“Δεν κάνουμε εκπτώσεις, στις υποδομές που είναι απαραίτητες για το νησί”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Νίκη Τσιριγώτη – Υποψήφια Δήμαρχος Λέσβου με το συνδυασμό “Λαϊκή Συσπείρωση”

 Σήμερα και ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014, η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ συνομιλεί με την υποψήφια Δήμαρχο του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Νίκη Τσιριγώτη, η οποία παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας της δεν διστάζει να δώσει καυστικές απαντήσεις  σχετικά με το πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Παράλληλα μιλά για το προσωπικό της όραμα, αλλά και του συνδυασμού της, σε ότι αφορά τις ανάγκες του τόπου και των πολιτών  οι οποίοι έχουν καταρρακωθεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και από τις δυσβάστακτες επιβαρύνσεις που τους έχει επιβάλει η πολιτεία.

 

Είστε μια νέα κοπέλα του τόπου μας που σας εμπιστεύτηκε η παράταξή σας, παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας σας, να κατεβείτε στις προσεχείς εκλογές ως υποψήφια Δήμαρχος. Πόσο είναι το βάρος της ευθύνης για εσάς και ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

 

 

Ν. Τ. Είναι σίγουρα βαριά η ευθύνη να είμαι υποψήφια Δήμαρχος και θα γίνει ακόμα πιο βαριά εφόσον ο λεσβιακός λαός αναδείξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δημοτική αρχή. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση δεν μας αρέσει να «πλασάρουμε» τα «νιάτα», ή την «πείρα» μας σαν εκλογική πραμάτεια όπως κάνουν άλλοι υποψήφιοι (ανάλογα με το τι διαθέτει ο καθένας…). Σε εμάς η πείρα και τα νιάτα αξιοποιούνται και εργάζονται συλλογικά και οργανωμένα.

Όσο βαριά λοιπόν κι αν είναι η ευθύνη από όποια θέση μας αναδείξει ο λαός με την ψήφο του, αυτό το βάρος, σας διαβεβαιώνω, αλαφραίνει όταν αναλογίζομαι πού στηρίζομαι. Κι αυτό για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί ξέρω ότι οι συναγωνιστές και συνοδοιπόροι του ψηφοδελτίου μας είναι βγαλμένοι μέσα από τους λαϊκούς αγώνες, γνωρίζουν τα προβλήματα, έχουν γνώση, κατάρτιση και πείρα ανεκτίμητη, ταξικό αγωνιστικό ήθος δοκιμασμένο. Δεύτερον γιατί ξέρω ότι ο συνδυασμός μας στηρίζεται στο Κόμμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ένα Κόμμα που δεν είναι «ανεμοδούρα», δεν πολιτεύεται με βάση τα συμφέροντα των καπιταλιστών, δεν «τάζει» δεξιά κι αριστερά.

 

 

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να δώσει προτεραιότητα η νέα Δημοτική Αρχή και με ποιους τρόπους μπορείτε εσείς να βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση αν εκλεγείτε;

 

Ν. Τ. Εμείς έχουμε άλλη μέθοδο προσδιορισμού των προτεραιοτήτων μας από αυτήν που υιοθετούν οι υποψήφιοι των συνδυασμών που στηρίζονται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Οι υποψήφιοι αυτοί ό,τι κι αν γράφουν στα προεκλογικά τους φυλλάδια, όταν αναλαμβάνουν τη δημοτική αρχή, καταλήγουν πάντα να προσαρμόζουν τις προτεραιότητές τους με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να συμβιβάζονται με τη λογική του Δήμου-επιχειρηματία στην υπηρεσία των μονοπωλίων και της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, γνωστή και ως στρατηγικής της Λισαβόνας.

Τις δικές μας προτεραιότητες τις καθορίζουν δυο πράγματα. Το πρώτο είναι η ανάγκη να αντιπαλέψει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης από καλύτερες θέσεις. Το δεύτερο είναι οι σύγχρονες λαϊκές τοπικές ανάγκες, που ενώ σήμερα μπορούν να ικανοποιηθούν με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, μετατρέπονται σε πηγή κέρδους για το κεφάλαιο ή παραμερίζονται.

