Διεθνής διάκριση για τον Γιώργο Αυγερόπουλο

Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής του Prix Europa 2025 για το νέο ντοκιμαντέρ “Mankind’s Folly”

Μια ακόμη σπουδαία διεθνής αναγνώριση για τον Έλληνα δημιουργό Γιώργο Αυγερόπουλο. Το νέο του ντοκιμαντέρ «Mankind’s Folly», σε παραγωγή της Αναστασίας Σκούμπρη, απέσπασε την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ του Prix Europa 2025, ενός από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ευρώπη, που μόλις ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο.

Η διάκριση αυτή αποτελεί σημαντική τιμή για μια ταινία που, με την υπογραφή και τη ματιά του Αυγερόπουλου, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα της εποχής μας: την κλιματική κρίση. Μια κρίση που εξελίσσεται ενώ οι δεσμεύσεις των ηγετών του κόσμου υποχωρούν, επισκιασμένες από πολέμους και οικονομική αβεβαιότητα, την ώρα που η «ενεργειακή ασφάλεια» αναδεικνύεται σε νέα παγκόσμια δοξασία.


Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στην καρδιά του Αρκτικού Κύκλου

Γυρισμένο στην Αρκτική, το «Mankind’s Folly» ακολουθεί δύο ανθρώπους στις απέναντι πλευρές του Πορθμού Μπέρινγκ — τον Νικήτα στην Ανατολική Σιβηρία και τη Μάρθα στη Βόρεια Αλάσκα. Και οι δύο βλέπουν τον κόσμο τους να καταρρέει, καθώς το permafrost, το έδαφος που παρέμενε παγωμένο επί χιλιετίες, λιώνει με ανησυχητικούς ρυθμούς, αποσταθεροποιώντας όχι μόνο τις ζωές τους, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, ρωσικές και αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες επεκτείνουν ραγδαία τις δραστηριότητές τους στην περιοχή, εγκαθιστώντας ειδικές συσκευές κάτω από τις εγκαταστάσεις τους για να διατηρήσουν παγωμένο το έδαφος — προκειμένου να στηρίξει ακριβώς τις δραστηριότητες που το λιώνουν. Ένα παράλογο, σχεδόν καφκικό σκηνικό, που ο θεατής καλείται να στοχαστεί ως αντανάκλαση του ίδιου του συστήματος στο οποίο βασίζεται η σύγχρονη ανθρωπότητα.

«Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους όσοι συνέβαλαν στο να ειπωθεί αυτή η ιστορία. Είναι μια ταινία για όσα γνωρίζαμε, όσα αγνοήσαμε και όσα τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως ανθρωπότητα», δήλωσε ο Γιώργος Αυγερόπουλος μετά τη βράβευση.


Ο δημιουργός που καταγράφει την αλήθεια

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος έχει αποδείξει, μέσα από τις μοναδικές δημοσιογραφικές και κινηματογραφικές του έρευνες, ότι μπορεί να αποτυπώνει την πραγματικότητα με τρόπο που μένει στην ιστορία. Από τον «Εξάντα» μέχρι τις διεθνείς του παραγωγές, το έργο του ξεχωρίζει για την ανθρωποκεντρική του προσέγγιση, τη βαθιά έρευνα και την αφοσίωση στην αλήθεια, στοιχεία που τον έχουν κατατάξει ανάμεσα στους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες της Ευρώπης.

Το Prix Europa τίμησε το «Mankind’s Folly» για τη κινηματογραφική του δύναμη, την ποιότητα παραγωγής και τον ουσιαστικό τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει ένα παγκόσμιο ζήτημα μεγάλης δημόσιας σημασίας.


Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγή της SmallPlanet, σε συμπαραγωγή με την ARTE G.E.I.E. και την ΕΡΤ, με τη συμμετοχή της RTS Ελβετίας και τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Mankind’s Folly – 80’
Η νέα ταινία του Γιώργου Αυγερόπουλου
Special Commendation of the Jury – Prix Europa 2025

Περισσότερες πληροφορίες: https://smallplanet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
Best Cleaning Service in Dubai