Εκπαιδευτικοί και γονείς… στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

«Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιαστική κάλυψη και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τον Ιανουάριο;». Κυνική η παραδοχή της υπουργού Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων που υπογραμμίζει και με το τσιτάτο: «Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν» την αποφασή της, ωστόσο οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι με πάνω από 20.000 νεκρούς δεν λες ότι πήγε καλά αυτό…

Χωρίς οι επιστήμονες να έχουν ακόμη ασφαλή στοιχεία για το πόσο σοβαρό μπορεί να αποδειχθεί αυτό το νέο πανδημικό κύμα, με τη μετάλλαξη Όμικρον να μπαίνει σε τροχιά κορύφωσης και στη χώρα μας, η κυβέρνηση επιμένει πάσει θυσία να ανοίξει τα σχολεία χωρίς να συζητά καν το ενδεχόμενο μιας ολιγοήμερης παράτασης ή έστω να φροντίσει να πραγματοποιεί τα τεστ o ΕΟΔΥ στα σχολεία!

 

Τι ισχύει για τις 10 Γενάρη (Πηγή Alfavita)

Σε τροχιά κορύφωσης της νέας μετάλλαξης Όμικρον οδεύει η χώρα μας, με τα σχολεία να ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου με τρεις αλλαγές που αφορούν μόνο το testing, χωρίς να αλλάξει ωστόσο το πρωτόκολλο λειτουργίας του 50%+1.

Η δωρεάν διάθεση των self test ξεκίνησε σήμερα από τα φαρμακεία για όλους τους μαθητές (εμβολιασμένους και μη) και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 8 Ιανουαρίου.

Μόνο για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων το self- test θα πρέπει να γίνει έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10 Ιανουαρίου), της Τρίτης (11 Ιανουαρίου) και της Παρασκευής (14 Ιανουαρίου).

Τις υπόλοιπες εβδομάδες το test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.

Πότε θα κάνουν self test και πότε rapid test μαθητές και εκπαιδευτικοί

foto-memaska
 • Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων. Επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο
 • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
 • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξηδεν θα εφαρμόζεται η λογική του «σταυρού», δηλ. ο έλεγχος μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, αλλά θα γίνεται έλεγχος σε όλο το τμήμα:

  α) Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα

  β) Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

  γ) Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 test σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

  δ) Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Από σήμερα η διάθεση των self-test από τα φαρμακεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι: 

το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

* ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

* η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία.

* η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19

* οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα  το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Και ένα σχόλιο από το προφίλ Olga Kaou 

Η κοροϊδία και ο κυνισμός στο έπακρο!
Ναι, θέλουμε ανοιχτά τα σχολεία μας, αλλά ασφαλή!
Με «χτύπα ξύλο», με «φτύσιμο στον κόρφο μας» και με κόψιμο των εκδρομών, ενώ στις τάξεις μέσα, είμαστε κολλητά πάνω από 25 άτομα, μόνο ασφαλή δεν είναι τα σχολεία. (Α, ναι… πώς και δεν έκοψαν και το μάθημα της Μουσικής, έτσι για ένα πρόσθετο γερό νέο μέτρο;;;…)
Απαιτούμε άμεσα:
-15 το πολύ άτομα σε κάθε σχολική τάξη!
-Μάθημα έστω σε δυο βάρδιες (π.χ. 8-11πμ και 11- 2μμ).
-Δωρεάν ενισχυμένες μάσκες και σελφ-ραπιντ-μοριακά τεστ για μαθητές+εκπ/κούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
-Συνεχείς απολυμάνσεις των χώρων.
-Όχι στην Τράπεζα Θεμάτων, μείωση και φέτος της ύλης των
Πανελληνίων. (Με καραντίνες και με νοσήσεις, παιδιών και εκπ/κων, έχουν χαθεί πάρα πολλές ώρες μαθήματος).
-Πάγωμα όλης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
-Ενίσχυση τώρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
-Ενίσχυση της δικτύωσης παροχής οξυγόνου στα νοσοκομεία.
-Μαζικοί διορισμοί γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού (πολλοί θάνατοι οφείλονται στο ότι δεν επαρκούν!!!)
-Αύξηση κλινών (με επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και όχι εις
βάρος ασθενών άλλων παθήσεων).
– Σύσταση μιας σοβαρής και αξιόπιστης “επιτροπής ειδικών” που δεν θα άγεται και φέρεται από τις βουλές και τα συμφέροντα της κυβέρνησης.

 

Προηγουμενο αρθρο

Συναγερμός για τον Πελαγίτη- Μετά το μπλόκο στη Χίο κάλεσμα για το λιμάνι της Μυτιλήνης

Επομενο αρθρο

Ποδαρικό στη …Βάστρια. Του Γιάννη Ευσταθίου