη χώρα μας και στο νησί μας, απειλώντας τα δάση του νησιού με καταστροφή πολύ μεγαλύτερη από ότι εξαιτίας των πυρκαγιών.
Για την αντιμετώπισή του η μόνη σύσταση είναι η άμεση κοπή με επί τόπου κάψιμο των δέντρων, δυστυχώς όμως ίσως πια να είναι πολύ αργά και ανέφικτο σε κάποια σημεία.
Η δασική υπηρεσία ασχολείται με το θέμα, αλλά η «Άμπελος» κάνει συνεχώς εδώ και πολλούς μήνες εκκλήσεις, να συστρατευθούν όλοι οι φορείς του νησιού άμεσα, για να ασχοληθούν και να βοηθήσουν την όλη κατάσταση. Και συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο να μην γίνεται οποιαδήποτε μεταφορά από περιοχή σε περιοχή, κορμών, ξύλων και υπολειμμάτων από τα ξερά πεύκα, προσβεβλημένων δένδρων .
Έχει φτιαχτεί και ειδική Ιστοσελίδα για τα ξερά πεύκα από την Άμπελο, η www.pinerescue.com , με σκοπό την συνεχή καταγραφή και παρακολούθηση της εξέλιξης της ξήρανσης των πεύκων στο νησί μας ώστε να συμβάλλουμε όλοι μας στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ανεβάζοντας φωτογραφίες με τα ξερά πεύκα μέσω της φόρμας της ιστοσελίδας. Τα δεδομένα της οποίας θα είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
(η φωτογραφία από το τεράστιο πευκοδάσος του Αμπελικού).

Από: Όλγα Καούκη

Προηγουμενο αρθρο

Όλοι περιμένουν τα χωνάκια του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου!

Επομενο αρθρο

Το Lesvos Trail ένωσε ξανά όλο το νησί!