Search

Αιφνιδιαστική ανατροπή στην υπόθεση της Συνεταιριστικής: “Εσφαλμένη αν όχι ύποπτη η απόφαση απόσυρσης μου” καταγγέλλει ο δικηγόρος Β. Γκιγκιλίνης

 

Ποιά και ποιών συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά η εταιρεία PQH η οποία έχει αναλάβει την εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου (και άλλων 16, όπως PROTON, ATE, PROBANK, ΤΑΧ.ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ κλπ.) αποσύροντας παραμονές της πολύκροτης δίκης τον δικηγόρο Βαγγέλη Γκιγκιλίνη, τον άνθρωπο που επί μια δεκαετία χειρίζεται την σκανδαλώδη αυτή υπόθεση;
Με αυτό το ερώτημα ο κος Γκιγκιλίνης σε δημόσια καταγγελία του τοποθετεί χωρίς περιστροφές το θέμα στη σωστή του βάση, διερωτώμενος αν η κίνηση αυτή είναι «εσφαλμένη τουλάχιστον, αν όχι ύποπτη» ως προς την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε καθώς και κατά πόσο εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Στην καταγγελία του την οποία κοινοποίησε στην εν λόγω εταιρεία, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και Μυτιλήνης, στην Εισαγγελία Εφετών Βορείου Αιγαίου καθώς και στα μέσα ενημέρωσης ο κος Γκιγκιλίνης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ποιά και ποιών συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά η εταιρεία PQH η οποία έχει αναλάβει την εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου (και άλλων 16, όπως PROTON, ATE, PROBANK, ΤΑΧ.ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ κλπ) αποσύροντας παραμονές της πολύκροτης δίκης τον δικηγόρο Βαγγέλη Γκιγκιλίνη, τον άνθρωπο που επί μια δεκαετία χειρίζεται την σκανδαλώδη αυτή υπόθεση;

Η εταιρεία ανακοίνωσε στον κ. Γκιγκιλίνη αρχικά ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μην παραστεί στο δικαστήριο η υπό εκκαθάριση τράπεζα, στη συνέχεια ότι δεν συμφωνεί και δεν θα ασκήσει με δικόγραφο πολιτική αγωγή στο παρόν δικαστήριο από την οποία θα μπορούσε να αποκομίσει η τράπεζα κάποια χρήματα και για αποζημίωση και για ηθική βλάβη και τέλος ότι διακόπτει την συνεργασία μαζί του, ότι θα εκπροσωπηθεί ενδεχομένως διεκπεραιωτικά από άλλο δικηγόρο, χωρίς όμως προηγουμένως να υπάρχει εξόφληση των μέχρι σήμερα ενεργειών του κ. Γκιγκιλίνη.

Αυτή η ενέργεια της PQH, διευκολύνει τους κατηγορούμενους, αφού αφήνει ουσιαστικά εκτεθειμένη, παραμονές της δίκης, την πολιτική αγωγή της τράπεζας, αλλά και τους 6.000 μεριδιούχους των 1110.000 μεριδίων (μεταξύ αυτών και ο Δήμος και η Περιφέρεια) που θα κληθούν να πληρώσουν στο τέλος την ονομαστική αξία της κάθε μερίδας τους δύο φορές (200 ευρώ).

Η υπόθεση αυτή ξεκινά το 2002 όταν η Συνεταιριστική Τράπεζα, βρίσκει από το πουθενά (?) έναν επιχειρηματία από την Βατούσα, που στήνει επί τούτου 3 εταιρίες (στην Αθήνα) για να κάνει τριγωνικές προεξοφλήσεις επιταγών, τις οποίες η τράπεζα πληρώνει, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα. Μέρος του κατηγορητηρίου, αποτελούν και οι νομιμοποιήσεις το 2005, αυτών των παράνομων χρηματοδοτήσεων.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι το τότε Δ.Σ. της Τράπεζας, ο διευθυντής, ένας υπάλληλος καθώς και το ζεύγος των συγκεκριμένων δανειοληπτών. Από τότε και μέχρι σήμερα που η υπόθεση θα οδηγηθεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο δεν έχει γίνει τίποτα ως προς την απόδοση της δικαιοσύνης.

Το 2005 η υπόθεση αυτή αποκαλύπτεται (από 3 μέλη του ΔΣ, που κακώς την 9.2.2017 θα βρίσκονται στη θέση του κατηγορουμένου) και μπαίνει επίτροπος στην Τράπεζα. Το 2012 η Συνεταιριστική Τράπεζα κλείνει κυρίως εξαιτίας αυτής της υπόθεσης (ζημία άνω των 6 εκατ. Ευρώ) αλλά και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων θαλασσοδανείων προς επιχειρηματίες.

Στις 9.2.2017, η υπόθεση θα οδηγηθεί για πρώτη φορά, ενώπιον της δικαιοσύνης. Έτσι αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση της PQH, μια βδομάδα πριν τη δίκη, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς στην κοινή γνώμη, δεδομένου ότι η ειδική εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας, αλλά και των άλλων 16 τραπεζών που έχουν παρόμοια ποινικά θέματα, ανατέθηκε στην εν λόγω εταιρεία, για ένα και μόνο λόγο. Την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο με αυτή την πρακτική σίγουρα δεν εξυπηρετείται.

Με αυτό το ερώτημα ο κος Γκιγκιλίνης σε δημόσια καταγγελία του τοποθετεί χωρίς περιστροφές το θέμα στη σωστή του βάση, διερωτώμενος αν η κίνηση αυτή είναι «εσφαλμένη τουλάχιστον, αν όχι ύποπτη» ως προς την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε καθώς και κατά πόσο εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω την επομένη της καταγγελίας του, ο κος Γκιγκιλίνης κατέθεσε και επέδωσε σε όλους τους κατηγορούμενους δικόγραφο πολιτικής αγωγής (ατομικά του ιδίου, αφού είναι και μεριδιούχος της τράπεζας), ζητώντας να του καταβάλλουν οι κατηγορούμενοι που θα καταδικαστούν ως αποζημίωση το διπλάσιο της ονομαστικής αξίας των μεριδίων του καθώς και για ηθική βλάβη 30.000 ευρώ.

Έτσι και δυστυχώς…για όσους δεν τον ήθελαν…..θα είναι και θα παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων στην δίκη της 9.2.2017.