Δημιουργική απασχόληση για πρόσφυγες και ντόπιους στο Mosaik!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
 Ένα νέο εργαστήρι, το “Craft Workshop” ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στο προαύλιο χώρο του Mosaik Support Center. Το workshop δημιουργήθηκε από την “Lesvos Solidarity” με στόχο, όπως λένε οι υπεύθυνοι  “να αυξήσουμε τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα κατασκευάζουν αντικείμενα από κερί, σαπούνι και ανακυκλώσιμα υλικά”.
“Η Λέσβος υπήρξε ένα από τα κεντρικά σημεία προσφυγικών ροών τα τελευταία χρόνια. ‘Aνθρωποι από διαφορετικές χώρες, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, έχοντας ποικίλα υπόβαθρα και προερχόμενοι από διάφορα κοινωνικά στρώματα, προσπαθούν να βρουν ένα κοινό έδαφος: ένα σπίτι. Εδώ στη Λέσβο οι άνθρωποι αποτελούν αυτό το σπίτι. Άνθρωποι, που βάζουν τα δυνατά τους στη στήριξη της μικρής μας πολυπολιτισμικής κοινότητας, βασιζόμενοι στην έννοια της αλληλεγγύης. Η αντοχή στο χρόνο είναι ο στόχος μας, είναι αυτό που μας κάνει να προχωράμε. Έτσι, όλες οι δραστηριότητές μας επικεντρώνονται στη σύνδεση και αλληλεπίδραση των ντόπιων και των προσφύγων και στην ενδυνάμωση αυτού του δεσμού.
Η “Lesvos Solidarity” , αρχικά παρέδιδε μαθήματα Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας σε πρόσφυγες, για τρία χρόνια σε δημόσιο σχολείο, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο χώρο του Mosaik , που άνοιξε τον Ιούλιο του 2016, όταν χιλιάδες πρόσφυγες παγιδεύτηκαν στο νησί και έμειναν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Δύο από τα εργαστήρια μας, απασχολούν πρόσφυγες ως εργαζόμενους ή εκπαιδευτές, και αυτό αποτελεί για εκείνους μια σημαντική ευκαιρία για εργασία. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, όπως επίσης και Ελλήνων πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας και οικονομικές δυσκολίες, είναι ένας από τους θεμελιώδεις στόχους μας. 
“Αποστολή μας είναι να παρέχουμε επαγγελματική κατάρτιση και να ενισχύουμε τις καλλιτεχνικές γνώσεις ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο. Υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών μας, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες για να γίνουν πιο ανεξάρτητοι, όχι μόνο δημιουργώντας και παρουσιάζοντας τις δικές τους ιδέες, μοιράζοντας στη συνέχεια τη δική τους εμπειρία στους νεοεισερχόμενους του προγράμματος, αλλά και αναπτύσσοντας τη δυνατότητα για μια επαγγελματική και εμπορική δραστηριότητα στο μέλλον”. 
Προηγουμενο αρθρο

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Αρχοντικό Γεωργιάδη-Φεστιβάλ ΠΕΚ

Επομενο αρθρο

Ο Δημήτρης Γέρος φωτογραφίζει τους πρόσφυγες του Καρά Τεπέ