Μια ιδιαίτερη και ταυτόχρονα πρωτότυπη έκθεση έργων τέχνης του Λέσβιου ζωγράφου Φώτη Μανιού φιλοξενείται από σήμερα στο Γενικό Λύκειο Καλλονής «Ιγνάτιος Αγαλλιανός»
Συνολικά 14 πίνακες του καλλιτέχνη, από τους 36 που δώρισε στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, κοσμούν πλέον τους διαδρόμους του σχολείου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου η τέχνη συναντά την εκπαίδευση.
Οι πίνακες απεικονίζουν σκηνές από την παιδική καθημερινότητα του περασμένου αιώνα — παιχνίδια στις αυλές, μαθήματα, στιγμές δουλειάς και συνεργασίας — προσφέροντας στους μαθητές ένα μάθημα αισθητικής μέσα στην ίδια την καθημερινότητά τους.
Ο Δήμαρχος κ. Βέρρος δήλωσε σχετικά:
«Το σχολικό συγκρότημα της Καλλονής ανακαινίσθηκε πρόσφατα μέσω του προγράμματος “Μαριέττα Γιαννάκου”. Θεωρήσαμε πως, πέρα από τον εξοπλισμό, αξίζει να δώσουμε στα παιδιά ένα περιβάλλον που ενισχύει και την αισθητική τους καλλιέργεια. Οι πίνακες του Φώτη Μανιού αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να ενταχθεί η τέχνη στη σχολική καθημερινότητα. Ως απόφοιτος του σχολείου, είμαι διπλά χαρούμενος που συνέβαλα σε αυτό.»
Οι πίνακες μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν σήμερα από τα μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου με τη βοήθεια των καθηγητών τους, αποδεικνύοντας πως όταν μαθητές, εκπαιδευτικοί και τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζονται, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από διακοσμητικό — είναι εκπαιδευτικά ουσιαστικό.
Οι υπόλοιποι πίνακες της δωρεάς έχουν τοποθετηθεί ήδη στο Δημαρχείο Δυτικής Λέσβου και προορίζονται για την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο πολιτισμού που ξεκινά από τη σχολική τάξη και φτάνει στην τοπική κοινωνία.
Ποιος είναι ο Φώτης Μανιός
Ο Φώτης Μανιός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λέσβο. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες εκθέσεις σε Αθήνα και περιφέρεια.
Έχει εκθέσει έργα του στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, στο Πολυδύναμο Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” Ιλίου, καθώς και σε μεγάλες ατομικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης (104 έργα) και στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης (125 έργα).
Το 2024 παρουσίασε στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου το σύνολο των έργων που δώρισε στον Δήμο Δυτικής Λέσβου — μια έκθεση που επιβεβαίωσε τη βαθιά του σχέση με τον τόπο καταγωγής του.


 
								 
								 
								 
								 
															 
								 
															 
								 
								 
								







 
								 
								 
															 
								 
															 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								