Search

Εκστρατεία από το “Avaaz” για την στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης

Η γνωστή πλατφόρμα κινητοποίησης Avaaz ξεκίνησε σήμερα μια νέα εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών μέσω ίντερνετ ώστε να λυθεί το πρόβλημα στέγασης του Μουσικού Σχολείου. Να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή το  Μουσικό Σχολείο στεγάζεται προσωρινά σε χώρους ακατάλληλους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των παιδιών.
 Τα Μουσικά Σχολεία ξεκίνησαν να λειτουργούν πειραματικά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (το πρώτο ήταν στην Παλλήνη) και μέχρι σήμερα υπάρχουν πάνω από 30 Μουσικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα.Το Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο & Ενιαίο Λύκειο) είναι όπως όλα τα Γυμνάσια & Λύκεια της χώρας, τα παιδιά διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας στο Γυμνάσιο και όλα τα μαθήματα και οι Κατευθύνσεις στο Ενιαίο Λύκειο αλλά εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, διδάσκονται επί πλέον και μαθήματα μουσικής και τεχνών. Έτσι μπορούμε να πούμε πως είναι ένα “άλλου πνεύματος” σχολείο και ως εκ τούτου χρειάζεται συγκεκριμένους χώρους διδασκαλίας με αίθουσες μουσικής κλπ.
  Είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, που παρόλο τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει (έλλειψη καθηγητών, οργάνων, κτιριακών εγκαταστάσεων κλπ), είναι και πρέπει να παραμείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο στη Μουσική Εκπαίδευση σήμερα. 
p1050360-e1459340305237

Τι είναι το Avaaz και γιατί πρέπει να υπογράψω:

Avaaz σημαίνει «φωνή» σε πολλές γλώσσες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Ιδρύθηκε το 2007 με μια βασική, δημοκρατική αποστολή: να κινητοποιήσει πολίτες απ’όλη την υφήλιο για να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο που ζούμε και στον κόσμο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θέλαμε.

Το Avaaz κινητοποιεί εκατομμύρια πολίτες από κάθε κοινωνικό στρώμα μέσα από δράσεις πάνω σε φλέγοντα τοπικά, εθνικά και παγκόσμια θέματα — από διαφθορά και φτώχια μέχρι ανθρώπινα δικαιώματα και κλιματική αλλαγή. Το μοντέλο διαδικτυακής οργάνωσης του Avaaz επιτρέπει σε χιλιάδες πολιτικές δράσεις, μικρές ή μεγάλες, να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια ισχυρή, συλλογική δύναμη.Το κίνημα του Avaaz οργανώνει πολιτικές εκστρατείες σε 18 γλώσσες και λειτουργεί με μια κεντρική ομάδα προσωπικού που είναι διασκορπισμένη στις 6 ηπείρους αλλά και με χιλιάδες εθελοντές. Μαζεύουμε υπογραφές, χρηματοδοτούμε ενημερωτικές καμπάνιες στα ΜΜΕ, στέλνουμε emails, οργανώνουμε διαδηλώσεις, δράσεις και αποστολές, μαζεύουμε χρήματα για ποικίλους σκοπούς και ασκούμε πολιτική πίεση σε κυβερνήσεις. Έτσι διασφαλίζουμε ότι οι απόψεις και οι αξίες των πολιτών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται αλλά και διαμορφώνουν πολιτικές αποφάσεις που μας αφορούν όλους και όλες.

archio-lipsis-3

 Οι προτεραιότητες και η δύναμη του Avaaz πηγάζουν από τα μέλη του κινήματος

Κάθε χρόνο, το Avaaz θέτει τις προτεραιότητές του. Αυτές οι προτεραιότητες προκύπτουν από δημοσκόπηση των μελών του κινήματος.  Επιπλέον, όλες οι ιδέες για νέες εκστρατείες δημοσκοπούνται σε εβδομαδιαία βάση, σε τυχαία δείγματα των 10,000 μελών κάθε φορά. Μόνο εκείνες οι ιδέες που έχουν μεγάλη απήχηση στα μέλη μας γίνονται εκστρατείες. Γι’αυτό όταν καταλήγουμε να στείλουμε μια εκστρατεία σε όλα τα μέλη μας, βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες, ή ακόμα και εκατομμύρια συμμετοχές μέσα σε ώρες.
p1050361-e1459340269549

Στην υπηρεσία των μελών

Η ομάδα του Avaaz συντάσσει ειδοποιήσεις και τις στέλνει μέσω email στα μέλη του κινήματος με τον ίδιο τρόπο που ένας σύμβουλος θα έγραφε σε έναν πρόεδρο ή έναν πρωθυπουργό. Έχουμε μία μόνο στιγμή, λίγα λεπτά ή ακόμη και δευτερόλεπτα, για να τραβήξουμε την προσοχή του αναγνώστη και να μεταδώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στην εκστρατεία ή όχι. Η επιτυχία της εκστρατείας εξαρτάται απ’ αυτή την απόφαση.