Ύψιστη λοιπόν προτεραιότητα μιας δημοτικής αρχής σήμερα θα πρέπει να είναι να στέκεται με σθένος στο πλάι των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση. Δεν μπορεί π.χ. στη Λέσβο σήμερα  να μιλάμε αφηρημένα για «προτεραιότητες» όταν ο δημότης δεν μπορεί να ζήσει με το μεροκάματο ή τη σύνταξή του, όταν είναι άνεργος, όταν πουλά σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή του, όταν έχει γονατίσει από φόρους και χρέη, όταν υποχρεώνεται να πληρώνει πανάκριβα τις λειψές συγκοινωνίες με την ηπειρωτική Ελλάδα, όταν του φουσκώνουν κι άλλο τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και τα δημοτικά τέλη, όταν οι νέοι μεταναστεύουν και οι γυναίκες ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των προβλημάτων των οικογενειών τους.Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες και δεν τις αντιμετωπίζουμε ούτε με ελεημοσύνες μέσω ΜΚΟ ούτε με δήθεν προγράμματα ανακούφισης. Όσο αφορά την αντιγραφή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα προγράμματα όλων των άλλων συνδυασμών για έξυπνες ιδέες και καινοτομίες, το μόνο που υπηρετούν είναι η εκμετάλλευση φυσικών και ανθρώπινων πόρων από το μεγάλο κεφάλαιο.

Εμείς εκπτώσεις στις υποδομές που είναι απαραίτητες ώστε το νησί μας να ζει και να παράγει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια (υποδομές καθαριότητας, αγροτικής οδοποιίας, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, υγείας, πρόνοιας, παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού) δεν κάνουμε, ούτε δεχόμαστε να τα μετατρέψουμε σε εμπόρευμα. Δεν «τάζουμε», δείχνουμε τίμια στον λαό του νησιού μας τον μοναδικό τρόπο για να τα διεκδικήσει, ως μερίδιο του κοινωνικού πλούτου που παράγει, ως επένδυση για το μέλλον του. Κι αυτό δεν γίνεται όταν καταριέσαι ρητορικά τον Καλλικράτη και το κράτος που παρακρατεί τα χρήματα των δήμων ενώ από την άλλη εφαρμόζεις πειθήνια και «ρεαλιστικά» τις κυρίαρχες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης. Η δική μας δημοτική αρχή θα καλέσει τον λαό της Λέσβου να διεκδικήσει δυναμικά αυτό που του ανήκει, κόντρα στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τον ισχύοντα νόμο και όποιους πόρους αποσπά από τον προϋπολογισμό ή από ευρωπαϊκά προγράμματα θα τους κατευθύνει σε έργα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι σε πανηγυρικές εκδηλώσεις προβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης και διαφόρων πολυεθνικών.

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει πλέον μια μεγάλη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας, γι’ αυτό εξ άλλου και οι περισσότεροι υποψήφιοι κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι. Εσείς σε αντιδιαστολή, που κατεβαίνετε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με κομματική ταυτότητα, θεωρείτε ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει την εκλογική σας αναμέτρηση;

 

N. T. Πιστεύω ότι η σύγκριση για την οποία κάνετε λόγο θα λειτουργήσει υπέρ της Λαϊκής Συσπείρωσης. Πρώτα απ’ όλα, ειδικά στη Λέσβο, αυτή η υπόθεση της «ανεξαρτησίας» και του δήθεν καθαρά αυτοδιοικητικού χαρακτήρα συνδυασμών και υποψηφίων τείνει να πάρει χαρακτηριστικά …φαρσοκωμωδίας, μιας και οι συγκεκριμένες κομματικές δεσμεύσεις ορισμένων συνδυασμών είναι κάτι παραπάνω από ορατές, ενώ όλοι γνωρίζουν τον βίο και την πολιτεία του καθενός.

