Εικόνες ντροπής στον Ανεμόμυλο Περάματος

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι για την καταστροφή της πόρτας και τα γκράφιτι στην είσοδο του χωριού

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι του Περάματος Γέρας, μετά τον νέο βανδαλισμό στον ιστορικό ανεμόμυλο που δεσπόζει στο παραθαλάσσιο σημείο του οικισμού, μπροστά από το παλιό βυρσοδεψείο Σουρλάγκα. Άγνωστοι κατέστρεψαν την ξύλινη πόρτα του μνημείου και γέμισαν με γκράφιτι και βρισιές την είσοδο του χωριού, προκαλώντας οργή και απογοήτευση στους κατοίκους.

«Δεν σέβεστε τίποτα. Ένα φτιάχνουμε, δύο γκρεμίζουμε», αναφέρουν με αγανάκτηση οι κάτοικοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται, παρά τις προσπάθειες της κοινότητας να διατηρήσει την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής.

Ο ανεμόμυλος του Περάματος αποτελεί ένα από τα εμβληματικά τοπόσημα της Γέρας και αναπόσπαστο κομμάτι του βιομηχανικού παρελθόντος της Λέσβου. Χτισμένος στις αρχές του 20ού αιώνα, εξυπηρετούσε παλαιότερα τις ανάγκες του γειτονικού βυρσοδεψείου στην άλεση βελανιδιού. Η κατασκευή του, από ντόπια πέτρα, τούβλα και κουρασάνι, μαρτυρά τη δεξιοτεχνία των μαστόρων της εποχής.

Το μνημείο, αν και έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, παραμένει σημείο αναφοράς για το Πέραμα και τη Γέρα, πλαισιωμένο από τις τσιμινιέρες των παλιών ελαιοτριβείων και τη θάλασσα του κόλπου.

Κάτοικοι ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως να ληφθούν μέτρα φύλαξης και ανάδειξης του ανεμόμυλου, προκειμένου να διαφυλαχθεί ως ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
Best Cleaning Service in Dubai