Στη συνέχεια κάνουμε αυτή τη στιγμή προσοχής να πιάσει τόπο. Η ομάδα μας βρίσκει τους καταλληλότερους τρόπους ώστε αυτά τα λίγα λεπτά προσοχής και δράσης που θα δώσει ο καθένας μας, να συναθροιστούν για να δημιουργήσουν την συλλογική δυναμική που χρειάζεται ώστε να φέρουμε πραγματική αλλαγή. Η ομάδα μας συνεργάζεται με ειδικούς για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για τις εκστρατείες μας, πάντα με κύριο γνώμονα τη βούληση των μελών μας. Στη συνέχεια συντάσσει και στέλνει συνοπτικές και ξεκάθαρες ειδοποιήσεις στα μέλη μας και αν εκείνα ανταποκριθούν, τότε η ομάδα συνεχίζει την εκστρατεία οργανώνοντας οποιεσδήποτε δράσεις είναι απαραίτητες κάθε φορά, όπως παράδοση υπογραφών και μηνυμάτων σε αρμόδιους, ενημερωτικές καμπάνιες στα ΜΜΕ, διαμαρτυρίες κτλ.

Με άλλα λόγια, η ομάδα του Avaaz δεν καθορίζει τις εκστρατείες εκ των προτέρων και μετά να προσπαθεί να πείσει τα μέλη να συμμετέχουν. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: η ομάδα αφουγκράζεται τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας και απλά προτείνει δράσεις για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άρα δεν είναι τυχαίο ότι πολλές απ’τις πιο πετυχημένες εκστρατείες του Avaaz έχουν ξεκινήσει απ’τα ίδια μας τα μέλη. Η σωστή οργάνωση, παρ’ όλα αυτά, παίζει σημαντικό ρόλο στη επιτυχία του κινήματός μας, αφού χρειάζεται όραμα και ικανότητες για να βρεις και να επικοινωνήσεις λύσεις για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Εστιάζουμε σε στιγμές κρίσης και ευκαιρίας

Κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα που μας απασχολούν φτάνουν συχνά σε ένα σημείο όπου απαιτούν επειγόντως την λήψη αποφάσεων για να λυθούν. Όταν αυτή η στιγμή έρθει, μια μαζική, δημόσια κατακραυγή μπορεί να δώσει την τελική ώθηση που χρειάζεται για να έρθει η αλλαγή. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια επιμονής και προσπάθειας, συνήθως αφανούς, από πιστά αφοσιωμένους ανθρώπους για να έρθει αυτή η στιγμή. Όταν όμως η κατάλληλη στιγμή φτάσει και το θέμα τραβήξει την προσοχή του κοινού, ο κάθε ηγέτης θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις ζυγιάζοντας τις πολιτικές συνέπειες που φέρει η κάθε απόφαση. Είναι σ’αυτές τις στιγμές κρίσης και ευκαιρίας που το κίνημα του Avaaz αναλαμβάνει δράση.

Σε κάθε χώρα ή για κάθε θέμα, αυτές οι στιγμές μπορεί να έρθουν μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο. Αλλά επειδή το Avaaz λειτουργεί σε όλες τις χώρες και πάνω σε όλα τα θέματα, αυτές οι ευκαιρίες για αλλαγή μπορεί να εμφανίζονται αρκετές φορές μέσα σε μια εβδομάδα.

archio-lipsis

Η χρηματοδότηση απ’τα μέλη μας εξασφαλίζει διαφάνεια και ανεξαρτησία

Επειδή χρηματοδοτούμαστε εξολοκλήρου απ΄τα μέλη μας, η δημοκρατική διαφάνεια είναι στο DNA μας. Καμία κυβέρνηση και καμία εταιρία δεν μπορεί να επηρεάσει τις προτεραιότητες του Avaaz προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. Πολύ απλά δεν δεχόμαστε χρήματα ούτε από κυβερνήσεις, ούτε από ιδιωτικές εταιρίες, ούτε από ιδρύματα παρά μόνο μικροδωρεές απ΄τους πολίτες του κόσμου.