Δεύτερον, οι δημότες αισθάνονται ότι υποτιμάται πια η νοημοσύνη τους από όλη αυτή τη φιλολογία περί «ανεξαρτησίας». Όλο όρκους για την αξία του διαλόγου ακούνε κι όλο κοκορομαχίες του τύπου «Είστε λερωμένοι και ανίκανοι-Είμαστε τίμιοι και ικανοί» βλέπουνε. Και η απερχόμενη δημοτική αρχή της Λέσβου ως ανεξάρτητη με τέτοια λογική εκλέχτηκε, την προκοπή τους στην υπηρεσία των αντιλαϊκών πολιτικών την είδαμε…

Τρίτον, έχει κυλήσει ήδη αρκετό νερό στο αυλάκι της κρίσης και ο λαός έχει αρχίσει να βγάζει συμπεράσματα για το που στοχεύουν όλες αυτές οι λουστραρισμένες, πομπώδεις και ανώδυνες για το σύστημα  διακηρύξεις. Και στο νησί μας οι δημότες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι εκείνο που διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές είναι το ψωμί και τα δικαιώματα του εργαζόμενου, το μέλλον όλων των λαϊκών στρωμάτων που δέχονται την επίθεση του κεφαλαίου, κι όσοι αποφεύγουν να πάρουν θέση ξεκάθαρα σε αυτή τη μάχη ουσιαστικά προετοιμάζονται να υπηρετήσουν ως δημοτική αρχή τα συμφέροντα που είναι απέναντί μας. Πιστεύω λοιπόν ότι οι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μόνη παράταξη που είναι πραγματικά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ από τα καπιταλιστικά συμφέροντα, και ταυτόχρονα η μόνη απόλυτα ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ από τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.

 

 

Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς και για τον συνδυασμό σας αν αναδειχθείτε νικητές αυτών των εκλογών;

 

Ν. Τ. Καταρχάς να πούμε ότι, σε αντίθεση με όσα διαδίδουν οι διάφοροι πονηροί καλοθελητές, εμείς επιθυμούμε να έχουμε αυτή την τιμή και ευθύνη. Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η Λαϊκή Συσπείρωση να κατακτήσει τη δημοτική αρχή. Σε περίπτωση που ο λεσβιακός λαός μας δώσει μια τέτοια νίκη, σε περίπτωση που μας δώσει μια τέτοια δύναμη, τις μέρες που θα ακολουθήσουν ευελπιστούμε να του επιστρέψουμε αυτή τη δύναμη στο πολλαπλάσιο.

Ευελπιστούμε ότι η νίκη αυτή στο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου και κάστρο αγωνιστικών παραδόσεων θα δώσει στον λαό μας ελπίδα και ώθηση ώστε να οργανώσει την πάλη του σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε χωράφι, σε κάθε μαγαζί, γειτονιά, νοικοκυριό. Η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορεί να συμβάλει στο να πιστέψει ο λαός στις δυνάμεις του, στο να ξεπεράσει τη μοιρολατρία, στο να μην αφήνει πια κανένα πρόβλημά του να «πέσει κάτω».

Μαζί με τους δημότες της Λέσβου, οργανωμένους και ενεργούς, μπορούμε να αποδείξουμε και στους πλέον δύσπιστους πόσο «χειροπιαστά» μπορεί να είναι τα αποτελέσματα των αγώνων και της λαϊκής δημιουργίας όταν έχουν για πυξίδα την ασυμβίβαστη πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, ενάντια στο σύστημα που υπηρετούν οι αστικές κυβερνήσεις με τους «Καλλικράτεις» τους, και η ΕΕ με τα μνημόνια διαρκείας της. Αυτό έκαναν στον καιρό τους (και σε άλλες συνθήκες) οι κομμουνιστές δήμαρχοι που γνώρισε στο παρελθόν το νησί μας, αυτό θέλουμε να κάνουμε –με τη μαχητικότητα που απαιτούν οι καιροί- κι εμείς σήμερα. Ζητάμε από τον λεσβιακό λαό να μας δώσει αυτή τη νίκη. Θα είναι μια νίκη που τη χρειάζονται οι εργαζόμενοι, τη χρειάζεται η κοινωνία μας για να σταματήσει το πισωγύρισμα και να ξανανθίσει η ελπίδα.

Προηγουμενο αρθρο

Αυτό θα πει σωστό μάρκετινγκ !

Επομενο αρθρο

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΝΙΚΗΣΕ