Δύο αγνοούμενοι από το ναυάγιο στον Παληό

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Λέσβου όπου σημειώθηκε ναυάγιο βάρκας που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες.

Δύο άτομα αγνοούνται ανοιχτά της Λέσβου μετά το ναυάγιο βάρκας, που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, το οποίο σημειώθηκε ανοιχτά του νησιού.

Οι πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν πως από τις 6 το πρωί είναι σε εξέλιξη στο σημείο μεγάλη επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα.

Στη βάρκα επέβαιναν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες, 34 άτομα και ήδη έχουν διασωθεί οι 32 εξ αυτών.

Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα σκάφος της Frontex κι ένα ελικόπτερο του στρατού.

Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ.

Το Σαββατοκύριακο τρεις βάρκες κατάφεραν να φτάσουν στις ακτές της Λέσβου με περίπου 50 άτομα που μεταφέρθηκαν όλα στη δομή καραντίνας στον Καρά Τεπέ.

Η πρώτη βάρκα βγήκε στην περιοχή της Αγριλιάς  απ’ όπου το πρωί βγήκαν στον κεντρικό δρόμο, η δεύτερη βγήκε στην περιοχή νότια της Σκάλας Νέων Κυδωνιών ενώ η τρίτη βάρκα αναφέρεται ότι παραλήφθηκε από σκάφος των διωκτικών αρχών το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου οι ροές εμφανίζονται μειωμένες κατά  92% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.  καταγράφοντα στα πέντε νησιά του Αιγαίου, το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου. Ειδικότερα το 2019, από τον Μάρτιο ως τον Νοέμβριο έφτασαν στη χώρα μας 54.306 αιτούντες άσυλο, ενώ το 2020, 4.344.  Τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν μείωση των ροών κατά 99% σε σχέση με πέρυσι (Οκτώβριος 2019: 9.568, Οκτώβριος 2020: 112) και του Νοεμβρίου 97% (Νοέμβριος 2019: 9.112, Νοέμβριος 2020: 267).
Επαναπροωθήσεις και Frontex
Παράλληλα σημειώνεται ότι έρευνα αποκαλύπτει τουλάχιστον έξι παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο στις 28 Απριλίου, στις 4, 5 και 8 Ιουνίου και στις 15 Αυγούστου από το ελληνικό Λιμενικό με τη συνεργασία ή την ανοχή της Frontex.
 Πολλοί ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τον επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, για τις καταγγελίες σχετικά με τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο, καλώντας τον σε παραίτηση και απαιτώντας ανεξάρτητη έρευνα.

Οι καταγγελίες και τα ντοκούμεντα ήρθαν στο φως τον περασμένο Οκτώβριο μέσα από την πολύμηνη έρευνα των Bellingcat, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD και  TV Asahi, που έδειξε βίντεο και άλλα στοιχεία που υποδηλώνουν «ενεργή εμπλοκή» της Frontex σε ένα περιστατικό επαναπροώθησης στο Αιγαίο. Ανάλογες καταγγελίες και ντοκουμέντα έχει δημοσιεύσει τους τελευταίους μήνες και η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η αναφορά των ερευνητικών ομάδων ανέφερε ότι μέλη της υπηρεσίας Frontex ήταν παρόντα σε άλλο περιστατικό και ότι «βρίσκονταν κοντά σε άλλα τέσσερα από τον Μάρτιο και μετά». Η Frontex από την πλευρά της μετά τα δημοσιεύματα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε εσωτερική έρευνα.

Ο Λετζέρι δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημα εάν ο οργανισμός εμπλέκεται σε παράνομες επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας S&D μετά την κλήση του επικεφαλής της Frontex για εξηγήσεις ενώπιον της εσωτερικής επιτροπής του Κοινοβουλίου της ΕΕ.

Προηγουμενο αρθρο

Ριζική αλλαγή για τα απόβλητα στο νησί η πρόταση Βέρρου-Ζαφείρη

Επομενο αρθρο

Δωρεάν τεστ στην Καλλονή από τον ΕΟΔΥ